ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 41 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Bugün bir Türk bestecisi Halit Recep Arman'ın ölüm yıldönümü! 06.10.2011


Bugün bir Türk bestecisinin ölüm yıldönümü… Aşina olduğumuz, ama kimin yazdığını pek de merak etmediğimiz bir müzik formunda, yani marş bestelemiş bir usta: Halit Recep Arman… 30 yıl önce bugün, yani 6 Ekim 1981 günü aramızdan ayrıldı. Müzikoloji Platformu olarak kendisini rahmetle anıyor, anısı önünde saygıyla duruyoruz. Ruhu şad olsun!

 

Arman'ı tanımak isteyenler, Müzikoloji Platformu'nun her yıl bir Türk bestecisinin ölüm veya doğum yıldönümüne ayırdığı etkinliği olarak 9 Ekim 2011'deki "Türk Marşı Varsa; Sayende: Halit Recep Arman" konulu panele katılabilir. Caddebostan Kültür Merkezi'ndeki etkinlik, saat 14.30'da A Salonu'nda gerçekleşecek...

 

 

 

Gelin Halit Recep Arman'ı Tanıyalım!

 

 

 

(Hürriyet Gösteri Dergisi'nin Yaz 2008 sayısında yayınlanmıştır.)

 

ERSİN ANTEP

 

Etem Ruhi Üngör; ölümünden sonra Musiki Mecmuası'nda haykırmaktaydı: "Ey Genelkurmay! Amiral Yapın Bu Değerli Müzik Adamımızı!" Türkiye'de müzik alanında pek adı bilinmeyen bir sanatçıdır; Halit Recep Arman… 30 yıl önce bugün, yani 6 Ekim 1981'de Kasımpaşa Deniz Hastanesi'nde gözlerini yumdu. Mezarı; Anadoluhisarı Aile Kabristanı'ndadır. Ama eserleri ile yaşamaya devam ediyor.

 

Armoni orkestraları bugün Türk marşı çalabiliyorsa; onun sayesindedir. Zira kullanılan geniş repertuarın büyük kısmını tek başına O; bestelemiştir.

 

Halit Recep Arman; birçok öğrenci yetiştiren bir öğretmen, önemli bir bestecidir. Bilinmeyenleri arasında, Türk ezgilerinden yola çıkarak yazdığı dermeceler serisi ve Cumhuriyet öncesi revaçta olan uvertür, fantezi, vals gibi türlerde verdiği pek kıymetli eserleri bulunmaktadır. Flütçü ve armoni orkestrası şefidir. İstanbul Radyosu'nda birçok armoni orkestrası kaydının yönetkenidir.

 

Arman'ı özel kılan bir diğer yanı ise; Afganistan'a 1930'lu yıllarda iki kez Ordu Müzik Müşaviri olarak gitmiş olması ve Afganistan'da uzun yıllar kullanılan İstiklal Marşı'nı bestelemiş olmasıdır.

 

Çalışkan ve bilinçli tavrıyla pek çok eser meydana getirmiştir. Tarihte Bahriye Muzikaları kitabı ve birçok marş, orkestra eseri bulunan Arman; bir bakıma öğretmeni Veli Kanık gibi çok çalışkan bir müzik adamı olmasına rağmen, yine öğretmeni gibi pek ön plana çıkmak istememiş, askeri müzik alanında çok büyük katkılar sağlamasına karşın hep arka planda kalmıştır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrine alınarak Konya’da 5. Fırka Muzikası Şefliği görevinde de bulunan bu büyük usta; Afganistan Muzika Okulu’nu ve Numune Muzikası’nı da kurarak ilerletmiştir. Emekliliğinde de boş durmayan Arman; Bahriye Muzikaları’nda ve Bahriye Muzika Mektebi’nde öğretmenlik yapmıştır. Trakya, Mesudiye, Dumlupınar, Gölcük, İzmir Ufukları gibi ünlü marşların, Türk Halk Müziği Dermeceler isimli orkestral eserinin yanında şan-piyano eserleri, uvertürleri, zaman zaman seslendirilen başka birçok yapıtı bulunmaktadır. Günümüzde her askeri ve hatta sivil armoni orkestrasının repertuarının neredeyse yarısını Halid Recep Arman’ın eserleri oluşturmaktadır. Bahriye ve Türk askeri muzika geleneğinin içinde en önemli yeri tutan Arman için maalesef hiçbir vefa gösterilememiştir.

 

Kendisi uzun bir süre de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda da çalışş ve pek çok askeri muzikanın yapılanmasında emek sarf etmiş olsa, asker müzisyenlerin hepsinin mutlaka eserini seslendirdiği, eser analiziyle besteciliği öğrendiği ve sorulduğunda ilk aklına gelen kişi olsa da; yeterince hatırlanmamış, takdir edilmemiştir.

Tüm Haberler