ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1964
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


İstiklal Marşı tartışmalarına Besteci Babür Tongur önemli saptamalarla yeni bir boyut kazandırdı. 16.03.2018


Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş devrimlerinin hiç birini kabullenmeyen karşı devrimci zihniyet, haliyle ülkemizin çağdaş müzik devrimini de kabul etmemekte ve bu konuda tavrını her daim ortaya koymaktadır. İstiklal Marşı üzerine başlatılan tartışmaları da bu çerçevede değerlendirebiliriz.

Ükemizin önemli müzik adamlarından besteci Babür Tongur,
İstiklal Marşı üzerine getirilen tartışmalara Amerika’dan yanıt verdi. Konu üzerine sosyal medya hesabı üzerinden bir değerlendirme yapan besteci Babür Tongur’un açıklaması şöyle:

İstiklal Marşı çok iyi bestelenmiş. Hece kesintili prozodi uygulaması 1600’lerden 1920’lere kadar olan temel prozodi anlayışıdır, melisma (nağme) uygulamalarıyla birlikte bütün geleneksel Türk müziği bestelerinde görülür. Buna göre, prozodi uygulamasında müzik sözü müzik cümlesinin bölünmelerine uyarlanırken, sözcüğün sonraki müzik dizininde devamı ile ifadenin sürekliliği sağlanırdı (“bu şafak-larda” ya da “o be-nim” gibi). Geleneksel Fasıl’da toplu okuma sırasında grubun bazı üyeleri nefes yerini müzik cümlesine göre bazı üyeleri de müzik sözünün bütünlüğüne göre iş bölümü yaparlardı, böylece hem müzik hem şiir bütünlüğü sağlanırdı. Itri’nin, Dede Efendi’nin başta olmak üzere bütün geleneksel Türk müziğinin en önemli yapıtları gazel formu dışında İstiklal Marşı’nda olduğu gibi bölünmeli prozodi uygulamalarıdır. Bence yeniden bestelenmesi ya da bestenin tartışılması gereksiz. İstiklal marşı yüksek kültürlerin geniş aralık açıklığına sahiptir, bunu yaklaşık beş yüz yıllık bütün geleneksel Türk müziği bestelerinde durak, yapıtın en alt perdesi ile meyanın en üst perdesi arasında görebilirsiniz. İstiklal marşı örgün eğitimde müzik eğitimini gereği gibi almış her yetenekli kişi tarafından kolayca söylenebilir. Bir Itri bestesini söylemek istiklal marşını söylemekten yüz kat daha zordur. İstiklal Marşı halk tarafından benimsenmiş gururla okunan bir besteye sahiptir. İyi müzik kulağına sahip olanlar bestesiyle diğerleri sadece güftesiyle İstiklal marşını okumaktadırlar, bu dünyanın başka uluslarının ulusal marşlarında da böyle uygulanıyor. İstiklal marşı millet meclisinin 1920’lerdeki mükemmel bir seçimidir. Bu beste, form, melodi, armoni, ritm ve orkestrasyon olarak çok başarılı ve uygar dünyada ülkemizi gururla temsil ediyor.

Babür Tongur

Tüm Haberler