ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 46 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


6. Yılını Dolduran Süriyya Operası Sahnesi, 30. Eylül. 2012'de Yeni Sezonunu Açıyor... 12.09.2012


Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde 2012-2013 yılında da, artık müzik meraklılarınca da bilinen ve paylaşılan program anlayışına uygun, nitelikli etkinlikleri izleyicilere sunabilmeyi hedef kabul ettik.

 

Olanaklar ölçüsünde değişik grupların özgün konserlerini düzenleyebilmek çabası içinde olduk. Değerli müzik yorumcularının, virtüöz sanatçıların özverili yaklaşımları bize moral ve dayanak oldu.

 

Her şeyden önce programları gerçekleştirecek sanatçılara içten teşekkür etmek sorumluluğunu duyuyoruz.

 

Devlet Opera ve Balesi temsillerinin yanı sıra, Süreyya Opera Sahnesi’nin beş yıldır özellikle sürdürdüğü ve gelenekselleştirmeye çalışğı Pazartesi Oda Müziği Konserleri’nde, enstrümantal müziğin güzel örnekleri, seçkin virtüöz ve oda müziği grupları tarafından seslendirilecek.

 

Geçen yılın bir yeniliği olan “Bir Şölendir Opera“ programlarına bu yıl da devam edilecek. Yine bazı Pazartesi günleri saat 18.00’de ücretsiz olarak gerçekleştirilen açıklamalı “Fuaye” dinletileri dizisi ilginç programlarla meraklılarına sunulacak.

 

2012-2013 Sanat Mevsi̇mi̇nde Yeni̇ Etki̇nlikler

 

“Sesin Yolculuğu” Genç Türk Bestecileri Şöleni:

 

Yılın ilginç bir etkinliği de 2013’ün Nisan’ında, konservatuvarlarda kompozitörlük eğitimi alan gençlerin seçilmiş eserlerinin seslendirileceği konserler olacak. Seçilen eserler o gün saat 12.00-16.00 ve 20.00’de ardı ardına üç konserle izleyicilere sunulacak. Kısacası yoğun bir müzik günü.

 

Bu konseri, ülkenin yeni bestecilerinin seslerini duyuracakları bir platform diye düşlüyoruz. Bugüne kadar beş defa gerçekleşen bu heyecan verici müzik hareketinin, bu yıl Süreyya Sahnesi’nde olması bizler için onur verici.

 

Bu organizasyonun izleyiciler için de ilginç olacağı inancındayız. Bu etkinliğin çağdaş Türk müziğinin gelişiminde doğru bir stratejinin unsurlarından olduğu kanısındayız.

 

Genç Yetenekler Piyano Yarışması:

 

2013 yılı Haziran sonu ve Temmuz başında sonuçlanacak 15-26 yaş grubu yetenekli gençler için ödüllü “Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Ulusal Piyano Yarışması” düzenleniyor. Yarışmaya katılma koşulları ile ilgili “Yarışma Şartnamesi” Ekim 2012’den itibaren katılımcılara verilebilecek. Yarışma finaline kalan piyanistler, Temmuz başında birer konçerto çalacakları orkestra konseriyle kamuoyuna tanıtılacak ve ödüller açıklanacak.

 

Opera ve Bale Dekor Resimleri Sergisi:

 

Süreyya Operası’nda her yıl müzik dünyasına ilişkin bir sergi hazırlıyoruz. Bu yıl, Türk operasının duayen dekoratörlerinden bazılarının çalışmalarından oluşacak bir “Dekor Eskizleri” sergisi düzenleyeceğiz.

 

Elbet ulaşabildiğimiz ve elde edebildiğimiz ölçüde bir sergi olacaktır. Sahne dekorlarının dramatik sanatın ayrılmaz bir ifade aracı olduğunun bilinciyle bu serginin oluşmasına çabalayacağız.

 

Böylece izleyicilere değişik, “temalı” bir resim sergisi sunmuş olacağız.

 

Geleneksel Pazartesi Oda Müziği Konserleri Hakkında:

 

Bu yılki konserlerde üçlü, dörtlü, beşli ve altılı oda müziği grupları olmasına özellikle itina ettik. Tanınmış virtüöz sanatçılarımız bu konuda bize destek olup, anlayış gösterdiler. Böylece değerli sanatçıların bir çeşit müzik

kafadarlığında bir araya gelmesi mümkün oldu. Tanıdığınız birçok virtüözü, ilk defa farklı gruplar içinde izleyeceğiz.

 

Mevsimin 30 Eylül ve 1 Ekim’deki Açılış Konserleri, bu özgün oda müziği kafadarlığının güzel bir örneği. Değerli İdil Biret ile son yıllardaki başarılı konserleriyle tanıdığımız Ankara Üniversitesi Solistleri yaylı çalgılar dörtlüsü izleyicilere iki özel gece sunacaklar. Müzik severler için zevkli bir yenilik olacağı inancındayız.

 

Bu yıl, önceki beş mevsimde Süreyya Opera Sahnesi’nde ağırlayamadığımız virtüözleri de ilk defa izleyiciye sunmaktan sevinç duyacağız. Uzun yıllardır Hamburg’da yaşayan değerli piyanist Banu Sözüar çağrımızı kabul etti ve Ekim 2012’de Süreyya Sahnesi’nde bizlerle birlikte olacak. Banu Sözüar 1970‘lerde Türkiye’de senfoni orkestralarıyla konserler verdiği gibi, birçok resitalle de belleklerde yer etmişti. Daha sonra Hamburg’a yerleşti ve konserlerine Avrupa’nın çeşitli yerlerinde devam etti. Virtüözlük hayatına ünlü Avusturyalı piyanist Alfred Brendel’in önerisiyle adım atan değerli sanatçı, izleyicilere yoğun ve renkli bir program sunacak. Programın bir süprizi de Almanya’da yaşayan Türk besteci Altuğ Ünlü’nün bir eserinin seslendirilecek olması.

 

Ekim’de “Klasik Keyifler” konserinde Ozan Tunca, Ellen Jewett, Özcan Ulucan ve Birsen Ulucan’ı dinleyeceğiz.

 

Kasım ayı Borusan Quartet ile başlayacak. Borusan Quartet’i tanıtmaya gerek yok. Onlar zaten müzikseverlerin yakın ilgisine sahipler. Sezonlarının ilk konserinde yaylı grubuna tanınmış piyanist Itamar Golan’ın katılacak olması, bu konsere ayrıcalık kazandırıyor; yine görkemli bir oda müziği gecesi yaşanacak. Bu piyanolu kuartet konserinden sonraki Pazartesi gecesi piyanist Emine Serdaroğlu ve viyolonselci Dilbağ Tokay’ın ünlü bestecilerin eserlerinden oluşan programlarında ilginç bir eser var: Türk kompozitör Özkan Manav’ın “Çello Piyano için Üç Türkü”sü...

 

Kasım’da Süreyya Sahnesi’nde ilk defa yer alacak iki değerli müzik grubu daha var. Boğaziçi Caz Korosu ve Ankara Çağdaş Müzik Topluluğu. Yurt dışında da parlak bir sicile sahip, son derece özgün bir koro olan ve genç sanatçılardan oluşan caz korosunun konseri bu mevsimin yeniliklerinden biri. Bu koronun Avrupa ve Amerika’daki evrensel düzeydeki yarışmalarda çok sayıda ödül aldığını biliyoruz. ”Ankara Çağdaş Müzik Topluluğu” da mesleklerinde önde gelen hoca ve icracıların oluşturduğu bir oda müziği grubu.

 

Aralık ayında yine birbirinden ilginç konserler izleyeceğiz. Belçika’dan gelecek Ensemble Kheops, Brüksel Kraliyet Konservatuarı hocalarından virtüöz piyanist Muhiddin Dürrüoğlu’nun da aralarında yer aldığı bir “kentet”.

 

Dürrüoğlu, Ensemble Kheops ile zengin bir program sunacak.

 

Bu ayın son derece ilginç ve değişik bir etkinliği ise Sedat Gürel Güzin Gürel Sanat ve Bilim Vakfı’nın işbirliği ile ve vakfın kuruluşunun 20. yılı onuruna düzenlenen şan konseri. Bu konserde çoğu mesleklerini Avrupa sahnelerinde sürdüren Türk opera solistleri, orkestra eşliğinde opera edebiyatının sevilen eserlerinden solo, ,kili, üçlü parçalar seslendirecekler. Böylece dünyanın çeşitli sahnelerinde sanatlarını icra eden Türk solistleri, bu özel gecede bir arada dinleyebileceğiz.

 

Süreyya’da müzik meraklıları için yılın güzel başka bir yeniliği ise, çalışmalarını Almanya’da sürdüren flütün duayeni tanınmış sanatçı Gülşen Tatu ile, orkestra şefi ve piyanist İbrahim Yazıcı’nın bu sahnede ilk defa verecekleri resital.

 

Hoş bir rastlantı olarak her iki virtüözün Andante Dergisi’nin düzenlediği Donizetti Müzik Ödülleri’nin bu yıl kendi enstrümanlarındaki ödülün sahipleri olduğunu hatırlatalım.

 

2012 yılı Oda Müziği Konserleri Borusan Quartet’in orijinal bir dinletisiyle noktalanacak. Üç Türk kompozitörün üç yeni kuarteti ilk defa çalınacak; yani üç prömiyer. Böyle anlamlı bir konserin Süreyya’da icra edileceğinden sevinç duyduğumuzu belirtmeliyiz. Çağdaş Türk müzik repertuvarı, üç yaylı çalgılar dörtlüsü ile biraz daha zenginleşecek.

 

Yeni yıla Ocak ayında Hande Dalkılıç ve Rüya Taner’in birlikte verecekleri ve dört el piyano eserlerinin de yer alacağı resitalle başlanacak... Sonraki hafta Pazartesi akşamı ise usta kemancı Hande Özyürek, Almanya konserlerinden sonra piyanist Fedele Antonicelli ile birlikte 2013 yılının ikinci konserini icra edecek.

 

Şubat’ta Borusan Quartet bu defa klarnetçi Reto Bieri ile yine özellikli bir müzik gecesi yaşatacak. İki heyecan verici konser bir hafta arayla dinleyicileri bekliyor; Önce Avrupa’dan misafir virtüözler Kemancı Nicolas Doutricourt, violacı Miguel da Silva ve çellist Yovan Markovitch ile değerli hoca ve piyanist İris Şentürker’in oluşturduğu dörtlünün oda müziği şöleni var... İkincisi duayen kemancı değerli Ayla Erduran, piyanist Burçin Büke ve çellist Sedef Erçetin ile Süreyya Operası için hazırlanan özel bir trio konseri.

 

Mart ayında yine yenilikler var. Avrupa’da arpın ustalarından olan Jana Bouskova’nın resitalini, devlet sanatçısı piyano duayenlerinden Verda Erman ile virtüöz kemancı Atilla Aldemir’in konseri izliyor. Mesleğini Fransa’da sürdüren Verda Erman’ın bu konserle Süreyya’da ilk defa misafir olmasından bizim kadar izleyicilerin de sevinç duyacağını umuyoruz.

 

Yine bir piyano virtüözü ve devlet sanatçısı Ayşegül Sarıca da iki mevsimdir Süreyya’da çalmadı. Bu yıl bir resitalle Süreyya’da yeniden seyirciyle buluşacak. Sarıca “Moda”lı. Bu nedenle Süreyya’daki etkinliklerin bir parçası olmasını temenni ediyoruz.

 

Mart ayı bir başka oda müziği şöleni ile tamamlanacak… Avusturya’dan misafir var: Wiener Kammersymphonie (Viyana Yaylı Çalgılar Beşlisi) ile piyanist Pasquale Iannone’nin bu konseri herhalde izleyicilerin merakla bekleyeceği bir müzik gecesi.

 

Nisan, dünya konser salonlarında mesleğini sürdüren değerli piyanist Emre Elivar’ın empresyonist kompozitörlerin eserlerinden hazırladığı resitaliyle başlıyor. Sonra yukarıda andığımız özel konserler dizisinin doldurduğu bir Pazar günü var.

 

Genç Türk bestecilerinin “sesleri”nin prömiyerleri Süreyya’da icra edilecek. Müzikseverlerin bu ilginç müzik maratonuna ilgilerini esirgemeyeceklerine inanıyoruz.

 

Ve İdil Biret yine orijinal bir programla izleyicilere güzel bir sürpriz resital hazırladı. Bu defa Opera repertuvarının, dramatik operanın dehası Richard Wagner’in müziğini F. Liszt’in uyarlamalarından piyano ile üstelik açıklamalı olarak yorumlayacak.

 

Açıklamaları yapacak müzikolog Gottfried Wagner’in, R. Wagner’in üçüncü kuşaktan torunu olması da meraklılara son derece özel bir müzik gecesi yaşatacak.

 

Borusan Quartet Nisan etkinliğinde ise üst üste iki gün Camille Saint Saens’in ünlü “Hayvanlar Karnavalı”nı önce çocuklar için Borusan Filarmoni Orkestrası’nın solist sanatçılarıyla genişletilmiş bir grupla icra edecekler. İsviçre’den gelen piyanistler Ferhan ve Ferzan Önder de bu ilginç konserlerin diğer misafir solistleri.

 

Mayıs ayına yine son derece özel bir konserle başlanacak… Rusya’da 2. Dünya Savaşı için bestelenmiş, kaynağını Rusya folklorundan alan eserlerden oluşan ilginç bir gece izleyicileri bekliyor. İstanbul Oda Orkestrası ve duayen bariton Mesut İktu bu eserleri seslendirecek. Şef, Hakan Şensoy.

 

Enstrümanlarının ustaları; Bülent Evcil, Cana Gürmen ve Rahşan Apay’ın flüt, piyano, çello triosunu Süreyya’da ilk kez dinleyeceğiz.

 

Çalışmalarını uzun yıllardır Amerika Birleşik Devletlerinde sürdüren piyanist Erman Türkili artık Türkiye’de olacak. Bir fuaye konserinde onu ve sanatını Berlin’de sürdüren bariton Melih Tepretmez’i dinleyeceğiz.

 

Bu yıl düzenlemeyi amaç edindiğimiz bir anlamlı konseri de müzik severlere söylemeliyiz. Genç Virtüözler Gecesi…. Bunun için son yılarda başarılarını izlediğimiz genç sanatçıların dördünden bir müzik şölenini izleyicilere sunmayı hedefledik.

 

Kemancı Elvin Hoxha’yı 2010 İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserindeki icrasından beri Süreyya’da ağırlamak istiyorduk. Yine kemancı Berfin Aksu ile piyanistler Yener Gökbudak ve Iraz Yıldız da çeşitli festival ve değişik sahnelerde yetkinliklerini kanıtlamış genç sanatçılar. Onlara çekinmeden “Genç virtüözler” diyoruz.

 

Kadıköy Belediyesi Oda Müziği Konserlerinin kapanışını değerli piyanist Gülsin Onay, kemancı Erkin Onay’la birlikte verecek. Erkin Onay’ın Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın baş kemancısı olduğunu da hatırlatalım.

 

“Bir Şölendir Opera”

 

Geçen yıl başladığımız bu dizide, bu sezon dört operayı, dört farklı sanatçı sunacak. Ekim’de müzikolog Aydın Büke opera sanatının doğuşunu; ilk bilinçli opera bestecisi sayılan Monteverdi’nin “Orfeo”su ile anlatacak. Aralık’ta ikinci opera sunuşunda Orkestra Şefi Cem Mansur Leos Janacek’in “Katya Kabanova”sını anlatacak. Ocak’ta ise Mehmet Ergüven, Haendel’in “Jules Cezar”ını yorumlayacak. Mehmet Ergüven bilindiği gibi opera rejisörlüğündeki ustalığının yanı sıra özellikle plastik sanatlar konusunda yıllardır inceleme ve eleştiri yazılarıyla tanınan çok yönlü bir sanat adamı. Herhalde Jules Cesar portresini de bütün yönleriyle irdeleyecektir.

 

Dördüncü “Bir Şölendir Opera” programında Verdi’nin Macbeth’i var. İzleyiciler dünya sahnelerinde sürekli yer alan Shakespeare’nın ünlü tragedyasının müzikle donanmış sahne versiyonunu, değerli tiyatro rejisörü Işıl Kasapoğlu’nun anlatısı ve yorumuyla izleyecekler. Işıl Kasapoğlu’nun Shakespeare oyunları sahneleyen bir tiyatro yönetmeni olduğunu da bu vesile ile hatırlatalım.

 

Opera ve Bale Temsilleri

 

İDOB’un Opera ve Bale Temsilleri 3 Ekim Günü Donizetti’nin “Aşk İksiri” operası ile başlayacak, 15 Haziran 2013 günü “Hürrrem Sultan” balesinin temsiliyle son bulacak.

 

İDOB’un Süreyya sahnesindeki bu yıl bu iki eserden başka “Midas’ın Kulakları, Ariadne Naxos’ta, La Traviata, Wolfgang ve Lorenzo, Yusuf ile Züleyha, Kötülüğün Döngüsü, Sevil Berberi, Şen Dul, Hasanaginica gibi opera ve müzikli oyunlar ile, bale temsili olarak Hürrem Sultan, Genç Werther’in Acıları, Afife, Senfonik Minyatür, Üç Bale’yi temsil edecek. Demek ki Türk opera eseri olarak bu yıl “Midas’ın Kulakları”nın yanı sıra Okan Demiriş’in “Yusuf ile Züleyha”sı da sahnelenecek.

 

Afife ve Hürrem Sultan’ın da yerli baleler olduğunu hatırlatırsak repertuvarda dört Türk eserinin yer aldığını görmekteyiz.

 

Geçen yıllarda olduğu gibi İDOB bu mevsimde de Yılbaşı ve Bahar Konserleri’nin dışında bir çok orkestra ve şan konserini de seyircilerine sunacak.

 

Diğer Etkinlikler

 

Haziran 2013’de İKSV müzik festivalinin konserleri gerçekleşecek. Ayrıca 1, 2 Haziran 2013 günleri İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Aytaç Manizade’nin sahneleyeceği ‘Figaro’nun Düğünü’ operasıyla; 3 ve 4 Haziran 2013 günlerinde ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yekta Kara’nın yine sahneleyeceği Tiyatro Müdürü ‘Zaide’yi Sahneliyor ile Süreyya Sahnesi’nde olacaklar.

 

www.sureyyaoperasi.org

 

Tüm Haberler