Haberler
Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilcisi Adnan Taç'ın açıklaması: "Karadeniz’in ve Karadenizlinin Temel’ine Sahip Çıkmak!" 11.07.2006
Trabzon'da çıkmakta olan
Kuzey Ekspres Gazetesinin 27 Haziran 2006 tarihli sayısında
Kenan Taşkın İmzası ile yayımlanan
"Temel Mitolojisi" başlıklı haber üzerine
Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilciliği olarak bu konu ile ilgili daha önce başlatmış olduğumuz çalışmaya yönelik kamuoyunu bilgilendirmek gerektiği düşünülmüştür.
Trabzonlu karikatür sanatçıları olarak, Karadeniz insanının simgesi haline gelen, Türk mizahına mal olmuş
Temel tiplemesinin son yıllarda maksadını aşan bir kişilik haline dönüştürülmesinden büyük rahatsızlık duyduğumuz her defasında dile getirilmiştir.
Karadeniz insanının mizaha malzeme olan yapısı
"Temel" kimliği altında istismar edilmiş, sevecen, sıcak kanlı, dost, ince zekası ve bir o kadar da hinliği ile saf ruh güzelliği ne yazık ki bozulmuş, bozulmakla kalmamış Temel kimliğindeki Karadeniz insanı hakarete ve aşağılanmaya varan bir boyuta ulaşmıştır.
Karadeniz'linin simgesi olan Temel’e çirkinleştirilerek yapıştırılan yafta’nın artık sökülüp atılması gerekiyor, dolayısıyle bir yerden başlamak gerekiyordu.
Trabzonlu karikatür sanatçıları olarak Adnan Taç, Tamer Küçük ve Bülent Sümer’in projesi olan ve Karadeniz insanının simgesi Temel’i olması gereken kimliği ile ortaya çıkarmak adına
2004 yılı içerisinde bir çalışma başlatılmıştır.
Bu düşünce önce
Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu’nun
Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilciliğini 2005 yılı başlarında ziyareti sırasında görüşülmüş, olumlu geçen görüşme sonrasında Trabzon Belediyesinin birincisini
Eylül 2005 tarihinde gerçekleştirdiği uluslar arası
Trabzon Kültür ve Sanat Festivali kapsamına dahil edilmesi için
21 Şubat 2005 tarihinde Trabzon Belediyesine proje olarak sunulmuştur.
Proje
“Temel’e Doğum Günü Kutlaması” adıyla duyurulmuş, ancak burada sadece doğum günü kutlanmasının dışında, Karadeniz insanının simgesi olan Temel’in yaşam biçimi, kültürü, folklorik özellikleri, sosyal yönü, aile yapısı özetle yaşayan bir insan olarak Temel’in her yönüyle ele alınacağı araştırmacı, yazar, çizer, bilgi ve belge sahibi insanlardan yararlanılması düşünülmüştür.
Bu konuda konferans ve paneller organize edilerek, kültürün yaşatılması için birtakım etkinlikler düzenlenmesi ve Trabzon Belediyesi Kültür ve Sanat Festivali’nde başlatılması hedef alınmıştır.
Geçen zaman süreçinde Trabzon Belediyesinden bu konuda olumlu veya olumsuz bir cevap alınamamış, ancak Karikatürcüler Derneği Trabzon Temsilciliğince proje hakkında yapılan açıklama yerel ve özellikle ulusal basında geniş yer bulmuştur.
Son yıllarda Karadeniz insanının simgesi olan Temel gibi, Trabzon'un zengin kültürü ve sanat hayatı belirgin bir şekilde erozyona uğramakta, yapılan etkinliklerde bu erozyon görmezlikten gelinerek Trabzon'un kültür ve sanat insanlarının içerisinde olmadığı, ithal insanların doldurulması ile halledildiği etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
Bu bağlamda Trabzon'un kültür ve sanat hayatında etkin olan insanları kenti terk etmekte, yaşanan beyin göçüne yerel idareler seyirci kalmaktadır.
Bu gerçeklerden yola çıkarak
Kuzey Ekspres gazetesinde yer alan haber üzerine,
www.
mavi-nota.com sitesinde
Sayın
Semih Baylan'ın yazdığı
"Saygı, Saygı ve Saygılı Olmak" başlıklı yazısı da konuya farklı bir pencereden bakış getiriyordu.
Projeyi sahiplenmeye kalkanların bu yazıyı da okumalarını tavsiye ediyorum. İnsanlar hangi alanda olursa olsun, yaptıkları işlerde köşe kapmaca yerine; yapacakları işlerde daha önce benzer bir düşüncenin, çalışmanın, projenin ortaya atılıp atılmadığını ve hangi boyutta olduğunu araştırmak ve takip etmekle sorumludurlar.
Ortaya atılmış bir fikrin, projenin bir müddet beklendikten sonra nasılsa hareket yok, bunu biz sahiplenelim mantığı ile hareket etmeleri, o fikri ve projeyi üreten insanlara ve onların düşüncelerine saygısızlık olarak değerlendiriyor ve etik bulmadığımızı belirtmek istiyorum.
Evet, Trabzonlu Karikatürcüler olarak
"Karadeniz'in Temel'ine Kimlik kazandırmak" adına ortaya koyduğumuz projede, Trabzon'un yerel yönetimlerinin ve sivil toplum örgütlerinin sahip çıkmaması nedeniyle sürüncemede kalması bizleri de son derece üzmüştür.
www.Karalahana.com ve
Heyamola yayınevinin bu projeyi kendilerine mal etmek yerine, bizlere destek vermek suretiyle paylaşma yolunu seçmelerini beklerdik.
Karadenizli olarak konuya olan duyarlılıklarını normal karşılamakla birlikte, projeyi kendilerine mal eden ve bu konuda bir çalışma başlatan, gelecek bilgi, belge ve yazılar için jüri oluşturan
Karalahana.com ve Heyamola yayınevine bu projenin sahiplerinin hala hayatta ve projelerinin arkasında olduklarını hatırlatmak istiyoruz.
Adnan Taç
Karikatürist
Karikatürcüler Derneği
Trabzon Temsilcisi
Tüm Haberler