ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 30 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Genç Sanatçılar ve “Devletin Sanatçısına Emeklilik Düzenlemesi”… 24.11.2011


Sanatın, sanat hayatı sürecinin anlamını bilmeyen sanatın dışından ve de içinden birileri yıllardır konunun dedikodusunu yapar, yazar, mana bulur. “Bankamatik sanatçısı” gibi ağır deyimler kullanır. Onlar ki, o görev yapamayan sanatçının içinde bulunduğu acı durumun iç yüzünü bilmez… O sanatçılar ki en verimli oldukları dönemlerde jüri karşısında sınavlarını kazanmışlar, sanatçı oldurulmuşlardır. Kimi ses, kimi saz, kimi ise balet-balerin, halk oyuncu… Aralarında torpilsel kaynaklar olduysa bu durum sanatçıların suçu mudur, yoksa politikacıların mı?.. Şimdi yaşı gelmiş bazı gerçek sanatçılarımız ellerinde olmayan -gerek biyolojik, gerek psikolojik- sağlık nedenleri yüzünden “mana bulunur” hale gelmişler, getirilmişlerdir…Yasal düzenleme de yoktur. Haklarında “sanat ve de sanatçının hayatı nedir?” bilmeyen kimi devlet görevlileri de fikir beyan eder hale gelince “ağlamak, suçlamak yerine” resmi, yasal çözüm üretmek realitesi Kültür Turizm Bakanı Sn. Ertuğrul Günay tarafından ilk kez bu denli açık olarak gündeme getirildi. Tabii ki sonuca ulaşmak önemliydi…

Sanatçıyı bulundu
ğu duruma ve yeteneğine göre değerlendirmek ayrı bir yetenektir. Ama maalesef “sanatçıyı bulunduğu hale göre değerlendirmek” gibi sanat gerekliliği yıllardır yok edilmeye çalışılmaktadır..

Duyulmaktadır ki sayıları 400-800 dolayında olan sanatçılara bir kereye mahsus iyile
ştirilmiş koşullarda emekli olma imkanı sağlanacak, böylece alttan gelen yeni nesile, yeni seslere, genç sanatçılara devletin kadroları açılmış olacaktır…

Bu tarihi fırsat “yangından mal kaçırır gibi” kimi özel ki
şilere veya yaşı tutanlara değil, yasanın çıkış tarihinden ortalama bir yıl zaman dilimi içinde emeklilik hakkı kazanıp da emekli olmak isteyenlerin de dahil edileceği adil bir yapıda gerçekleştirilmelidir.

“Yasayı çıkardık, bir ay içinde müracaat zorunlu” gibi bir dayatma adaletsizlik, e
şitsizlik duygularına neden olacaktır.

Sayın Ertu
ğrul Günay konunun oluşum gerekçeleri hakkında şöyle diyor:

‘35-40 ya
şından sonra bale ve halk oyunları sanatçıları sahnede zorlanıyor. 35ten sonra 65e kadar 30 sene çalışmadan maaş ödüyoruz. Ancak bu sanatçıların kamu görevlisi statüsü var. Biz onlara 45ten sonra uygun koşullarla bir emeklilik sağlayıp arkadan daha hızlı, yetenekli ve genç bir kuşağın gelmesi imkanını yaratabilir miyiz diye çalışıyoruz’

Kültür ve Turizm Bakanı Ertu
ğrul Günay: Sahne sanatçılarına performans kriteri getirilecek. Memur zihniyeti taşıyanlar erken emekliliğe özendirilecek, yaratıcılık, amatör ruh ve yetenek ise teşvik edilecek.

Sanatçıların performanslarıyla ilgili olarak Güzel Sanatlar Genel Müdürlü
ğü, Devlet Opera ve Balesi ve Devlet Tiyatroları’nın üzerinde çalışğı bir proje var. Memur zihniyetli sanatçılık yerine amatör ruhu, performansı, yeteneği teşvik edebilecek düzenleme yapılabilir mi diye çalışıyorlar. Var olanların hakları kısıtlamadan, belki emekliliğe özendirerek ama arkadan gelecek genç yeteneklerin önünü açacak, bir düzenleme.

40 ya
şından sonra, hatta 35inden sonra bir sanatçı sahnede zorlanıyor. Kamu görevlisi statüsü, 657den gelen bir hakkı var. 35ten sonra 65e kadar 30 sene çalışmadan, ona maaş ödüyoruz. 45ten sonra uygun koşullarla bir emeklilik sağlayıp arkadan yetenekli kuşağın gelmesi imkanını yaratabilir miyiz, diye çalışma yapıyoruz. Benden önce de konuşulmuş ama çözüm bulunamamış. Çünkü emeklilik için ciddi bir kaynağa ihtiyaç var. Yaptığımız zaman sanatçılar da memnun olacak. Sanatçıları mağdur edecek düzenleme peşinde değiliz. Öyle önyargılar var. Sanatçılarla ne tartışmak, ne de onları mağdur etmek istiyorum. Ama aynı zamanda yetenekli genç insanlara yer açılsın ve çalışanla çalışmayan, yeteneği olanla olmayan arasında bir fark oluşsun, diye bir haklı özlemim var… 
Tüm Haberler