ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1960
Şu an 19 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Dünyaca ünlü Türk Pianist İdil Biret, New York'un Carnegie Hall salonunda Yale Senfoni Orkestrası ile birlikte verdiği konser büyük ilgi gördü ve yoğun alkış topladı. 25.04.2016


Yale Üniversitesi'nde değişik bilim dallarında eğitim gören, müziğe de gönül vermiş öğrencilerin oluşturduğu orkestranın kuruluşunun 50. Yılı dolayısı ile verdiği son konserde sahne alan İdil Biret, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye'nin müzik eğitimini organize etmek ve öğretici materyal hazırlamak için Türkiye'ye davet ettiği Alman müzisyen Paul Hindemith'in eserlerini çaldı.

Maestro Toshiyüki Shimada'nın yönetti
ği orkestra eşliğinde, izleyicilere adeta bir müzik ziyafeti çeken İdil Biret, konser sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konserin özel bir konser olduğunu söyledi. İdil Biret, "Özel bir konser olmasının sebebi, Yale orkestrasının, bu genç orkestranda çalanların hepsi, müziği hobi olarak yapıyorlar, müziği sevdikleri için yapıyorlar. Mesela, içlerinde felsefe okuyanlar var, bilim okuyanlar var, yani hiç biri profesyonel olarak, meslek olarak bunu yapmıyor, sevdiklerinden dolayı yapıyorlar ve bu benim için çok önemli bir şey. Son derece kaliteli bir orkestra" diye konuştu.

Bestelerini piyano tu
şlarına döktüğü Alman müzisyen Hindemith'in Atatürk'ün daveti üzerine Türkiye'ye geldiğine değinen Biret, kendisinin Türkiye'de müziğin daha çok yayılması için neler yapılmasına gerektiğine ilişkin raporlar hazırlayarak Atatürk'e sunduğunu anlattı.

Biret, kendisine müzik e
ğitimi veren Wilhelm Kempff'in kendisine, Atatürk'ün "Ben müziği Türkiye'de daha geniş kapsamda tanıtmak istiyorum. Çünkü yaptığım, yapacağım reformlar ancak müzik tutarsa başarılı olur" dediğini ancak Kempff'in başka görevleri dolayısı ile bunu Kabul edemediğini söyledi.

Bunu üzerine, araya giren ba
şka müzisyenlerin önerileri doğrultusunda , yaptığı müzikten dolayı o dönemin Nazi yönetimince sevilmeyen Hindemith'in Türkiye'ye gelerek müzik konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermeye başladığını belirtti.

Hindemith'in daha sonra ABD'deki Yale Üniversitesi'nden bir teklif aldı
ğını ve bunun üzerine ABD'ye taşındığını anlatan Biret, "Türkiye'den direkt olarak Yale Üniversitesi'ne geliyor. Bu bize çok ilginç geldi, düşüncenin sahibi, kendisi de Yale'den mezun olan eşim" dedi. Hindemith aracılığı ile, kendisi ve Yale Senfoni Orkestrası ile, Türkiye ile ABD arasında bir müzik köprüsü kurmanın hem anlamlı hem de önemli olduğunu belirten İdil Biret, dünyaca ünlüler Carnagie Müzik Salonu'nda ilk kez konser verdiğini belirterek, "New York'taki bütün salonlarda çaldım, Ama bir şey söyleyeyim mi, benim için her konser önemli. İsterse Carnigie'de olsun, isterse çok az bilinen bir yerde olsun. Siz elinizden gelen en iyi şeyi yapmak zorundasınız. Kendinize karşı sorumluluğunuz var, o çok önemli. Tabii bu salonun çok önemli bir geçmişi var, aklınıza kim gelirse, zamanının büyük sanatçıları hepsi burada çalmış" diye konuştu.

Nafiz ALBAYRAK / New York, 23 Nisan  DHA

Tüm Haberler