ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 33 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


MÜZED Heyeti MEB Personel Genel Müdürü Remzi Kaya ile görüştü 14.01.2008


MEB PERSONEL GENEL MÜDÜRÜ REMZİ KAYA:

“Liselerde Seçmeli Derslerin Belirlenmesi Konusunda Okul Müdürlerine Yönlendirici Yazı Yazılacak”

“Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Öğretmenleri Bu Yıl Branşlarına Göre Atanacak”

“Sanat Eğitimcisi İstihdamı Verilen Yıllık Kadroya Bağlı Olarak Olanaklar Ölçüsünde Artırılacak”

Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) Genel Başkanı Refik Saydam, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri Hilâl Arslan, Erdinç Özcan ve 3. Olağan Dönem yöneticilerinden Siracettin Şimşek 10 Ocak 2008 günü Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Remzi Kaya ile makamında bir görüşme yaptı.

Görüşmede müzik öğretmenlerinin istihdam sorunları, okulların sanat eğitimcisi yönünden yeterlik düzeyi, Anadolu Güzel Sanatlar liseleri müzik öğretmenlerinin atama sorunları üzerinde duruldu.
Görüşmede MÜZED adına MEB Personel Genel Müdürlüğüne yazılı ve sözlü olarak aşağıdaki öneriler iletildi:

“1. 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, “Türk Milletinin bütün fertlerinin beden, zihin, ahlâk, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde yetiştirilmelerini” öngörmektedir. Eğitbilimin ve yasanın bu emredici hükümleri doğrultusunda müzik dersleri, törenler, etkinlikler, dersler dışındaki sanatsal çalışmalar gözönünde bulundurularak her ilköğretim ve ortaöğretim kurumuna en az bir müzik dal öğretmeninin atanması esas alınmalı; bu açığı kapatabilecek ölçüde müzik eğitimcisinin yetiştirilmesinin ve istihdam edilebilmesinin koşulları adım adım oluşturulmalıdır.           

2.
Bilimsel araştırmalar çocukların sanatsal ilgi yetenek ve becerilerinin küçük yaşlarda ortaya çıktığını ve geliştirilebildiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle eğitim öğretim kurumlarımızdaki müzik derslerinin ana sınıfından ve ilköğretimin ilk sınıfından itibaren müzik dal öğretmenlerince verilmesi esas alınmalıdır. Bu duruma bağlı olarak yıllık atama dönemlerinin her ikisinde de müzik ve resim öğretmenlerine ayrılan kadro sayısı ihtiyaca cevap verecek şekilde artırılmalıdır.           

3. Bütün eğitim kademelerinde müzik dersleri ortak dersler arasında yer almalıdır.
           

4. Liselerde seçmeli derslerin belirlenmesi, okulların olanakları velilerin ve öğrencilerin istekleri dikkate alınarak mutlaka öğretim yılı başındaki öğretmen kurullarında yapılmalı; bu belirlemede müzik ve resim derslerine ağırlık verilmelidir. Bu bağlamda, geçtiğimiz haftalarda basında da yer alan İstanbul Fatih Kız Lisesi Müzik Öğretmeni Müslüm Akdemir’e verilen cezalar geri alınmalı, bu eğitimcinin okulunda kendi dersini verebilmesi sağlanmalıdır.
           

5. Anadolu Güzel Sanatlar liselerine öğretmen alımında nesnellik sağlanabilmesi için görevlendirilecek sınav jürisinin oluşumunda üniversitelerin müzik eğitimi bölümlerinden yardım sağlanmalı; uzmanlık, bilimsel ve sanatsal yeterlik ölçütleri esas alınmalıdır. AGSL müzik öğretmenlerinin atamaları ve kadroları (keman, piyano vb.) dallara göre belirlenmelidir. Bu kurumlara yönetici atamalarında sanat eğitimcilerine ağırlık verilmelidir. Anadolu Güzel Sanatlar liselerinde dal öğretmenlerinin yıllık seçimiyle oluşturulacak “bölüm şefliği” ihdas edilmeli; zümre başkanları bölüm şefi olmalı ve görevlerinin ağırlığı gereği ücretlendirilerek yetkilendirilmelidir.
           

6. Öğretmen alımlarında uygulanan Kamu Personeli Seçme sınavlarında müzik dal öğretmenleri açısından gerek yetiştikleri dal öğretmenliği alanında okudukları ve gerekse gittikleri okullarda uygulayacakları müzik eğitimi alanına ağırlık verilmelidir.
           

7. Halk Eğitim Merkezlerinin müzik öğretmeni istihdamı ihtiyaç durumu dikkate alınarak arttırılmalıdır.
           

8. Müzik dalında halen mevcut bulunan kadro, ihtiyaç duyulan kadronun ancak yarısına ulaşabilmektedir. Bu durum, diğer dersler arasında müzik dersi aleyhine ciddi bir dengesizliği ortaya koymaktadır. “İhtiyaç duyulan kadro” ve “görev yapan kadro” oranlamasında diğer derslerde müzik dersi arasındaki dengesizlik giderilmeli, müzik öğretmeni ataması bu dengeleme ve gerçek ihtiyaç doğrultusunda artırılmalıdır.
           

9. Millî Eğitim Bakanlığı içinde güzel sanatlar alanında yetkili ve sorumlu bir birim oluşturulması, var olan sorunların giderilmesinde önemli bir adım olacaktır. Geçmiş yıllarda pek çok kez Bakanlığımıza önerdiğimiz gibi Güzel Sanatlar Eğitimi ile ilgili merkezî ve yönlendirici bir birimin ivedilikle oluşturulması, güzel sanatlar eğitimi alanında bu alanlardan gelen yetkililerin söz ve karar sahibi olması, güzel sanatlar eğitimi alanında daha doğru, sağlıklı adımlar atılabilmesi yönünden gerekli ve zorunlu görülmektedir.
           

Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) bu öneriler doğrultusunda yapılacak çalışmalara katkı sunmaya hazırdır.”
           

Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Remzi Kaya, “eğitim sisteminde güzel sanatlar eğitiminin yeri ve önemi konusunda dernek yöneticilerimizin görüşlerini paylaştığını, okullara daha çok sanat eğitimcisi atanabilmesi için norm kadro açısından gerekli haftalık ders saatini 2003’te 6 saate indirdiklerini” belirtti. Remzi Kaya, “Anadolu Güzel Sanatlar liselerine bu yıl branşlara göre öğretmen atanacağını, kendilerine ayrılan yıllık kadro içinde müzik eğitimcilerinin sayısını olanaklar ölçüsünde artırmaya çalışacaklarını, liselerde seçmeli derslerin belirlenmesi konusunda önerimizi inceleyerek okul müdürlerine yönlendirici yazı yazacaklarını” söyledi. Genel Müdür Kaya, “bir meslek kuruluşu olarak derneğimizin gerekli ve önemli olduğunu” vurguladı ve planlamanın daha sağlıklı olabilmesi için iller ve ilçeler bazında müzik eğitimcisi olmayan veya çok yetersiz olan yerleri kendilerine iletmemizi” istedi. Remzi Kaya, İstanbul Fatih Kız Lisesi Müzik Öğretmeni Müslüm Akdemir’le ilgili basında haber konusu olan gelişmeleri ve verilen cezayı inceleyeceğini” belirtti.


Tüm Haberler