♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Devlet Tiyatroları (DT) ile Devlet Opera ve Balesinin (DOB) kuruluş, teşkilat, görev ve yetkilerine ilişkin esasları 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle tekrar düzenlendi. 703 sayılı Kararnameyle “genel müdürlükleri” ve “tüzel kişilikleri” kaldırılan DT ve DOB eski statülerine getirildi. Yeni düzenlemeyle kurumlar yeniden “tüzel kişilik” olurken, “edebi kurul” ve “sanat ve yönetim kurulu” ise yeniden tanımlandı.
Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kaldırılan DT’nin edebi kurulu, yeniden düzenlendi. Yeni kararnameyle oynanacak eserler edebi kurul tarafından belirlenecek. Edebi kurul, sanat ve edebiyat alanında tanınmış 3 kişi ile genel müdür, başrejisör, başdramaturg ve bir sanatkardan oluşacak. Kurul, başkanını kendi üyeleri arasından seçecek. Edebi kurulun karar alma süreci ise “Salt çoğunlukla toplanır ve bu toplantıda bulunanların salt çoğunluğuyla karar verir” şeklinde olacak.
Kurumlar tekrar Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlanırken iki sanat kurumunun özel bütçeli yapısı ise korundu. Kurumların gelir yapısına dair yapılan düzenlemede “Genel bütçeden ayrılan ödenek, temsillerden elde edilecek hasılat, tanıtıcı ve aydınlatıcı yayınlardan temin olunacak gelirler, tiyatro faaliyetlerinden yararlanan il özel idareleri ile belediyelerce yapılabilecek bağışlar, her çeşit bağışlar ve diğer çeşitli gelirler, tertiplenecek milli ve milletlerarası festivallerden elde edilecek hasılattan oluşur” ifadelerine yer verildi.
GENEL MÜDÜR DIŞARIDAN ATANABİLECEK
703 sayılı Kararnamede kaldırılan “Devlet Tiyatroları bir genel müdür tarafından yönetilir” maddesi yeni kararnameyle tekrar tanımlandı. 5441 sayılı “Devlet Tiyatroları Kuruluşu Yasası” ile 1309 sayılı “Devlet Opera ve Balesi’nin Kuruluş Yasası”nda yer alan “sanatçı veya öğretim elemanı genel müdür” kuralı ise kaldırıldı. Artık, her iki kuruma da dışarıdan genel müdür atanabilecek.
KARARNAME TEPKİ ÇEKMİŞTİ
703 sayılı Kararnamenin ardından sanatçılar, sosyal medya hesaplarında ve gazetelere yaptıkları açıklamalarda düzenlemeye tepki göstermişti. Sanatçılar yaptıkları açıklamalarda 703 sayılı Kararnamenin DT ve DOB’un görece özerk yapısını ortadan kaldıracağını, sanatta taşeronlaşmaya yol açacağını ve sanat kurumlarını tek adamın denetimine geçireceğini vurgulamıştı. Sanatçılar DT ve DOB’un eski halini değil, sanat kurumlarının gerçek anlamda özerk bir yapıya kavuşturulmasını istiyor.
NE OLMUŞTU?
703 sayılı KHK’ye göre; 5441 sayılı Devlet Tiyatrosu Kanunu’nun “Devlet Tiyatroları bir Genel Müdür tarafından yönetilir” maddesi kaldırılmıştı. Kanunda yer alan “Tiyatronun iç ve yönetim işleri bir tüzükle belirtilir” ifadesi, “Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir” olarak değiştirilmişti. Yine “Devlet Tiyatroları genel müdürüne en yüksek sanatkar memur ücretine ilave olarak Bakanlar Kurulunca tayin edilecek miktarda idare ve temsil ödeneği verilir” ifadesi, “Cumhurbaşkanınca tayin edilecek miktarda idare ve temsil ödeneği verilir” şeklinde düzenlenmişti