♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
20 yılı aşkın bir süredir kendisini Türkiye’nin cazibesine kaptırmış olan piyanist Stéphane Blet, Notre Dame de Sion Lisesine dönüş yaparak, 4 Ekim 2012 Perşembe günü bir piyano resitali verecektir. Kuşağının en yetenekli piyanistlerinden biri olan Stéphane Blet, bundan böyle NDS'nin müzik projelerinin ortağı olacaktır. Bu çerçevede, dört piyano konseri yeni sezonda programa dahil edilmiş olup konserlerin ilk ikisi, 4 Ekim ve 19 Aralık tarihlerinde gerçekleşecektir. Hocası Byron Janis’in deyişiyle «tanrıların seçtiği bu piyanistin» «özgün romantik lirizmi», İstanbul izleyicisini kayıtsız bırakmamaktadır. Sanatçı, bugün bizlerle sanatta yol alışını, müziği nasıl tanımladığını ve Türkiye’ye duyduğu ilgiyi paylaşıyor.
Beste yapmaya olan tutkusuyla bilinen Stéphane Blet, bugüne kadar piyano, orkestra, keman ve viyolonsel için 400’den fazla eser yazmıştır. Çok yönlü bir sanatçı olarak, birkaç müzikoloji eseri de bulunmaktadır. Kendisi, beste ve yorum çalışmalarının yanısıra, klasik müzik dersleri de vermektedir. Aralık ayında yine İstanbul’a gelecek olan sanatçı, Notre Dame de Sion Lisesi programlarına zaman içerisinde, daha da çok dahil olacaktır.
Sanatçı, bugün bizlerle sanatta yol alışını, müziği nasıl tanımladığını ve Türkiye’ye duyduğu ilgiyi paylaşıyor.
Amerikalı virtüoz Byron Janis’le tanışmanızın ve bir süre ABD’de kalmanızın kariyerinize nasıl bir etkisi oldu ?
Bir konser sırasında Byron Janis’in dikkatini çekme şansına sahip oldum. Henüz on beş yaşındayken, onunla birlikte New York’a gittim. Orada zamanımın dörtte üçünü onunla, geri kalanını ise, onun ''piyanistler kralı'' denilen hocası Vladimir Horowitz’le geçiriyordum. İyi bir koruma altındaydım! Benim için büyük önem taşıyan bir özgürlük ikliminden yararlandım. Paris Konservatuvarındaki katılığa asla dayanamazdım. Horowitz ve Byron Janis ile yaptığımız ders değildi; ben onlara, onlar bana çalıyordu. Ortak bir ses arıyorduk; bu bir müzik paylaşımıydı. İlerleme kaydedişim, aynı anda hem titizlik, hem de özgürlük ortamında gerçekleşiyordu. Zaten beni beste yapmaya, daha on yedi yaşımdayken, Horowitz teşvik etti.
Yorumlamayı tercih ettiğiniz besteciler var mı ?
Tabii. Örneğin, Chopin, Schumann ve Scriabine. Eskiden çok daha fazla Lizst çalardım ancak onu 25 yıl boyunca yorumladıktan sonra, biraz bıktım! Chopin çalmayı, özellikle de Mazurkalarını ve Nocturnes’lerini çalmayı çok severim. Orada özlediği Polonya’yı, duygularını, özlemini, Varşova sokaklarındaki çocukluk anılarını hissetmek mümkün. En tercih ettiğim Fransız besteci ise kuşkusuz Satie’dir. Eserleri kendi döneminde her zaman pek iyi karşılanmamıştır, halen de pek tanınmamaktadır. Oysa müziği armoni açısından son derece moderndir.
Bazı bestelerinizde Osmanlı müziğinden esinleniyorsunuz. Türkiye’nin hayatınızdaki yeri önemli midir ?
Bu ülkeyle özel bir bağım var. Buraya ilk geldiğimde, tam anlamıyla şok oldum. Sanki daha önce gelmiş gibiydim, kendimi evimde hissediyordum. Bir grup müzisyeni Efendi’ler ve Sufi Müziği çalarken duyduğumda, geleneksel müziğin cazibesine kapıldım. Onları, elimden geldiği ölçüde tüm temaları notalayarak dinledim ve buradan hareketle bir düzine kadar Türk Rapsodisi yazdım. Paris’e döndüğümde, bir dil kitabı aldım ve Türkçe öğrendim. On yıl kadar Türkiye’ye hiç geri gelmedim ancak Türk kültürüne hep çok yakın kaldım. Hatta geçenlerde yarı zaman oraya yerleşip, yarı zaman da Fransa’da yaşasam mı diye düşündüm ancak bunu ayarlamak kolay değil.
Türk piyanist İdil Biret’le olan işbirliğinizden söz edebilir misiniz ?
Bundan yirmi yıl kadar önce tanıştık. İdil, iyi bir dostumdur ve birbirimizi iyi anlıyoruz. Yıllardır birlikte bir düo yapmak istiyorduk. Dolayısıyla Liszt’in Senfoni Şiirleri’ni seçmeye karar verdik. Bu daha önce iki piyano için hiç yapılmamıştı ancak biz yayınlanmamış olan partisyonu bulduk. Birlikte çok sayıda konser verdik, bunlardan biri de geçen yıl İstanbul’daydı ve birlikte bir DVD gerçekleştirdik. Niyetimiz, yakın bir zamanda, birlikte Poulenc’in İki Piyanolu Konçerto’sunu çalmaktır.
4 Ekim Perşembe, saat 19.30 Piyano Resitali
Program: Ludwig van Beethoven: Diabelli op.120 valsi üzerine 33 Varyasyon
Söyleşi: Vincent Sacau
Stéphane Blet
Piyano resitali 4 Ekim - 19:30
Herkese açık
Stephane Blet, Ludwig van Beethoven’i yorumluyor
" Hem olağanüstü bir piyanist hem çok büyük bir sanatçı olmak, ender rastlanan bir durumdur. Stéphane Blet, işte tüm bu yeteneklere sahip. Eşi görülmemiş bir teknik, az rastlanan bir hakimiyet gücü, bunların üstüne gerçek "büyüklüğü" ve saf şiiri tek başına yansıtabilen o saf romantik lirizm de eklenince, Blet için adeta "Tanrılar tarafından seçilmiş’’ bir piyanisttir diyorsunuz. Tüm bunlara, Blet’in olağandışı bestecilik ve öğretmenlik yeteneklerini de katarsanız, dünyada eşi benzeri olmayan bir sanatçıyla karşı karşıya olduğunuzu anlarsınız. Stéphane, küçük yaşlardayken benimle eğitimine başladı. Ben de onun olağanüstü bir müzik yeteneğinin olduğunu ve bunun onu çok ilerilere götüreceğini hemen anladım. Tüm gerçekleştirdikleri için -biliyorum ki gerçekleştireceği daha çok şey var- kendisiyle gurur duyuyorum.’’
BYRON JANIS. New York
Program:
Ludwig van Beethoven: Diabelli - Varyasyonları op. 120
Tema: Vivace
1. Varyasyon : Alla marcia maestoso
2. Varyasyon : Poco allegro
3. Varyasyon : L’istesso tempo
4. Varyasyon : Un poco più vivace
5. Varyasyon : Allegro vivace
6. Varyasyon : Allegro ma non troppo e serioso
7. Varyasyon : Un poco più allegro
8. Varyasyon : Poco vivace
9. Varyasyon : Allegro pesante e risoluto
10. Varyasyon : Presto
11. Varyasyon : Allegretto
12. Varyasyon : Un poco più moto
13. Varyasyon : Vivace
14. Varyasyon : Grave e maestoso
15. Varyasyon : Presto scherzando
16. Varyasyon : Allegro
17. Varyasyon : Allegro
18. Varyasyon : Poco moderato
19. Varyasyon : Presto
20. Varyasyon : Andante
21. Varyasyon : Allegro con brio – Meno allegro – Tempo primo
22. Varyasyon : Allegro molto, alla ‘Notte e giorno faticar’ di Mozart
23. Varyasyon : Allegro assai
24. Varyasyon : Fughetta (Andante)
25. Varyasyon : Allegro
26. Varyasyon : (Piacevole)
27. Varyasyon : Vivace
28. Varyasyon : Allegro
29. Varyasyon : Adagio ma non troppo
30. Varyasyon : Andante, sempre cantabile
31. Varyasyon : Largo, molto espressivo
32. Varyasyon : Fuga : Allegro
33. Varyasyon : Tempo di Menuetto moderato
Stéphane Blet:
Stéphane Blet, 9 Mart 1969’da Paris’te doğmuş Fransız piyanist ve bestecidir.
Ünlü besteci Horowitz’in eski asistanı olan, birçok önemli besteye imza atmış sanatçı, Paris’teki Alfred Cortot Müzik Öğretmenliği Okulunda ders vermektedir. Marguerite-Long-Jacques-Thibaud Uluslararası Yarışması gibi birçok uluslararası yarışmada birincilik alan müzisyenleri eğitmiştir. Gerçekleştirdiği birçok kayıt arasında kendi besteleri de bulunmaktadır