ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 22 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Devlet Operası asla kapatılamaz! 05.03.2014


Yazar Zeynep Talu, 3 Mart Pazartesi günü Aknara'da Türksoy tesislerinde yapılan TÜSAK toplantısı ile ilgili olarak bir açıklama  yaptı. Zeynep Talu'nun açıklaması şöyle:

Ben de 9-10 ya
şlarımda Devlet Operası Çocuk Korosu üyesiydim. 2 yıl boyunca hem evrensel müzikleri hem de memleketimizin ezgilerini hep bir ağızdan seslendirdik bu koroda. Hatta ülkemizi Amerika da bile temsil ettik o yıllarda. Bundan 25 yıl önceden bahsediyorum. Dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal ve Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek koromuzun önemini kavrayan değerli devlet adamlarıydı, onlar sanatın evrensel bir değer olduğunun ve bir toplumun gelişmesindeki önemli yerinin bilincinde idiler. Hiç unutmuyorum, Başbakan Özal, Opera Çocuk Korosunu, yani bizi ilk dinlediğinde şöyle demişti: “Nasıl bir koro bu, bir dönüyorum “Ben Giderim Batum’a” türküsü söylüyorlar, bir dönüyorum “Carmina Burana” aryası söylüyorlar”. O dönem Koromuz New York’taki geleneksel “Türk Günü Yürüyüşü” kutlamalarında Türkiye’yi resmen temsil etmişti. İlk kez verilen devlete Hizmet damgalı “Gri Pasaport”umla ne kadar gurur duysam yeridir.


Nereden nereye geldik?
Şimdi birileri gelmiş, bu aydınlık ve çağdaş sanat dalını hiçe sayıp, üstelik bir insanın “yaşam kalitesi” standardının “operaya gitme sayısı” ile ölçüldüğü böyle bir dünyada, Türkiye’yi çağın, hatta çağların gerisine atmak için uğraşıyor.


Türkiye’de Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi 1949 yılında kurulmu
ş, 65 yıldır var. Muhsin Ertuğrul, Leyla Gencer, Ahmed Adnan Saygun, Necil Kazım Akses ve daha nice duayenler yönetmiş ve temsil etmiş bu kurumu uzun zamanlar.


Şimdi ne oldu da Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü lağvedilmek isteniyor? Aslında biliyoruz, Cumhuriyetin tüm kuruluşlarını yok etmek isteyen bir zihniyet kol geziyor bu memlekette. Türkiye Sanat Kurumu (TÜRSAK) diye bir kurum kuracaklarmış, tüm kültür ve sanat faaliyetlerini bu kurum yönetecekmiş. TÜRSAK’ın kuruluş yasa taslağında Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin kapatılacağına ilişkin bir madde var. Buna göre Devlet Tiyatrosu ve Opera ve Balesi kuruluş kanunları iptal edilecek. Üstelik her kanunda olduğu gibi, bu kanun taslağı hazırlanırken opera, tiyatro, bale ve sanatın diğer dallarıyla uğraşan hiçbir sivil toplum kuruluşuna ya da ‘gerçek’ sanatçıya sorulmamış, yine “ben yaptım oldu” denmiş.


Sanat camiasının bütün sivil olu
şumları ayakta, TÜSAK’a karşı protestolar sürüyor, basın açıklamaları ve bildiriler yayınlıyorlar. Onların bu anlamlı eylemlerine ben de destek olmaya çalışıyorum. Kimse canım babamın mesleğini küçümseyemez…


Yazar: Zeynep Talu

Tüm Haberler