ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 36 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Gümüşlük gecelerini caz dolduracak 22.08.2011


8. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında iki caz konseri daha müzikseverlerle buluşacak. Bodrum’da klasik müziğin adresi haline gelen küçük balıkçı kasabası Gümüşlük, klasik müzikte olduğu kadar cazda da iddialı. Festivalde notalar bu defa beldenin gözde mekanı Limon Gümüşlük’ten yükselecek.

 

22 Ağustos Pazartesi akşamı saat 22:30’da İlhan Erşahin Trio, Gümüşlük’ün tanınmış mekanlarından “Limon Gümüşlük”te sahne alacak. Bir sonraki gün ise 23 Ağustos Salı akşamı saat 21:30’da Saksafoncu İlhan Erşahin ve Perküsyon ustası Burhan Öçal, tarihi mekan Eklisia’da birlikte sahneye çıkacaklar.

 

İlhan Erşahin Trio, Limon Gümüşlük’te

Bu yıl klasik müzik konserlerinin yanı sıra jazz konserlerine de ev sahipliği yapan 8. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nde, geçtiğimiz hafta sahne alan Emin Fındıkoğlu Quartet, cazseverlerden büyük ilgi görmüştü. Festival kapsamında bu defa gerçekleşecek iki konserden ilki İlhan Erşahin Trio’nun Limon Gümüşlük’te vereceği konser olacak. Uzun yıllardır yurtdışında yaşayan ve dönem dönem ülkemizde de konserler veren kendine özgü stiliyle eleştirmenlerce övgüye değer görülen Saksafoncu İlhan Erşahin’e, bass gitarla Alp Ersönmez ve davulla Turgut Alp Bekoğlu eşlik edecek.

 

Daha önce Akbank Caz Festivali, Babylon ve benzer mekanlarda da “İstanbul Sessions” projesiyle birlikte çalışan ekip, Limon Gümüşlük’teki konserde kendi bestelerine yer verecek.

 

İlhan Erşahin ve Burhan Öçal Bodrum’da ilk defa Eklisia’da

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümüşlük Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Belediyesi’nin ana sponsorluğunda devam eden 8. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında “Eklisia” ve “28 Black” ortak projesi olarak gerçekleşecek bir diğer caz konseri ise bir sonraki gün 23 Ağustos Salı akşamı, tarihi mekan Eklisia’da izleyiciyle buluşacak. Cazseverler bu defa sahnede İlhan Erşahin’le perküsyon ustası Burhan Öçal’ı ikili olarak izleme fırsatı bulacak.

 

Daha önce de ikili olarak ya da İlhan Erşahin Trio’yla beraber sahne alan müzisyenler, Bodrum’da ilk defa birlikte sahneye çıkacaklar. Enstrümanında mükemmelliği yakalamış iki müzisyenin ilginç birlikteliği ise cazseverlerin şimdiden yoğun ilgisini çekiyor.  

 

Sponsorlar

8. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’ne bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümüşlük Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Belediyesi ana sponsor olarak destek veriyor.

Ayrıca, Bosch, Salmakis Resort and Spa ve Engel & Voelkers festivalin Etkinlik Sponsorları olarak yer alıyorlar. Festivale sponsorluk yapan diğer kurum ve kuruluşlar ise şöyle: A2  ses, Arion Hotel, Club Hotel Zemda, The Marmara – Bodrum, Amavi – Gümüşlük, Hollanda Kraliyeti’nin Ankara Büyükelçiliği, Çağdaş Peyzaj, Valtur Tatil İşletmeleri, İbak Homes, THY, Yarımada Gazetesi, İge Giysi ve Tasarım ve

Bebek Güzellik Salonu, Günbatımı Restaurant.

 

İlhan Erşahin Trio

Tarih ve saat: 22 Ağustos  Pazartesi saat 22:30

Mekan: Limon Gümüşlük tel: 0 252 394 40 44  

www.limongumusluk.com

Konser ücreti: 30 tl

 

İlhan Erşahin – Burhan Öçal

Tarih ve saat: 23 Ağustos Salı saat 21:30

Mekan: Eklisia Gümüşlük tel: 0 507 349 59 68

www.gumuslukfestival.org
gumuslukfestival@gmail.com

Konser ücreti: 35 tl

 

Bilet Satış

Eklisia Gümüşlük 0 507 349 59 68

Biletix – www.biletix.com

 

 

İlhan Erşahin Biyografi

1965'te İsveç'te doğan İlhan Erşahin, müzik yaşamına oldukça geç başlamış. 16 yaşında ilk kez tenor saksafonu eline almış, 19 yaşında ciddi olarak etüd etmeye başlamış ve bugün başarıyla sürdürdüğü profesyonel müzik kariyerinin ilk tohumlarını atmış.

 

İlhan Erşahin, 20'li yaşlarında New York'ta müzik kariyerini sürdürmeye karar verir ve ünlü müzik okulu Berklee'den aldığı bir burs ile Amerika’ya gider. “İsveç çok fazla hayal gücüne imkân vermiyordu. New York farklı, eğer müzik söz konusuysa New York' la hiçbir şehri karşılaştıramazsınız” diyen sanatçı, ayrıca bu şehirdeki rekabetin gücünü de vurguluyor. Berklee Müzik Okulu'ndaki eğitiminden sonra İtalyan usta Joe Lavano ile çalışmalarına başlayan sanatçı, ardından Wallace Rooney, Jeff Williams, Cameron Brown, Victor Lewis, Eddie Henderson ve Valery Ponomarev gibi ünlü isimlerle sahneyi paylaşarak kariyerine devam eder. Berklee Müzik Okulu'ndan bu yana, New York'un rekabet ortamında inandığı müzik adına çabalarını sürdüren sanatçı, bugün verdiği çabanın ürünlerini topluyor. Kendisi, her yetenekli sanatçı gibi, tabii daha fazlasını, daha iyisini amaçlıyor, yaratıcılığın sınırlarını her geçen gün biraz daha fazla zorluyor.

 

İlhan Erşahin'in Türkiye'de sahneye ilk adım atışı, tatil için Bodrum'a geldiği ve izleyici olarak bulunduğu bir caz kulübünde oluyor. Sahneye çıkıyor ve Nüket Ruacan, İmer Demirer, Tuna Ötenel ve Nezih Yeşilnil'e eşlik ediyor, daha sonraları yaz tatillerinde sık sık Türkiye'ye gelerek The Marmara ve Roxy' de çalıyor ve 1994'te 4.Uluslararası Akbank Caz Festivali'nde dinleyicisi ile asıl buluşmasını gerçekleştiriyor. Ardından, 1996'da 3.Uluslararası İstanbul Caz Festivali'nde çalıyor. 1997'de ise Eddie Henderson ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda basından ve izleyiciden büyük bir ilgi gören konserini gerçekleştiriyor.

 

Müzik eleştirmenlerine göre İlhan Erşahin gelecek vaadeden bir müzisyen. Saksafon çalış tekniğini Sonny Rollins ve Joe Henderson gibi efsane isimlerle kıyaslıyorlar. Ama o, sürekli bir yaratıcılığın peşinde olduğundan, kendisini bu tür benzetmelerle sınırlandırmak istemiyor. Yaptığı müzikte Türk geleneksel motiflerinden funk müziğe kadar çeşitli ezgiler bulunduğunu ve her tür müziğe karşı açık olduğunu vurguluyor. Herkesi derinden etkileyen “Ezan” isimli bestesi bu tür çalışmalarının bir ürünü.

 

İlhan Erşahin' in 1995'te çıkan “She Said” isimli albümünde İlhan Erşahin'in dokuzu kendisinin, biri de Aşık Veysel'in “Uzun İnce Bir Yoldayım” olmak üzere on kompozisyonu var. “She Said”, sanatçının Özgün bir sound yakaladığı, akustik yapısıyla yer yer naif tatlar veren, zoru başararak sade kalabilen bir çalışması. İlhan Erşahin, “She Said” albümünden sonra, bugüne değin, “Our Song”, “Home” ve “Wax Poetic” ve “Virgo” olmak üzere dört albüm daha gerçekleştirdi. Yurtdışı konserlerin yanı sıra, daha önceki yıllarda İlhan Erşahin Trio ve “Wax Poetic” olarak Türkiye'nin çeşitli kentlerinde konserler verdi.

 

                                                                                              ******

 

Burhan Öçal Biyografi

İsviçre’nin Zürih şehrinde ve İstanbul’da yaşayan Burhan Öçal, Avrupa’ya gittiği ilk günlerde kendini müzik ve sanat dünyasının içinde buldu. Çocukluğunda başlayan keşfetme merakı ve heyecanı onu erken yaşta dünyanın çok değerli müzisyen ve sanatçılarıyla tanıştırdı. Pek çoğuyla projeler yaptı, bugün de ortak çalışmaları sürdürüyor.

Burhan Öçal, İsviçre’deki ilk yıllarında ülkenin ünlü caz müzisyeni Pierre Favre ile çalıştı. Bu ismi İsviçreli caz piyanisti George Gruntz, Portekizli dünyaca ünlü klasik piyanist Maria Joao Pires ve Avustralyalı piyanist Peter Waters takip etti.

Bugüne dek başta Avrupa olmak üzere dünyanın her yerinde konser veren Öçal’ın asıl hayali Amerika’ya gitmek ve Hollywood’da oynamaktı. Weather Report’un yaratıcısı efsane isim Jo Zawinul ile tanışmasıyla kariyer planları değişti. Zawinul’un senfonik caz projesinde 10 sene boyunca solist olarak yer aldı. Öçal’ın ilk solo albüm çalışması Buthcer’s Dance idi. Aynı dönemde kendi adına kurduğu funk jazz grubuyla da (Burhan Öçal Group) albüm çalışması yaptı. Kendi geleneksel müziğini de ihmal etmeyen Öçal, “İstanbul Oriental Ensemble”ı kurdu. 16 yıl boyunca dünyanın pek çok farklı ülkesinde konserler veren grup bir fenomen haline geldi. Öçal’ın İstanbul Oriental Ensemble ile yaptığı albümlerin ilk iki tanesi Gypsy Rum ve Sultan’s Secret Door, Almanya’nın Grammy’si sayılan “Prieses der Deutschen Schallplattenkrıtık” ödülünü kazandı. Yine o dönem Sting ile tanıştı. Kendisini “imparator” olarak tanımlayan Sting ile pek çok kez birlikte çaldı. Dünyaca ünlü yaylılar dörtlüsü Kronos Quartet ile başta Amerika olmak üzere pek çok ülkede konserler verdi.

Öçal’ın Amerika’nın saygın menajerlik şirketi ICM’in ünlü klasik gitaristi Eliot Fisk ile tanışması da aynı döneme denk gelir. Ortak projeler gerçekleştiren ikili bütün Amerika’da ve Avrupa’da 10 sene boyunca konser verdiler. Öçal, önemli bir caz müzisyeni ve aynı zamanda yakın arkadaşı olan Amerikalı caz bas gitaristi Jamaaladeen Tacuma ile Groove Alla Turca albümünü çıkardı. Ardından dünyanın en önemli festivallerinden Montreal Caz Festivali’nde 150 bin kişiye konser verdi. Paris’te yaptığı solo çalışması Jardin Otoman ile Le Monde’un “Chok” ödülünü aldı. Amerika ve İngiltere’de ünlü olan İrlandalı kemancı Eilen Eiwers ile 2006’da başarılı bir Amerika turu yaptı.

Osmanlı dönemine büyük ilgi duyan sanatçı 36 padişahın anısına “Sultan” projesini hayata geçirdi. Sanatçı bugüne kadar üç albümü yayınlanan Sultan serisinin kalan 33 albümünü gelecek 10 yıl içerisinde tamamlamayı düşünüyor. Burhan Öçal doğup büyüdüğü şehir Kırklareli’ne vefa borcunu ödemek için kurduğu Trakya All Stars grubuyla iki albüm yapıp çeşitli konserler vermiştir.

Sanatçının birlikte çalışğı isimler arasında dünyanın en önemli fotoğraf sanatçısı ve yönetmeni Michel Comte da bulunuyor. Öçal’ın bitmek bilmeyen sinema tutkusu onu oyunculuğa kadar götürdü. Başarılı bir sinema filmindeki (O Şimdi Mahkum) başrolden sonra televizyon dizileri ve reklam filmlerinde yer aldı. Ünlü Derimod firmasının reklam yıldızı oldu. Son olarak Hennessy markasının reklam klibinde hip hop sanatçısı Pharrell Williams ile klip yapan Öçal, markanın Amerika’daki reklam yüzü oldu. Dünyanın çeşitli senfonik orkestralarında solist olarak yer alan Öçal bugünlerde iki büyük orkestra eseri üzerinde çalışıyor.

Burhan Öçal bugüne kadar pek çok festivalin konuğu oldu. Bu festivallerin başlıcaları şunlar: Montreal Jazz Festivali, Montreux Jazz Festivali, Womad World Music Festivali, Perugia Jazz Festivali, Roma Jazz Festivali, Şikago Jazz Festivali, Willisau Jazz Festivali, Bombay Jazz Festivali, İstanbul Jazz Festivali, Berlin Jazz Festivali, Paris Jazz Festivali, Viyana Jazz Festivali, Jazz àVienne, Moskova Jazz Festivali, Denhaag (North Sea Jazz Festivali).

 

Burhan Öçal’ın beraber çalışğı değerli isimler arasında şunlar yer alıyor: Sting, Jo Zawinul, Fazıl Say, Maria Joao Pires, Paco de Lucia, Kronos Quartet, Eliot Fisk, Howard Griffiths, Andreas Wollenweider, George Gruntz, Jamaaladeen Tacuma, Eilen Eiwers, Peter Kuhlmann, Peter Waters ve Werner Lüdi. Başta Türkiye olmak üzere bütün Avrupa ülkeleri, Kuzey Afrika, Kanada, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Orta Doğu, Uzak Doğu ve Asya ülkelerinde konserler veren Öçal, 2010’da Avrupa Kültür Başkenti olacak İstanbul için projeler hazırlıyor.

Tüm Haberler