♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Hükümet tarafından bir yılı aşkın süredir gündemde tutulan ve Kültür Bakanlığı'na Ömer Çelik'in atanmasıyla daha bir hız kazanan Türkiye Sanat Kurumu yasa çalışmasına karşın, yürürlüğe girecek olan ve kısaca TÜSAK olarak adlandırılan bu yasanın, ülkemizde sanatın ölümü olacağı düşüncesiyle Türkiye Sanatçılar Hareketi adı altında toplanan ve sanatçılardan, sanat emekçilerinden oluşan 20 sivil toplum örgütü ve sanatçılar Kültür Bakanlığı eski müsteşar yardımcısı ve DOB eski genel müdürü Hasan Hüseyin Akbulut ve MÜZED Genel Başkanı Refik Saydam önderliğinde bir basın açıklaması yayımladı: Basın açıklaması aynen şu şekilde:
“TÜRKİYE SANATÇILAR HAREKETİ”NİN ÇAĞRISI:
● TÜSAK YASA TASLAĞI KABUL EDİLEMEZ
● SANAT KURUMLARIMIZ KAPATILAMAZ
● SANATI YIKIM YASA TASLAĞI “TÜSAK” GÜNDEMDEN KALDIRILMALIDIR
25.12.2013
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, TBMM’de yaptığı konuşmasında bir yandan ‘Sanat kurumlarını kapatmayacağız’ derken; diğer yandan “Devletin malî güçle ve kadrolarla kültür sanat alanı içinde bulunmaması gerektiğini” vurgulayarak daha da belirsiz ve çelişkili bir ortam yaratmıştır. Sayın Bakanın sözleri; kendi konuşması içindeki vurgularla, Başbakanın bu konudaki söylemleriyle, AKP İktidarının kültür sanat alanındaki icraatıyla ve 2013 yılı Mayıs ayı ortalarında belgesiyle ortaya çıkan “TÜSAK” yasa taslağıyla da çelişmektedir. Kaldı ki devletin mali güçle sanat alanının içinden çekilmesi, zaten kurumların kapatılması sonucunu getirir. Görünen odur ki “kapatmayacağız” sözü; “TÜSAK” yasa taslağına karşı sanatçıların ve halkın yükselen tepkisini yatıştırmaya yönelik olarak yapılmıştır.
Yasa taslağının, sanat kurumlarımızın ve sanatçılarımızın görüşleri alınmadan, büyük bir “gizlilik içinde” hazırlanmış olması da iktidarın bu yöndeki gerçek niyetini ortaya koymaktadır. Bu konuda sanatçıların örgütlendiği kuruluşların katılacağı bir yasa çalıştayı öneren TOBAV’ın 04.10.2013 tarihli ve 46.463 imzalı dilekçesine Bakanlık tarafından bugüne değin bir yanıt bile verilmemiş olması, bu niyetlerinin açık göstergesidir.
Mevcut iktidar kültürsüz ve sanatsız bir Türkiye yaratmak istemektedir. “Turizme eklenen kültür” anlayışıyla, yıkılmasına karar verilen “Atatürk Kültür Merkezi” örneğiyle, Mehmet Aksoy’un “İnsanlık Anıtı”nın ucube bir saldırıyla yıkılmasıyla, yayımlanmamış kitabı bile tehlikeli görerek yasaklayan kültür anlayışıyla bu tutumunu defalarca ortaya koymuştur. “Devlet Sanat Kurumları”nın tümünü ortadan kaldıran “TÜSAK” yasa taslağı bu tutumun son örneğidir.
Ortaya çıkan “Türkiye Sanat Kurumu ile Sanatın Desteklenmesi Hakkında Kanun Taslağı (TÜSAK)” Devlet Tiyatrolarını, Devlet Opera ve Balesini, Güzel Sanatları, Devlet Senfoni Orkestralarını, Devlet Çoksesli Korosunu, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği Koroları ve Toplulukları ile belediyelere bağlı benzer sanat kurumlarını ortadan kaldırmaktadır
Bu kurumlarda görev yapan binlerce oyuncu, müzikçi, şarkıcı, dansçı, ressam, heykeltıraş vb. sanatçı; emekliliğe zorlanmakta, dönemleri bitince kadroları iptal edilmektedir. Böylece sanat kurumlarının yeniden hayat bulmasının önü de kapatılmaktadır.
Kurumlar yok edilerek sanat alanı yürütülemez. Projeler bazında, sürekliliği olmayan toplama gruplar oluşturularak opera, bale, tiyatro, orkestra, koro sanatı icra edilemez.
Kurumlar ve sanatçılar ortadan kaldırılınca, sanat alanı siyasî iktidarın atayacağı on bir üyeden oluşan bir siyasî kurula, “Türkiye Sanat Kurulu”na terk edilmektedir. Siyasî partilerin anlayışına bırakılan sanat toplumun tümüne yansıyamaz. İktidarın belirleyeceği kurum da Türkiye’nin değil, işbaşındaki partinin “Sanat Kurumu” olur. Bu işleyiş bölünmeye, dönüşü olmayan bir yıkıma yol açar.
Bu nedenle sanat alanı için özel statüler ile tüzel kişilikler öngörülmüştür: “Sanat, siyaset kurumunun müdahalesinden arındırılmalı, siyasî iktidarların değişiminden etkilenmemeli, evrensel işleyişi içerisinde yaratılıp topluma sunulabilmelidir”. Şimdi bu yaşamsal ilkeler yok edilmektedir.
“Sanat Konseyi” ve benzerini yapılandıran hiçbir uygar ülke, AKP gibi var olan sanat kurumlarını ortadan kaldırmayı aklından geçirmemiş, sanatı siyasetin emrine vermeyi düşünmemiştir. Tam tersine, kurumları daha fazla kaynakla desteklemek, sanatı siyaset kurumunun etkisinden arındırmak için bu tür yapılar oluşturulmuştur.
Hazırlanan taslakta; kaynak almak için proje sunanlar, kaynağı verenler, tam yetkili siyasî iktidar vardır. Ancak sanatçılar ve sanat kurumları yoktur. Taslak; sanatın yapılışını ve sunumunu bir ilişki kültürü içinde rant alışverişine dönüştürmektedir.
Bu taslak, konservatuvarların, müzik ve sahne sanatları fakültelerinin, güzel sanatlar fakülteleri ile eğitim fakültelerinin sanat eğitimi veren bölümlerinin varlıklarını da ortadan kaldırılmasına yol açacaktır. Bu alandaki yetkili ve ilgili herkesi duyarlılığa çağırıyoruz.
Bu yasa taslağıyla, hayat damarlarımızdan biri koparılmakta, halkın nitelikli sanatla yaşama ve yükselme hakkı yok edilmektedir. Daha da önemlisi, bu düzenlemeyle iktidar; Türkiye’yi evrensel boyutta geçerliliği bulunan sanatla uluslararası kulvarda yarışma alanından çekmekte, ona; sanatı kurumlaştıramamış üçüncü sınıf bir ülke, bir Orta Çağ toplumu olmanın yolunu göstermektedir.
Toplum yaşamında büyük rahatsızlıklara ve yıkıma yol açacak taslak bir an önce gündemden çıkartılmalıdır.
Türkiye Sanatçılar Hareketi olarak, sanat kurumlarını yok eden ve sanatsız bir Türkiye öngören “TÜSAK” yasa tasarısını reddediyor, tüm sanatçılarımızı ve yurttaşlarımızı sanatı savunmak adına bu çabamıza ortak olmaya çağırıyoruz.
İnanıyoruz ki Cumhuriyetin yarattığı çağdaş insan birikimimiz ve sanatçılarımız, sanata ve aydınlanmaya karşı hazırlanan bu düzenlemeyi reddecektir.
TÜRKİYE SANATÇILAR HAREKETİ:
Adana Filarmoni Derneği
Ankara Çoksesli Müzik Derneği (AÇMD)
Ankara Devlet Konservatuvarlılar Derneği (ADK-DER)
Antalya Filarmoni Derneği
Besteciler Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği (BESOM)
Bursa Filarmoni Derneği
Çağdaş Sanatlar Vakfı (ÇAĞSAV)
Devlet Tiyatrosu Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV)
Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (DETİS)
İstanbul Filarmoni Derneği
Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen)
Kültür ve Sanat İşgörenleri Sendikası (Kültür Sanat İş)
Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED)
Opera Solistleri Derneği (OPSOD)
Opera ve Bale Sanatlarını Geliştirme Vakfı (OBV)
T. C. Sanatçı İnisiyatifi
Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB)
Türk Dünyası Kültür ve Sanat Derneği
Türkiye Filarmoni Derneği
Türkiye Kültür ve Sanat Hizmetleri Kamu Görevlileri Sendikası (Türk Kültür Sanat Sen)
Çalışan ve emekli sanatçılar
Konservatuvar, Güzel Sanatlar ve Sanat Eğitimi Bölümleri Öğrencileri
Konservatuvar, Güzel Sanatlar ve Sanat Eğitimi Bölümleri Öğrenci Velileri
Sanat Eğitimcileri
İletişim:
0 533 749 88 13 ● h.h.akbulut@hotmail.com
Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED)
0 505 359 25 21 ● rsaydam@muzed.org.tr