ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1960
Şu an 20 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Karadeniz Müzik Arşivi sanatevi günlerinde anlatılacak... 22.09.2015


Karadeniz ve çevresi kültürel çeşitlilik açısından dünya üzerindeki önemli alanlardan birini teşkil etmektedir. Gerek tarihsel geçmiş ve o derinliğin içerisinde yaşamış onlarca millet, gerekse bu alanlarda pek barınmayıp kısa süreli geçişler yaparak bu topraklarda yaşayanları etkilemiş diğer topluluklar sonsuz sayıda eyleyeni (actor) birbiriyle buluşturmuş, sayısız ağlar (networks) ve ilişkiler (relations) kurarak çok büyük bir coğrafyayı birbirine bağlamıştır.

Türkiye'de bilim insanlarınca yapılan ilk fonograf kaydı 1902 yılında Alman ara
ştırmacı Felix von Luschan tarafından Adana yöresinin Zencirli (Zincirli) Köyü'nde yapılmıştır. Köy günümüzde Gaziantep'in İslahiye ilçesine bağlıdır. Kurumsal olarak ise ilk fonograf kaydı 1926 yılında İstanbul Konservatuarı (Dar-ül Elhan) tarafından  yapılmıştır. Karadeniz Bölgesi'ndeki ilk ses kayıtları ise yine aynı kurum tarafından 1929 yılında gerçekleştirilmiş, bu gezide ses kaydı haricinde Türkiye'de ilk kez sinema kamerası kullanılmış, müzikolog Mahmut Ragıp Gazimihal geziyle ilgili notlarını aynı yıl içinde yayınlamıştır. Ardından 1937 ve 1943 yıllarında Ankara Konservatuarı'nın derleme gezileri gerçekleşmiştir. Yine 1937 yılında besteci ve müzik araştırmacısı Adnan Saygun Rize, Kars ve Ardahan bölgesinde çalışmalar yapmıştır. Daha sonra TRT ve HAGEM başta olmak üzere bir çok kurum, bir çok yerli yabancı araştırmacı derlemeler yapmış, ses kayıtları almıştır. Ancak günümüze dek bu materyallerin arşivlenmesiyle ve muhafazasıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanmış ve bu çalışmaların önemli bölümü günümüze aktarılamamıştır.

Karadeniz müzi
ğinin zenginliğini ve geçmişten gelen bağlarını irdelemek, Karadeniz Teknik Üniversitesi çatısı altında oluşturulan bir arşivde bir arada olmasını sağlamak ve geleceğe aktararak araştırmacılara sağlıklı bir zeminde iyi olanaklar sunabilmek amacıyla 2011 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat tarafından girişimlere başlanmıştır. KTÜ Bilimsel Araştırmalar Projeleri kapsamında sunulan proje ile bir miktar maddi destek alınarak arşivin alt yapısı hazırlanmıştır. 2012 yılında Karadeniz Müzik Arşivi (KARMA) adıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde fiziki mekan ve teknik donanım oluşturulmuştur. Bölgede yaşayan araştırmacıların destekleri ile bir çalışma ekibi biraraya getirilmiştir. TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) gibi daha önce kayıtlar almış kurumların arşivlerinde araştırmalar yapılmış ve TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) tarafından destek alınarak 2013-2014 yıllarında 9 ay süreyle Berlin Fonograf Arşivi'nde çalışılmıştır. Daha sonra Viyana Fonograf Arşivi, Berlin Fonograf Arşivi, Indiana Üniversitesi Geleneksel Müzik Arşivi, Tiflis Devlet Konservatuvarı Geleneksel Polifoni Araştırma Merkezi Arşivi gibi önemli kuruluşlarla ortak projelerde çalışılarak, Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerle bağlantılar kurularak ve işbirliği yapılarak önemli miktarda materyal elde edilmiş,  arşivin kuruluş ve oluşum aşamaları tamamlanmıştır. Bu sürede tarafımızca Berlin'de Avrupa Kültürleri Müzesi'nde I. Dünya Savaşı'nda esir düşş Kırım ve Balkan Türkleri'nin ses kayıtlarının (1916-1918) transkripsiyonu ve analizi yapılarak sergilenmiş (Ekim 2014-Haziran 2015), Doğu Karadeniz Bölgesi yerel müziklerimiz 4 bölüm halinde Humboldt Lab Dahlem ile yapılan anlaşma gereği Doç. Dr. Abdullah Akat tarafından hazırlanarak Berlin Etnoloji Müzesi'nde görsel-işitsel olarak tanıtılmıştır ve "Musik Hören" projesi kapsamında sergilenme aşaması devam etmektedir. (Ağustos 2014-...)

Türkiye'nin ilk geleneksel müzik ar
şivi ve ilk görsel-işitsel dijital arşivlerinden biri olan KARMA,  Türkiye'ye ilişkin en eski fonograf kayıtlarını (1902) ve Karadeniz'e kıyısı olan coğrafyaların tarihi kayıtlarını (1904 yılından itibaren) barındıran ülkemizdeki tek arşiv olarak ulusal olduğu kadar uluslararası başlıca referans kaynaklarından biri durumundadır. Bu bildiride, KARMA'nın kuruluş ve oluşum aşamaları detaylı bir şekilde ele alınarak, arşivin gelecek planları ve hedefleri aktarılacaktır. Aynı zamanda Karadeniz gibi önemli bir coğrafyanın ilk geleneksel müzik arşivinde yer alan koleksiyonlardan bazıları tanıtılarak görsel-işitsel örneklerle sunulacaktır.

4. Ekim. 2015 Pazar Saat: 15.30
Trabzon Sanatevi Salon Garaj

Tüm Haberler