♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI
“AZ KULLANILAN MAKAM ve USÛLLERDE BESTE YARIŞMASI”
ŞARTNAMESİ
I. AMAÇ
Yarışmanın amacı, Klasik Türk Müziği’nin en önemli özelliklerinden olan makam ve usûl zenginliğini yeniden canlandırmak, bestecileri az kullanılan makam ve usûllerde beste yapmaya teşvik ederek repertuara yeni ve özellikli eserler kazandırmaktır.
II. YARIŞMA KAPSAMI ve KONUSU
Yarışmaya az kullanılan 50 makam ve 50 usûlde bestelenmiş eserler katılabilecektir. Eserler için bir form sınırlaması yoktur. Yarışmaya konu olan makam ve usûller şunlardır:
Makamlar (Makamlara ait nota örnekleri)
1. Acem-bûselik
2. Arazbar
3. Arazbar-bûselik
4. Beste Isfahan
5. Bûselik-aşîran
6. Büzürg
7. Cân-fezâ
8. Dilkeşîde
9. Dilnişîn
10. Hisar
11. Hisar-vech-i Şehnâz
12. Hûzî
13. Kûçek
14. Lâle-gül
15. Mâhur-bûselik
16. Maverâü’n-nehir
17. Mâye
18. Muhayyer-sünbüle
19. Nevrûz
20. Nigâr
21. Nişâbur
22. Nühüft
23. Pençgâh (asl ve zâid olarak)
24. Pesendîde
25. Peyk-i Safâ
26. Rahat-fezâ
27. Rahat-ü’l-Ervâh
28. Rehâvî
29. Reng-i dil
30. Revnaknümâ
31. Ruhnevâz
32. Rûy-i Irak
33. Sabâ-bûselik
34. Sabâ-zemzeme
35. Sazkâr
36. Selmek
37. Sipihr (eski ve yeni sipihr olarak)
38. Sultânî Irak
39. Sûz-i dilârâ
40. Şerefnümâ
41. Şevk ü Tarab
42. Şevk-i dil
43. Şîvenümâ
44. Tarz-ı Cedîd
45. Tarz-ı Cihân
46. Tarz-ı Nevîn
47. Tebriz
48. Vech-i arazbar
49. Zevk-ü Tarab
50. Zirefkend
Usûller
1. Ağır Aksak
2. Ağır Aksaksemâî
3. Ağır Düyek
4. Ağır Evfer (Mevlevî Evferi)
5. Ağır Senginsemâî
6. Aksaksemâî (şarkı formunda da)
7. Bektâşî Raksanı
8. Berefşan
9. Beste Devr-i Revânı
10. Bileşik Sofyan
11. Ceng-i Harbî
12. Çenber
13. Çifte Düyek
14. Çifte Sofyan
15. Darbeyn’ler
16. Darb-ı Türkî
17. Darb-ı Fetih
18. Devr-i Tek
19. Devr-i Kebîr
20. Devr-i Revân (Mevlevî Devr-i Revânı)
21. Devr- i Tûran
22. Evfer
23. Evsat
24. Fahte
25. Fer
26. Frengîfer
27. Frenkçîn
28. Hafif
29. Hâvî
30. Hezec
31. İkiz Aksak
32. Lenk Fahte
33. Muhammes
34. Müsemmen
35. Nîm Berefşan
36. Nîm Çenber
37. Nîm Devir
38. Nîm Evsat
39. Nîm Hafif
40. Nîm Sakîl
41. Nîm Zencir
42. Oynak
43. Raks Aksağı
44. Raksan
45. Remel
46. Sakîl
47. Şarkı Devrirevânı
48. Tek Vuruş
49. Yürüksemâî (şarkı formunda da)
50. Zencir
III. YARIŞMAYA KATILACAK ESERLER ve ESER SAHİPLERİNDE ARANACAK NİTELİKLER
1. Yarışmaya isteyen herkes katılabilir (T.C. vatandaşı olmayanlar dahil).
2. Besteciler sözlü ve saz eserlerinde birden fazla eserle yarışmaya katılabilirler.
3. Sözlü eserlerde kullanılan güfteler dil, üslûp, anlatım, içerik ve estetik yönünden belli bir kalitede olmalı ve doğru bir Türkçe ile yazılmış olmalıdır.
4. Yarışmaya gönderilecek eserler Klasik Türk Müziği’nin aslî karakterine uygun olmalı ve millî müzik zevkini geliştirici nitelikler taşımalıdır.
5. Eserler makam, usûl, form, nağme-söz, anlatım, estetik yönlerinden mûsikî kültürümüzün tarihsel akışı ile uyumlu olmalıdır.
6. Yarışmaya gönderilen eserler daha önce hiçbir yarışmaya katılmamış, başta TRT olmak üzere hiçbir yayın kurumunun repertuarına girmemiş, hiçbir kurum veya kuruluşa kaydettirilmemiş, video, kaset, cd, vcd, dvd, mp3 vb. hiçbir üründe yer almamış ve özel/resmî hiçbir radyo ve tv yayın kuruluşunda daha önce yayınlanmamış olmalıdır.
7. Yarışmaya gönderilen eserler yarışma sonuçlanıp ödül kazananlar belli olmadan önce hiçbir yerde yayınlanamaz.
8. Besteciler, güfte kendilerine ait değilse, söz yazarının izin ve telif hakkı konusundaki yasal zorunluluğu yerine getirmiş olmalıdırlar.
9. Yarışmaya gönderilen sözlü eserlerin aldıkları ödüller, güfte sahiplerini de kapsar. Besteci ve güfte yazarının kendi aralarında ücrete ilişkin yaptıkları noter onaylı sözleşme geçerli addedilir.
10. Eser sahibi besteci veya söz yazarı vefat etmiş ise bu eserler yasal varisleri aracılığı ile yarışmaya gönderilebilirler.
11. Eserler yerli veya yabancı hiçbir eserle hiçbir şekilde bariz benzerlikler taşımamalıdır.
12. Kültür ve Turizm Bakanlığı gerek görürse besteci ve güfte sahiplerine hiçbir telif hakkı ödemeksizin (MESAM hakları saklı kalmak şartıyla) süresiz olarak video, kaset, cd, vcd, dvd, mp3 vb. materyaller haline getirme ve satma, notasını basma ve satma, eğitim ve kültür kurum ve kuruluşlarına gönderme hakkına sahiptir. Eserler Bakanlığa bağlı koro ve topluluklarca da icrâ edilebilecektir.
13. Besteciler ve güfte sahipleri, eserin bütünüyle kendilerine ait olduğunu ve hiçbir şekilde hiçbir eserden alıntı yapmadıklarını, bugüne kadar düzenlenen hiçbir yarışmaya göndermediklerini, hiçbir kaset, cd, vcd, dvd, mp3 vb. üründe yer alması için muvafakat vermediklerini, hiçbir kuruma ya da kuruluşa kaydettirmediklerini noter tasdikli olarak taahhüt ederek “AZ KULLANILAN MAKAM ve USÛLLERDE BESTE YARIŞMASI” Özel Şartnamesi’ni aynen kabûl ettiklerini belirten yazılı ve imzalı EK-1’deki belgeyi Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne vermekle yükümlüdürler.
14. Yarışmaya gönderilen eserler (yarışmanın hangi aşamasında olursa olsun) Şartname’nin herhangi bir maddesine aykırılıkları tespit edildiğinde yarışma dışı bırakılırlar.
15. Yarışmaya katılan tüm eser sahipleri bu şartnamedeki hükümleri bütünüyle kabûl etmiş sayılırlar.
16. Seçici Kurul’da yer alanlar yarışmaya katılamazlar.
17. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü gerekli gördüğü hallerde bu şartnamede değişiklikler yapabilir.
18. Yukarıda listelenen makam ve usûller dışında bestelenmiş eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.
19. Yarışmaya gönderilen eserler iade edilmez.
IV. SEÇİCİ KURUL
1. Yarışmaya katılan eserleri değerlendirecek Seçici Kurul üyeleri Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir.
2. Seçici Kurul şu üyelerden oluşur:
- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca görevlendirilecek Bakanlık temsilcisi,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca seçilecek iki besteci,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca seçilecek iki edebiyatçı (Eski ve Yeni Türk
Edebiyatı dalında uzman),
- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca seçilecek iki icrâcı-sanatçı.
3. Seçici Kurul üyelerine huzur hakkı ödenir.
V. BAŞVURU VE ESERLERİN TESLİMİ
1. Besteciler yarışmaya gönderecekleri her eser için ayrı ayrı 4 harf ve ona bitişik 4 rakamdan oluşan 8 basamaklı birer rumuz kullanacaklardır.
Örn: CAPE5420, SUHE6632 gibi.
2. Besteciler yarışmaya gönderdikleri her bir eser için biri büyük, diğeri küçük olmak üzere iki ayrı zarf hazırlayacaklardır.
a) Büyük Zarf
ı.Büyük zarfın üzerine sadece bestecinin o eser için verdiği 8 basamaklı rumuz (Örn: CAPE5420) el yazısı ile yazılacak, zarfın herhangi bir yerinde başka hiçbir yazı veya işaret bulunmayacaktır.
ıı. Besteci, yarışmaya gönderdiği eserinin notalarını ve sözlerini 7’şer nüsha halinde Büyük Zarf’ın içine koyacaktır. Nota kağıtları temiz ve okunaklı, mümkünse bilgisayarla; güfte kağıdı ise mutlaka daktilo veya bilgisayarla yazılmış olacak, kurşun kalem kullanılmayacaktır.
ııı. Eserin 8 basamaklı rumuzu (Örn: CAPE5420) notalara ve güftenin yazılı olduğu kağıtların her birine ayrı ayrı yazılacaktır.
ıv. Besteci ya da güfte sahibinin adı kesinlikle hiçbir kağıtta yer almayacaktır.
v. Besteciler isterlerse notalardan başka eserlerinin icrâ edilmiş bir örneğini cd, kaset gibi bir sesli materyale kaydederek Büyük Zarf içinde teslim edebilirler.
b) Küçük Zarf (Bilgi Zarfı)
ı. Bilgi Zarfı’nın üzerinde de aynı el yazısı ile aynı rumuz (Örn: CAPE5420) bulunacak, zarfın herhangi bir yerinde başka hiçbir yazı veya işaret bulunmayacaktır.
ıı. Bilgi zarfı içerisine aşağıdaki belgeler (imzalı olarak) konulacak ve zarf kapatılacaktır.
- Besteci ve güfte sahibinin adları,
- Bestecinin o eser için seçtiği rumuz, açık adres ve telefon numarasını da içeren ve (EK-1)’de örneği bulunan imzalı dilekçe,
- Bestecinin ve güfte sahibinin, bu yarışmanın şartnamesini aynen kabûl ettiklerini belirten noter onaylı muvaffakatname (EK-2) ve (EK-3).
ııı. Üzerine el yazısı ile rumuz yazılmış Bilgi Zarfı kapatılıp, yine aynı el yazısı ile rumuz yazılı Büyük Zarf’ın içine konacaktır. Büyük Zarf kapatılarak teslime hazır hale getirilecektir.
3. Besteciler eserlerini kendileri veya bir yakınları aracılığı ile 1 Kasım 2005 günü mesai bitimine kadar,
Kültür ve Turizm Bakanlığı
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü
Fonetik Sanatlar Daire Başkanlığı
Roma Meydanı Hipodrom/Ankara
adresine elden teslim edecek veya ettireceklerdir. Posta ile gönderilen eserler yarışmaya alınmayacaktır.
VI. ÖDÜLLER
Seçici Kurul, yapacağı değerlendirme sonucunda seçeceği 50 eseri 6 (altı) gruba ayıracaktır. Her grup için ödüle lâyık yeterli sayıda eser bulunduğu takdirde,
- En üst gurupta yer alan 5 eser sahibine 5.000’er YTL,
- İkinci gurupta yer alan 10 eser sahibine 4.000’er YTL,
- Üçüncü gurupta yer alan 10 eser sahibine 3.000’er YTL,
- Dördüncü gurupta yer alan 10 eser sahibine 2.000’er YTL,
- Beşinci gurupta yer alan 10 eser sahibine 1.000’er YTL,
- Altıncı gurupta yer alan 5 eser sahibine 500’er YTL
ödül verilecektir.
İrtibat Telefonu: 0.312.384 17 74
EK-1
BESTECİ ESER KATILIM DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI
GÜZEL SANATLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
ANKARA
“Az Kullanılan Makam ve Usûllerde Beste Yarışması” na gönderdiğim …………………………… rumuzunu taşıyan eser bütünüyle kendime aittir.
“Az Kullanılan Makam ve Usûllerde Beste Yarışması” Şartnamesi’nde yer alan hükümleri aynen kabûl ve taahhüt ettiğimi arz ederim.
… /… / 2005
Bestecinin Adı Soyadı
İmzası
Eserin Rumuzu :
Bestecinin Adresi :
Telefonu - Sabit :
GSM :
( NOT: Bu form yarışmaya gönderilen her eser için ayrı ayrı düzenlenecektir. )
EK-2
NOTERE ONAYLATILACAK MUVAFAKATNAME ÖRNEĞİ
(BESTECİLER İÇİN)
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2005 yılında düzenlemiş olduğu “Az Kullanılan Makam ve Usûllerde Beste Yarışması” Şartnamesi’ni okudum, aynen kabûl ediyorum.
1. YARIŞMA’ya (AZ KULLANILAN MAKAM ve USÛLLERDE BESTE YARIŞMASI) gönderdiğim beste ya da bestelerimde hiçbir eserden alıntı yapmadım, müziklerin tamamı bana aittir.
2. YARIŞMA’ya gönderdiğim beste ya da bestelerimi bugüne kadar hiçbir yarışmaya göndermedim. Hiçbir kurum ya da kuruluşa kaydettirmedim.
3. YARIŞMA’ya gönderdiğim beste ya da bestelerim bugüne kadar hiçbir ticarî kaset, cd, vcd, dvd, mp3 vb. herhangi bir kayıt ünitesinde yer almadı, yer alması için hiçbir kişi ya da kuruma muvafakat vermedim.
4. YARIŞMA’ya gönderdiğim beste ya da bestelerimi yarışmanın tamamı sonuçlanmadan önce hiçbir televizyon ve radyo kuruluşunda yayınlatmayacağım ve yayınlanmasına izin vermeyeceğim.
5. Beste ya da bestelerimin, YARIŞMA finalleri sırasında veya sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tanıtım ya da satış amacıyla hazırlanacak kaset, cd, vcd, dvd, mp3 vb. görsel veya işitsel kayıt araçlarında yer alması durumunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan herhangi bir telif vb. ücret talep etmeyeceğim.
6. Herhangi bir anlaşmazlık durumunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılabilecek bütün maddi ve manevi tazminat davaları için Ankara Mahkemeleri’nin yetkili olduğunu kabûl ediyorum.
… /… / 2005
Bestecinin Adı Soyadı
İmzası
EK-3
NOTERE ONAYLATILACAK MUVAFAKATNAME ÖRNEĞİ
(GÜFTE SAHİPLERİ İÇİN)
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2005 yılında düzenlemiş bulunduğu “Az Kullanılan Makam ve Usûllerde Beste Yarışması” Şartnamesi’ni okudum, aynen kabûl ediyorum.
1. YARIŞMA’ya gönderdiğim güfte ya da güftelerimi hiçbir eserden alıntı yapmaksızın kendim yazdım, sözlerin tamamı bana aittir.
2. YARIŞMA’ya gönderdiğim güfte ya da güftelerimi bugüne kadar düzenlenen hiçbir yarışmaya göndermedim, hiçbir kurum ya da kuruluşa kaydettirmedim.
3. YARIŞMA’ya gönderdiğim güfte ya da güftelerim, bugüne kadar hiçbir ticarî kaset, cd, vcd, dvd, mp3 vb. herhangi bir kayıt ünitesinde yer almadı ve yer alması için hiçbir kişi ya da kuruma muvafakat vermedim.
4. YARIŞMA’da yer alan güftem ya da güftelerim herhangi bir ödüle lâyık görülürse, bu ödül karşılığında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan hiçbir hak ve ücret talep etmeyeceğim.
5. Güfte ya da güftelerimin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tanıtım ya da satış amacıyla hazırlanacak kaset, cd, vcd, dvd, mp3 vb. görsel veya işitsel kayıt araçlarında yer alması durumunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan herhangi bir telif vb. ücret talep etmeyeceğim.
6. Herhangi bir anlaşmazlık durumunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılabilecek bütün maddi ve manevi tazminat davaları için Ankara Mahkemeleri’nin yetkili olduğunu kabûl ediyorum.
… /… / 2005
Güfte Sahibinin Adı Soyadı
İmzası