ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 33 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Devlet sanatçısı İdil Biret'in hayatını anlatan belgesel sanatseverlerle buluştu 10.04.2015


'Türkiye'nin Harika Çocuğu' İdil Biret'in hayatını anlatan belgesel filmin ilk gösterimi, 34. İstanbul Film Festivali kapsamında 8 Nisan Çarşamba günü Pera Müzesi'nde gerçekleşti. Vehbi Koç Vakfı'nın desteğiyle hayata geçirilen 'İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi' adlı belgeselin yönetmenliğini Eytan İpeker, yapımcılığını Yoel Meranda üstlendi. Filmin yapım şirketleri ise Böcek Yapım ve Kamara.

Müzik kariyerine henüz 5 ya
şındayken Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye verdiği konserle başlayan ve Türkiye'nin haklı gururu olan ünlü piyano sanatçısı İdil Biret'in hayatını ve müzik yolculuğunu anlatan belgeselin ilk gösterimi, 34. İstanbul Film Festivali kapsamında yapıldı.

Vehbi Koç Vakfı deste
ğiyle yapımına 2008 yılında başlanan ve 7 yılda tamamlanan 'İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi' adlı belgeselin 8 Nisan Çarşamba günü gerçekleşen gösteriminin biletleri günler önceden tükendi. İdil Biret'in de katılımıyla gerçekleşen gösterimden sonra izleyiciler, İdil Biret ile sohbet etti.

'
İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi' adlı belgesel için yapılan arşiv araştırmasında kayıp olduğu düşünülen yeni belge ve kayıtlar da yer aldı. Bu kayıtlar arasında Biret'in henüz 7 yaşındayken Fransız Radyosu'na verdiği röportaj, ünlü piyanist Arthur Rubinstein'in İdil Biret'i Fransız izleyicilerine tanıttığı televizyon programının ses kayıtları ve Biret'in 70'lerde hocası Nadia Boulanger'ye Berg'in Piyano Sonatı'nı çaldığı görüntüleri dikkat çekiyor. Ayrıca TRT arşivlerinden uzun süredir gün ışığına çıkmamış görüntü ve kayıtlar da bu belgeselle yeniden sanatseverlerle buluştu.

56 dakikalık belgeselde;
İdil Biret'in kendi arşivinden çocukluk fotoğrafları, çocukken yazdığı mektuplar, çizdiği resimler, beş yaşındayken yaptığı bestelerin orijinallerinin yanı sıra Biret'in müzik yolculuğu pek çok ünlü müzisyen ve sanatçının dilinden anlatılıyor. 'İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi'ne röportajlarıyla katılanlar arasında İdil Biret'in hocası Wilhelm Kempff'in çocukları Roland ve Irene Kempff, müzik eleştirmeni ve Fransız Radyosu Yayın Direktörü Claude Samuel, 'İdil Biret - Dünya Sahnelerinde Bir Türk Piyanisti' kitabının yazarı Dominique Xardel, İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker İnönü ile Suna Kan'dan Filiz Ali'ye kadar pek çok isim bulunuyor.

Henüz 5 ya
şındayken adına çıkarılan özel bir yasayla bir anda kendini Paris'te, tanımadığı bir şehirde, katı bir müzikal eğitimin içinde bulan Biret'in, efsanevi piyanist Arthur Rubinstein ile tanışmasının da anlatıldığı belgeselde Rubinstein'ın "Çalışını ilk duyduğumda gözlerimden yaş geldi'' ifadeleri dikkat çekiyor. Almanya, Belçika, Fransa ve Türkiye'de çekilmiş görüntü ve röportajlarla Biret'in sanat hayatına ışık tutulan belgeselde, İdil Biret'in ilk kez piyanoda yaptığı doğaçlamaları ve çocukluk bestelerinin de özel kaydı bulunuyor. Belgesel için Avustralya, İngiltere, Fransa ve Türkiye arşivlerinin yanı sıra İdil Biret'in kişisel arşivlerinden de faydalanıldı.

Yönetmen Özgeçmi
şi
Eytan Ipeker 1981 yılında
İstanbul'da doğdu. Sinema eğitimini New York Üniversitesi'nde tamamladı. Deneysel videoları Toronto, Edinburgh gibi birçok uluslararası film festivalinde gösterildi. 2011 yılında Kamara yapım şirketinin kurucu ortakları arasında yer aldı. 30. İFSAK Ulusal Kısa Film ve Belgesel Yarışması'nda En İyi Deneysel Film Ödülü'nü kazandı. Son deneysel videosu Chicago Onion City Deneysel Film Festivali'nin açılış gecesinde gösterildi.

DHA

 

Tüm Haberler