♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı orkestra ve devlet halk dansları topluluklarında misafir sözleşmeli personel kadrosunda çalışan yaklaşık 2 bin sanatçının sezon açılışına sayılı günler kala sözleşmelerinin yenilenmediği öğrenildi. Kadroları olmayan ve sözleşmeli çalışarak yaşamını geçindirmeye çalışan sanatçılar söz konusu durumdan endişeli.
Sanatçılar, sözleşmelerinin imzalanmamasının ardında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın devlete bağlı sanat kurumlarını ortadan kaldıran ve bu yasama yılında Meclis gündemine gelmesi planlanan Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) yasasının hazırlıkları olabileceğini düşünüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki başta Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) olmak üzere İstanbul, İzmir, Çukurova, Antalya, Bursa Devlet Senfoni Orkestraları ile Ankara, İstanbul, Sivas Şanlıurfa gibi çok sayıda Devlet Türk Halk Müziği Korosu bulunuyor.
Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu olmak üzere, İzmir, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Samsun ve Mersin gibi devlet klasik Türk müziği korosu toplulukları da mevcut.
Söz konusu topluluklarda ve orkestralarda, her yıl onlarca konservatuvar mezunu sanatçı sözleşmeli olarak çalışıyordu. Sözleşmelilerin konser ya da etkinlik başı aldığı ücret ise ortalama 60 TL. Aynı uygulama Devlet Tiyatroları (DT), Devlet Opera ve Balesi’nde (DOB) de uygulanıyor. Bu durumda çalışan, DT ve DOB dahil sözleşmeli misafir sanatçı sayısının Türkiye çapında 2 bin kadar olduğu dile getiriliyor.
DT ve DOB’da 2014-15 sanat sezonunda sözleşmeli personel için gerekli işlemler başlatıldı. Ancak Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı orkestra ve topluluklarda görev alacak sözleşmeli sanatçılarla sezon açılmasına az bir süre kala hâlâ bir sözleşme imzalanmadığı öğrenildi.
Sözleşmeli çalışmak isteyen sanatçılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül’ün geçen aylarda yaptığı “TÜSAK Yasa Tasarısı gelecek yasama yılında Meclis gündemine gelecek” şeklindeki açıklamasını anımsatarak “Bizim hâlâ sözleşmelerimizin imzalanmamasının ardında sanat kurumlarını kapatmayı öngören TÜSAK Yasa Tasarısı Taslağı mı var?” sorusunu yönelttiler.
Selda Güneysu/Cumhuriyet