ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1960
Şu an 28 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Şu Carmina Burana meselesine kulisler ne diyor? 30.10.2015


Ülkemizin sanat kurumlarının, bu kurumlarda çalışan sanatçıların ve tabii ki ülkemiz sanatının türlü türlü sorunları varken ve bu sorunların aşılması için çaba sarfedilirken, "Kültür ve Turizm Bakanlığı Carmina Burana'yı repertuardan çıkardı" başğıyla ajanslara düşen haber, Cumhuriyet Gazetesi haberi olarak gazetemizde de yayımlanınca, çok sayıda okurumuz tarafından meselenin gereksiz ve abartılı olarak gündeme getirildiği öne sürüldü.

Kulislerde dü
şüncelerine başvurduğumuz kişiler, aslında bakanlığın Carmina Burana'yı repertuardan çıkartmak gibi bir girişimi olmadığı, aksine piyanist Fazıl Say'ın nota edition'a yaptığı şikayet üzerine, bakanlık tanesi 30 Euro'dan 80 adet orijinal nota getirterek eserin seslendirilmesine devam ettiğini ve bu arada seslendirilen eserlerin bakanlık tarafından telifinin düzenli olarak ödendiğini özellikle belirttiler.

Di
ğer yandan Carmina Burana adlı sahne kantatı, Devlet Çok Sesli Korosu tarafından 28 Ağustos 2015'de Antalya DOB'da seslendirildi. Ekim 2015'de Aspendos'ta seslendirilmek üzere programa alınmış olup 10 Ekim 2015'de Ankara'da vuku bulan canlı bomba saldırısı üzerine güvenlik nedeniyle program iptal edilmiştir. 


Carmina Burana Devlet Opera ve Balesi'nin sık sık seslendirdi
ği bir eser olmadığı, sahne kantatı olması nedeniyle Devlet Çok Sesli Korosu'nun demirbaş eseri olduğu kulislerden gelen bilgiler arasında.

Sonuç olarak Carmina Burana'nın geçti
ğimiz iki sezon boyunca sık sık seslendirilmesinden dolayı eserin deformasyona uğramış olacağı düşünüldüğünden, koronun programı ağırlaştırılarak 2015-2016 sezonunda Yunus Emre Oratoryosu seslendirilecek.

Bilgisine ba
şvurduğumuz kişiler, bir eserin her yıl, her zaman repertuarda olmasının söz konusu olmadığını, aksıne eserin sık söylenmesinin koroyu gevşeteceğini ve bunun da eseri deforme edeceğini vurguladılar. Örneğin Haydn'ın Yaratılış oratoryosu en son altı yıl önce Devlet Çok Sesli Korosu tarafından seslendirildiği, Benjamin Britten'in Savaş requemi ise 10 yıldır seslendirilmediği, bunun ise repertuardan çıkarılmış anlamına gelemeyeceği özellikle belirtildi.

Devlet Çok Sesli Korosu'nun
şu an önemli sorununun Carmina Burana ve dolaysıyla repertuar sorunu olmadığı, koronun başlıca sorunun "kadro" ve "sahne" sorunu olduğu belirtildi.

Emekli olan sanatçıların yerine sınav açılıp yenisi alınmadı
ğı için kadroda eksikliklerin olduğu, ayrıca Devlet Çok Sesli Korosu'nun müstakil bir sahnesinin olmadığı biliniyor. Bunca önemli sorun varken ve bu sorunlar aşılamamışken "Kültür ve Turizm Bakanlığı Carmina Burana'yı repertuardan çıkardı"diye bir haberin çıkması, konuyla ilgili kişilerce "çok yerinde bir habercilik değil, aksine sansasyonel bir haber" denilerek eleştirildi..

Tüm Haberler