ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 21 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


MUZED TMÖ Orkestrası Şefi Yakup Kıvrak'ın 23 Nisan Konseri Değerlendirmesi 23.04.2011


Değerli Basın Mensupları ve Değerli İlgililer,

Bu yılın Çankaya Belediyesi 23 Nisan Konseri’ni ortakla
şa gerçekleştirecek olan “Çankaya Belediyesi 1000 Çocuk Korosu ve “Müzik Eğitimcileri Derneği Türkiye Müzik Öğretmenleri Orkestrası” projelerine ilişkin kişisel değerlendirmemdir:

Çankaya Belediyesi 1000 Çocuk Korosu projesi, geçti
ğimiz ders yılı başında Ankara’da başlatılan ve ülkemiz genelinde ilgili çevrelerin henüz farkına varmadığı son derece önemli bir projedir.

Ankara genelindeki 36 ilkö
ğretim okulu, kurum ve kuruluş bünyelerinde oluşturulan ve toplam sayısı 1500’e yakın olan bu oluşum, bir kurum çatısı ve sahiplenmesi altında düzenli çalışmalarını sürdüren ülkemizde oluşmuş en büyük korodur.

Projenin temel hedefi, program bro
şüründe Sn. Bülent Tanık’ın ifade ettiği satırlarda tam olarak yerini buluyor:

“Çocuklarımızın dogmaların kuşatması altında büyümesi yerine, beraber şarkı söyleyerek gelişmesi, müzikle tanışmaları, sanatla buluşmaları dünyanın daha güzel ve yaşanılır olmasına önemli bir katkı sağlayacaktır.”

Ben bunlara ek olarak diyorum ki:

Temeli
şarkı söylemeye dayalı olan ve olması gereken ilköğretim müzik derslerinde, çok uzun yıllardır çoğunlukla bu gerçeği göz ardı ettik; çeşitli nedenlerle çocuklarımıza yeterince, olması gerektiğince hep bir ağızdan şarkılar söyletemedik.

1000 Çocuk Korosu çatısı altında bulunan 1500 dolayındaki çocu
ğumuz iki yıldır doyasıya şarkı söylüyorlar. Geçen yılsonunda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestramız ile ortaklaşa bir konser verdiler. Büyük bir çoğunluğu senfonik tınıların içinde ilk kez yer alıp evrensel sanat müziği çalgılarını ilk kez yakından görüp seslerini duydular. Bu yıl ise öğretmenlerinden oluşan bir orkestra eşliğinde konser veriyorlar; konser vermenin ve yaşları dolayısıyla büyük ihtiyaç duydukları “doyasıya şarkı söyleyebilmenin” keyfini çıkartıyorlar. Ne dersiniz, Çankaya Belediyesi başlatıp uygulamayı sürdürdüğü bu anlamlı projesi ile çok büyük bir teşekkürü, çok büyük bir alkışı hak etmiyor mu?

***

1000 Çocuk Korosu’na bu konserde e
şlik eden Müzik Eğitimcileri Derneği Türkiye Müzik Öğretmenleri Orkestrası ise program broşüründe belirtildiği gibi çoğunluğu Ankara’dan olmak üzere ülkemizin çeşitli yörelerinden müzik öğretmenlerinin gönüllü ve özverili katılımlarıyla oluşan bir topluluk. Temel amacı, büyük kentlerimiz ve Anadolu’nun kırsal kesimlerindeki “iyi ve nitelikli müziğe” ulaşamayan, ondan ayrı kalmış, ayrı bıraktırılmış insanlarımıza ulaşmak; doğrudan onlara gitmek, anlayabilecekleri ve keyif alabilecekleri açıklamalı konserlerle müzik beğeni düzeylerinin yükselmesine katkılarda bulunabilmek. (Orkestra önümüzdeki hafta Kütahya’nın Simav ilçesinde üç konser verecek.) “Müzik Eğitimcileri Derneği”miz başlatıp uygulamayı sürdürdüğü bu anlamlı projesi ile çok büyük bir alkışı hak etmiyor mu?

***

Sözünü etti
ğim ve bu 23 Nisan konserimizde ilk kez bir araya gelen bu iki oluşumu ve bazı illerimizdeki tek tük benzerlerini çok önemsiyorum. Her ilimizde, her yöremizde benzeri oluşumların yeşermesi, “genel toplum yaşantımıza çok büyük ve olumlu katkılarda bulunacaktır,” buna yürekten inanıyorum.

Ancak tüm bunlar, gönüllülük esasına ve büyük özverilere dayalı olarak yürütülmeye çalı
şılan projelerdir. Bir tür “taşıma suyla değirmen döndürme” çabalarıdır.

Bu ve bunlar gibi projeler bir
şekilde özel sektör ve devlet desteğini ardına alabilirse, çalışmalara ve üretime katılan müzik öğretmenleri ile diğer emek verenler cüzi de olsa maddi bir karşılık görebilirse bu küçük kıvılcımlar çığ gibi büyüyüp ülke çapında – geç kalınmış - bir kültürel aydınlanmaya dönüşebilir.

***

Venezuelalılar, tohumlarını 1975’te attıkları, dünyanın gelmi
ş geçmiş en büyük müzik eğitimi hareketi olan “El Sistema”nın meyvelerini son beş-altı yıldır topluyorlar. El Sistema projesinde özel sektör-devlet el ele vermiş, 35 yıldan beri ülkenin yoksul çocuklarını, sokak çocuklarını toplayıp en üst düzeyde müzik eğitimi veriyorlar. Sistemden çıkan sanatçılar, orkestra şefleri, orkestralar, son yıllarda dünyaya parmak ısırtıyor. Venezuella büyük kentlerinin varoşlarındaki evlerin çoğunluğundan enstruman seslerinin yükseldiği, bugün sisteme kayıtlı 360 bin dolayında sokaktan kurtarılmış yoksul aile çocuğunun bulunduğu söyleniyor.

***

“Darısı ba
şımıza,” diyor ve saygılarımı sunuyorum.

Yakup KIVRAK
Müzik E
ğitimcisi,
MÜZED Türkiye Müzik Ö
ğretmenleri Orkestrası Şefi

 

Tüm Haberler