ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1964
Şu an 28 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


DT ve DOB genel müdürlükleri her ne kadar ‘durumu kurtarmaya yönelik’ açıklama yapsalar da 70 yıllık kurumlar tek tek dönüşecek. 13.07.2018


Cumhurbaşkanlığı’nca yayımlanan kararname ile “genel müdürlük” statüleri kaldırılan ve “tüzel kişilikleri” son bulan Devlet Tiyatroları ( DT ) ile Devlet Opera ve Balesi’nde, ( dob ) bundan sonraki süreçte nasıl bir yapılanmaya gidileceği tartışılıyor.

Cumhurba
şkanlığı önceki gün yayımlanan ilk kararnamesiyle bakanlıklarda yeni sisteme yönelik sil baştan düzenleme yaptı. Bu düzenlemelerden en dikkat çekeni de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yenilenen teşkilat şeması oldu.

Şemada, 70 yıllık geçmişi olan DT ve DOB genel müdürlüklerine yer verilmedi. Her iki genel müdürlüğün “tüzel kişiliklerini” sağlayan yasaları da “Personel Hakkında Yasa” olarak değiştirilirken, söz konusu yasanın hayati öneme sahip 12 maddesi yürürlükten kaldırıldı. Her iki sanat kurumunun da “genel müdürlükleri ortadan kaldırılmış olmasına” karşın “Genel Müdür” sıfatıyla hem dob Genel Müdürü Murat Karahan’ın hem de DT Genel Müdürü Mustafa Kurt’un, “Genel Müdürlüğün kapatılması söz konusu değildir” şeklindeki açıklamaları dikkat çekti.

Çünkü kararname ile birlikte genel müdürlerin bugüne kadarki yetkileri de “genel müdürlük makamı kaldırıldı
ğından” kullanılamayacak.

Kararnamede yer alan düzenlemeye göre, kurumların iskeletini olu
şturan sanat, teknik, disiplin gibi kurulları ve il müdürlükleri de ortadan kaldırılırken, tahsis edilen binalar da alındı. Böylece, atama ve görevlendirmeler konusunda Kültür ve Turizm Bakanı’na bağlı; ancak repertuvar seçimi, strateji belirleme, bütçesini kullanma gibi konularda bağımsız olan kurumlar, bu özerkliklerini de kaybetmiş oldu.

‘Sanat Kurulu’ geliyor

1949 yılında kurulan, 1970’te ‘özerk’ olan DT ve DOB’nin genel müdürlüklerinin kaldırılması, beraberinde bu iki kurumun akıbetinin ne olaca
ğı tartışmasını da getirdi.

Edinilen bilgilere göre, “yeni sistemde yollarına ba
şkanlık adı altında devam edecekleri” dillendirilen her iki kurum için de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı “Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı” gibi olacağı, teşkilat yapısının da “Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı” gibi olacağı ifade edildi.

Kurumun ba
şında “başkanın olduğu” yapının alt birimlerinde ise daire başkanlıkları ve şube müdürlüklerinin yer alması bekleniyor. Taşra teşkilatlanmasının da bölge müdürlükleri şeklinde yapılması planlanıyor. Başkanlık bünyesinde oluşturulacak bir kurulun da sanat üretiminde karar verici mekanizma oluşturması bekleniyor. Bu kurul oluşturulurken geçmiş yıllarda hazırlanan Türkiye Sanat Kurumu Yasa Tasarısı’nın (TÜSAK) da örnek alınması planlanıyor. Tasarıda, 11 kişilik bir heyet oluşturulurken, kuruldakilerin en az 6’sı, ilgili sanat alanlarında (tiyatro, opera, bale, dans, müzik, edebiyat, görsel sanatlar ve geleneksel sanatlar) eğitim almış ve özel ya da devlet kurumlarında en az on yıl deneyim sahibi olan kişilerden seçiliyor. Bu kurul sanat projelerini değerlendirerek destek verilip verilmeyeceğine karar veriyor.

‘Kapatılması söz konusu de
ğil’

 

DT’den dün yapılan açıklamada yeni planlama ile ilgili şunlar kaydedildi: “703 sayılı KHK ile birlikte sadece DT’nin değil; bakanlığımıza bağlı ve ilgili birçok kamu kurumunun teşkilatına dair hükümleri yeniden düzenlenmektedir. Cumhurbaşkanlığı 1’inci Kararnamesi’nin Geçici 1’inci Maddesi’nde ise ‘703 sayılı KHK ile teşkilatlarına ilişkin kanun veya kanun hükmünde kararnameleri yürürlükten kaldırılan kamu kurum ve kuruluşlarından münhasıran devir ve geçiş hükümleri düzenlenenler dışında kalanlar hakkında ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenleme yapılıncaya kadar yürürlükten kaldırılan hükümlerin uygulanmasına devam olunur’ ifadesi yer almaktadır. Yani anlaşılacağı üzere DT Genel Müdürlüğü’nün kapatılması söz konusu değildir.”

Tüm Haberler