ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 63 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilcisi Adnan Taç'ın açıklaması: "Karadeniz’in ve Karadenizlinin Temel’ine Sahip Çıkmak!" 11.07.2006


Trabzon'da çıkmakta olan Kuzey Ekspres Gazetesinin 27 Haziran 2006 tarihli sayısında Kenan Taşkın İmzası ile yayımlanan "Temel Mitolojisi" başlıklı haber üzerine Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilciliği olarak bu konu ile ilgili daha önce başlatmış olduğumuz çalışmaya yönelik kamuoyunu bilgilendirmek gerektiği düşünülmüştür.

Trabzonlu karikatür sanatçıları olarak, Karadeniz insanının simgesi haline gelen, Türk mizahına mal olmuş Temel tiplemesinin son yıllarda maksadını aşan bir kişilik haline dönüştürülmesinden büyük rahatsızlık duyduğumuz her defasında dile getirilmiştir.

Karadeniz insanının mizaha malzeme olan yapısı "Temel" kimliği altında istismar edilmiş, sevecen, sıcak kanlı, dost, ince zekası ve bir o kadar da hinliği ile saf ruh güzelliği ne yazık ki bozulmuş, bozulmakla kalmamış Temel kimliğindeki Karadeniz insanı hakarete ve aşağılanmaya varan bir boyuta ulaşmıştır.

Karadeniz'linin simgesi olan Temel’e çirkinleştirilerek yapıştırılan yafta’nın artık sökülüp atılması gerekiyor, dolayısıyle bir yerden başlamak gerekiyordu.

Trabzonlu karikatür sanatçıları olarak Adnan Taç, Tamer Küçük ve Bülent Sümer’in projesi olan ve Karadeniz insanının simgesi Temel’i olması gereken kimliği ile ortaya çıkarmak adına 2004 yılı içerisinde bir çalışma başlatılmıştır.

Bu düşünce önce Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu’nun Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilciliğini 2005 yılı başlarında ziyareti sırasında görüşülmüş, olumlu geçen görüşme sonrasında Trabzon Belediyesinin birincisini Eylül 2005 tarihinde gerçekleştirdiği uluslar arası Trabzon Kültür ve Sanat Festivali kapsamına dahil edilmesi için 21 Şubat 2005 tarihinde Trabzon Belediyesine proje olarak sunulmuştur.

Proje “Temel’e Doğum Günü Kutlaması” adıyla duyurulmuş, ancak burada sadece doğum günü kutlanmasının dışında, Karadeniz insanının simgesi olan Temel’in yaşam biçimi, kültürü, folklorik özellikleri, sosyal yönü, aile yapısı özetle yaşayan bir insan olarak Temel’in her yönüyle ele alınacağı araştırmacı, yazar, çizer, bilgi ve belge sahibi insanlardan yararlanılması düşünülmüştür.

Bu konuda konferans ve paneller organize edilerek, kültürün yaşatılması için birtakım etkinlikler düzenlenmesi ve Trabzon Belediyesi Kültür ve Sanat Festivali’nde başlatılması hedef alınmıştır.

Geçen zaman süreçinde Trabzon Belediyesinden bu konuda olumlu veya olumsuz bir cevap alınamamış, ancak Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilciliğince proje hakkında yapılan açıklama yerel ve özellikle ulusal basında geniş yer bulmuştur.

Son yıllarda Karadeniz insanının simgesi olan Temel gibi, Trabzon'un zengin kültürü ve sanat hayatı belirgin bir şekilde erozyona uğramakta, yapılan etkinliklerde bu erozyon görmezlikten gelinerek Trabzon'un kültür ve sanat insanlarının içerisinde olmadığı, ithal insanların doldurulması ile halledildiği etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Bu bağlamda Trabzon'un kültür ve sanat hayatında etkin olan insanları kenti terk etmekte, yaşanan beyin göçüne yerel idareler seyirci kalmaktadır.

Bu gerçeklerden yola çıkarak Kuzey Ekspres gazetesinde yer alan haber üzerine, www.mavi-nota.com sitesinde Sayın Semih Baylan'ın yazdığı "Saygı, Saygı ve Saygılı Olmak" başlıklı yazısı da konuya farklı bir pencereden bakış getiriyordu.

Projeyi sahiplenmeye kalkanların bu yazıyı da okumalarını tavsiye ediyorum. İnsanlar hangi alanda olursa olsun, yaptıkları işlerde köşe kapmaca yerine; yapacakları işlerde daha önce benzer bir düşüncenin, çalışmanın, projenin ortaya atılıp atılmadığını ve hangi boyutta olduğunu araştırmak ve takip etmekle sorumludurlar.

Ortaya atılmış bir fikrin, projenin bir müddet beklendikten sonra nasılsa hareket yok, bunu biz sahiplenelim mantığı ile hareket etmeleri, o fikri ve projeyi üreten insanlara ve onların düşüncelerine saygısızlık olarak değerlendiriyor ve etik bulmadığımızı belirtmek istiyorum.

Evet, Trabzonlu Karikatürcüler olarak "Karadeniz'in Temel'ine Kimlik kazandırmak" adına ortaya koyduğumuz projede, Trabzon'un yerel yönetimlerinin ve sivil toplum örgütlerinin sahip çıkmaması nedeniyle sürüncemede kalması bizleri de son derece üzmüştür.

www.Karalahana.com ve Heyamola yayınevinin bu projeyi kendilerine mal etmek yerine, bizlere destek vermek suretiyle paylaşma yolunu seçmelerini beklerdik.

Karadenizli olarak konuya olan duyarlılıklarını normal karşılamakla birlikte, projeyi kendilerine mal eden ve bu konuda bir çalışma başlatan, gelecek bilgi, belge ve yazılar için jüri oluşturan Karalahana.com ve Heyamola yayınevine bu projenin sahiplerinin hala hayatta ve projelerinin arkasında olduklarını hatırlatmak istiyoruz.

Adnan Taç
Karikatürist
Karikatürcüler Derneği
Trabzon Temsilcisi
Tüm Haberler