ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 13 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Karadeniz'de saklı kalmış kadın sesleri, Saklı Ezgiler: Kizirnos 30.07.2010


Yapımcılığını ve projesini Birol Topaloğlu’nun üstlendiği Saklı Ezgiler / Kizirnos adlı albüm Colchis Müzik etiketi ve IMM Dağıtım ile müzik marketlerdeki yerini aldı.

Karadeniz’in müzikal zenginliğini korumuş bir bölgesinden gelen ve ağırlıklı olarak akapella ( insan sesi) kadın sesleri ezgilerinden  oluşan albümün derleme ve arşiv kayıtları Mecit Çeliktaş’a, yeni yapılan stüdyo kayıtları ise Birol Topaloğlu’na ait.

Saklı Ezgiler
’in ilginç bir hikayesi var…  Bu hikâye, günün birinde ; Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı Kizirnos (Kayacık) köyünden Mecit Çeliktaş’ın Birol Topaloğlu’na yazdığı duygu yüklü bir mektupla başlar.

Çeliktaş mektubunda, kendi köyündeki yaşlı kadın seslerini kayda ge
çirmeye Topaloğlu’nun derlemelerinden etkilenerek başladığını, üstelik bu ezgilerin Lazeburi derleme albümündeki kadın seslerine çok benzediğini söyler. Gerçekten de Çeliktaşın derlemeleri Trabzon ve çevresinin bilinen müziğinden farklılıklar göstermekte idi. Köyün göçebe tarihi kısmen bu farklılıkları açıklayabilir. Zira Kizirnos köyüne Türkiye’nin ve Doğu Karadeniz’in çeşitli yerlerinden insanların gelip yerleştiği bilinmektedir.

Albümde yaylalarda kaydedilmiş eski çoban ezgilerinden kaval kayıtlarına, atma türkülerden ağıtlara, kına ezgilerinden horonlara kadar bir çok müzikal geleneği bir arada bulmak mümkün. Derleme kayıtlarındaki Kizirnoslu kadınların kendilerine has özgün söyleme teknikleri ile Çeleboğlu Hasan’ın kaval çalım tekniği özellikle dikkatleri çekiyor. Derlemelerin yanı sıra albüm kitapçığında yer alan Kizirnos’a dair bilgiler, resimler ve hikayeler de yine Mecit Çeliktaş’a ait.  

Albümdeki 16 orjinal eski analog kaydın yanı sıra bugün yörede unutulmak üzere olan  Oy Hanugum’ ağıdını İlknur Yakupoğlu’ndan,  yine neredeyse hafızalardan silinmiş bir kaval  ezgisini ve köyün son tulumcusu Tis Hasan Dayı anısına tulum ile çalınan kına ezgisini Mecit Çeliktaş’tan; kadınlı erkekli gruplar halinde  bir  atma türküyü de Birol Topaloğlu’nun kemençesi eşliğinde dinleyebilirsiniz.

Farklı bölgelerden gelip birlikte yaşayan Kizirnos’luların oluşturdukları bu kültürün bir ürünü olarak Saklı Ezgiler, ‘müzik’ ve ‘hafıza’nın ilişkisine dair oldukça çarpıcı bir örnek teşkil etmektedir. Bu anlamda albüm, akademik çalışmalara da kaynaklık edecektir.    

Colchis Müzik 
Tüm Haberler