♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
AYDINLANMA, KALİTELİ YAŞAM KÜLTÜRÜ ve PROBLEMLERE ORTAK ÇÖZÜM TALEP EDİYORUZ!
TÜRKİYE 'NİN İÇİNDE BULUNDUĞU SİYASİ DÖNEMDE
SANAT İNSANLARI "ARTIK KÜLTÜREL AYDINLANMA ZAMANIDIR" DEDİLER!
İNSANIN İNSAN OLMAYI "İÇSELLEŞTİRMEDİĞİ", BÜYÜME VE KALKINMANIN,
BALON GİBİ,
İÇİ BOŞ BİR "ŞİŞME" DEN FARKLI OLMAYACAĞININ ANLAŞILMA ZAMANIDIR.
BU, SANAT KÜLTÜRÜNÜ KÜÇÜMSEMEK,
BU, ORTAK AKLA ULAŞMAYI YADSIMA,
BU, DOĞAYI HİÇLEYİŞ,
BU, YÜZLEŞMEYE DİRENİŞ,
BİZİ NEREYE VARDIRIR?
TÜRKİYE'NİN SORUNU KÜLTÜRELDİR!
ÇÖZÜM TOPLUMSAL AYDINLANMADIR!
AYDINLANMA ÇAĞRISI
Ülkemiz zor bir dönemden geçiyor! 13 yıl tek bir partinin iktidarından sonra bir koalisyon arayışı yaşanıyor.
Problemler çözümleriyle birlikte gelir. Ancak çözüm üretebilmek, kültür gerektirir, yaratıcılık gerektirir, insana saygı gerektirir!
İnsanlığın, varoluşundan günümüze geliştirmiş olduğu değerlerin tümü kültürdür. Kültür bilimdir; davranış bilgisidir, siyasettir, iletişimdir, sevgidir, saygıdır, adalettir, estetiktir, etiktir, sanattır!
Doğum ve ölüm şekilleri birbirinin aynı olan insanlık, farklı coğrafyalarda, farklı din, dil ve ırk görünüşü gösterseler bile; bu görünüş, din, dil, ırk farklılığından kaynaklanan bölgesel kültür özellikleri, insanlık aleminin, evrensel kaliteli yaşamak arzusundan farklı değildir.
İnsanlık aleminin ortak aklı, onun yarattığı tüm kültürleri anlayabilecek, "farklılıkları zenginlik", "benzerlikleri uygarlık" olarak geliştirecek bir büyük ortak kültür oluşturmayı ve onu algılamayı hayal etmektedir!
İnsan, bu hiç eskimeyen hayalle birlikte, kitle iletişim araçlarının hiç olmadığı çağlardan günümüze bilgiye ulaşmak, yaşamı güzelleştirmek adına felsefeler üretti, devrimler yaptı! Yaşam kalitesinin geliştirilebilir olduğunu anladı ve kanıtladı.
Bu mutluluk hayallerini "güzel, iyi ve doğru" kavramlarıyla buluşturmak için sistem arayışlarında bulundu.
Bu arayışın hedefleri doğrultusunda eğitim ve öğretim araçlarını kullanarak bildiklerini kuşaklardan, kuşaklara aktardı.
Teknoloji gelişti.
Bilgiye ulaşım kolaylaştı.
Anadolu'da, Osmanlı İmparatorluğu döneminde ümmet ve kul olarak görülen vatandaş, Cumhuriyet'le birlikte ilk defa vatandaşlık haklarını kazandı.
İslamiyetten 600 yıl önce kurulmuş eski bir din olduğu varsayılan Hıristiyanlık ise 15-16 yy da Rönesans'ı gerçekleştirerek, Sokrates'ten beri kültürü oluşturulmaya çalışılan demokrasiyi canlandırmaya yöneldi.
Türkiye Cumhuriyeti, Diyanet İşleri Başkanlığı da, kuruluşunun 90. yılında, "İslamiyet güncellenmelidir" çağrısı yaptı! İslam alimlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından İstanbul'da toplantıya çağırılmaları çok önemli bir girişimdi. Yaşanmakta olan fetret devrine son verecek adımlar atılmak gereğini çağrıştıran bir girişim idi.
Ortadoğu'da, az gelişmişliğe, feodalizme ve fanatizme terk edilmiş insanlar, kanlarıyla toprak suluyorlar!
Din ve ırk kavramları üzerinden siyaset yapılarak rant elde edilmekten vazgeçilemiyor!
Ortadoğu coğrafyasında, insanın var olduğu günden beri aradığı, evrensel mutluluk ve ortak akıl prensiplerine inat, insanlık baltalarla katlediliyor!
Feodalizm terk edilemiyor!
İnsana yatırım yapmak yerine insanı katletmek, demokrasi kültürünü özendirmek yerine feodalizmi meşrulaştırmak şeklinde sürdürülen politika yanlışlıkları, insana ve özlemini duyduğu kültüre inat sürdürülüyor.
İnsana yatırım hayalleri gerçekleştirecek bütçeler oluşturmak yerine, insan katliamını gerçekleştirmeyi istihdam etmek üzere bütçeler oluşturuluyor!
Japonya, Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti, Taiwan, Hindistan gibi ülkeler farklı din anlayışları ve geleneklerine bağlılıklarına rağmen, kendi içlerinde evrensel reformlar gerçekleştirirken;
Ortadoğu'da, Gılgameş destanını yaratan, evrensel aklın yaratılışına katkıda bulunan insanlık, problemlerine çözüm bulmakta aciz bırakılıyor.
Köy Enstitüleri'nin kapatılması ile Türkiye ve onu örnek alacak Ortadoğunun geleceği çalındı!
Aydınlanmış toplumlar, diyalog kurulabilir, iletişim kurulabilir toplumlardır.
Aydınlanmış toplumlar problem çözümleri üretebilen toplumlardır.
Aydınlanmış toplumlarda insanlar, Sanatın bir "yaşama biçimi" olmasını isterler.
Aydınlanmak isteyen, ezilen ve değersizleştirilen toplumların talepleri de onlarınkinden farklı değildir!
Karanlık rejim hayalleri, insanın varoluşu ve gelişimine aykırıdır.
İnsanlık, din ve ırk üzerinden siyaset yapılma denemelerinin yanlışlıklarından ders çıkarabilir. İnsanlık tarihinin aynı acıları tekrar yaşamaması gerektiğinde hemfikir olabilir.
Vatandaşın "asil", siyasetçinin "vekil" olması gerekirken, vatandaş demokrasi kültürünün tekrar esas unsuru olmalıdır!
Vatandaşı vatandaşa düşman etmek, polisi hükümetin güvenlik gücü olarak kullanmak, terkedilmelidir!
Yaşanan bu sorunların tümü, evrensel demokrasi kültürüne karşı, yöresel bir diktatörlük özelliği gösterir.
Türkiye yaralarını sarmak zorundadır!
Türkiye beklenen ekonomik kriz ile evrensel kültür vizyonu ile baş edebilir. Etik, estetik ve adalet demokrasi kültürü standartları olarak görülmelidir. Türkiye'nin sorunu kültüreldir. Çözüm arayışları da kültürel olmalıdır. Türkiye yerel diktatörlük erozyonundan sonra, evrensel demokrasi kültürü ve insan hakları doğrultusunda bir aydınlanma yaşamak zorundadır.
Yaşanmış ve yaşanacak olan bütün krizlerin çözümü, Türkiye'de siyaset yapacak; koalisyon kuracak; halkın vekili olarak iktidar olacak politikacıların; halkın, sivil toplum kuruluşlarının seslerini duyarak; aydınlanma ve restorasyon görevi yapmaya talip olmalarını gerektirmektedir.
Politikacılar halkın önerilerine kulak vererek, çözümsüzlük değil, çözüm üretmek için siyaset sanatı yapmak zorundadırlar.
Bu nedenle, halka rağmen değil, halkla beraber gerçekleştirilecek bir AYDINLANMA DEVRİ öneriyoruz!
Bu önermeyi, sanatsal misyonumuzun, çağdaş tanımı ve sorumluluğu olarak görüyoruz!
Yaşam kalitemizi engelleyen unsurlar, toplumsal çalışmalarla tek tek saptanıp, nedenlerine "kültürleşecek" kalıcı, çözümler getirilmelidir!
Oluşacak yaşam kalitesi önerilerimizi gerçekleştirmek üzere, yapılacak çalışmaları hep birlikte programlayabiliriz. Bizler, ülkemiz insanı ile, sivil toplum kuruluşları ile birlikte, bir topyekûn AYDINLANMA DEVRİ projelendirmeyi öneriyoruz !
İçinde bulunduğumuz dönemde, koalisyon telaşı içerisinde olan siyasilerin, bu ortak akıl talebimizi dikkate alarak; TOPLUMSAL AYDINLANMA kültürünü oluşturma doğrultusunda, aktif rol almalarını talep ediyoruz!
Bu insanlığın Yeni Milenyumdan beklentileri ile örtüşen bir çağrıdır!
Saygılarımızla.
İŞTİSAN
İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği
TOBAV
Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı