ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 28 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


KTÜ Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat KARMA'yı ve arşivciliği anlattı 04.10.2015


Trabzon Sanatevi geleneksel sanat etkinlikleri çerçevesinde, bugün (4.10.2015)  saat: 15.30'da, Karadeniz Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat, kurucusu olduğu KARMA (Karadeniz Müzik Arşivi)'yı  ve arşivcilik konusunda çalışmalarını, arşivciliğin Türkiye'deki yeri ve konumunu nesnel örneklerle anlattı.

Ar
şivciliğin tarihsel sürecini anlatarak başladığı söyleşisine, Edison'un fonoğrafı bulmasından ve o günden bu yana yapılan tüm ses derleme çalışmalarını dünya ölçeğinde örneklerle açıkladı. Fonoğrafı bulan ve dünyanın en eski ve ilk ses kaydını gerçekleştiren Edison'un kendi sesini de söyleşisinde dinleten Akat, konuyla ilgili  birçok ses kaydı dinletti.

Ülkemizde ar
şivciliğin fonoğrafın Türkiye'ye geldiği yıl olan 1926'dan itibaren yapılmaya başlandığını vurgulayan Akat, ilerleyen süreç içinde batılı anlamda çok güçlü bir arşiv çalışması gerçekleşmediğini, şu an el altında bulunan arşivlerinde araştırmacıların hizmetine sunulmadığını Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı arşivini örnek göstererek belirtti. İstanbul Konservatuarı'nın (Dârülelhan) ses kayıtlarının Berlin ses arşivinde bulunduğunu da belirten Doç. Dr. Abdullah Akat, aralarında Alman Kurt - Ursula Reinhard çifti ile Bela Bartok'un da bulunduğu birçok batılı araştırmacı ve müzikoloğun ülkemizde alan araştırması yaptığını ve bu alan araştırmalarının kayıtlarının Alman müzik arvişinde olduğunu belirtti.

KARMA'nın TÜB
İTAK'a sunulan bir proje çerçevesinde kurulduğunu ve ülkemizin herkese açık ilk arşvinin olduğunu özellikle vurgulayan Akat,  Trabzon ve havalisinde 1902 yılında yapılan alan çalışmalarının kayıtlarından çeşitli örnekler dinletti.  .

Ar
şivde (KARMA) toplanan alan çalışmalarından yerel müziklerin asla bir kişiye ait olamayacağı ve bunların hepsinin "anonim" olduğu örneklerle sonuç olarak belirtildi.

Bir saat süren söyle
şiyi elli kişi kadar bir dinleyici kesimi merakla takip etti. Finalde, Trabzon Sanatevi'nin etkinlikler çerçevesinde hazırlanmış olan heykelciği ve teşekkür sertifikası  sanatevini temsilen Fethi Yılmaz tarafından günün anısına Doç. Dr. Abdullah Akat'a takdim edildi.

Tüm Haberler