ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1954
Şu an 13 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


SCA Müzik Vakfı Onur Ödülü Altın Madalyası Piyanist Ayşegül Sarıca'ya verildi! 08.11.2018


Sevda-Cenap And Müzik Vakfı'nın ülkemiz çoksesli müziğine büyük emeği geçmiş bir besteci, yorumcu  ve/veya  eğitimciye  katkılarından  dolayı  Vakfın ve müzikseverlerin  şükranlarını sunmak üzere her yıl takdim ettiği  "Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası”nın 31'incisi sahibini buluyor.

Vakıf Kurullarının oybirli
ği ile, Sayın Ayşegül Sarıca

“gerek solist gerekse oda müzi
ği topluluğu yorumcusu olarak yurt içinde ve yurtdışında gerçekleştirdiği çalışmalar ve elde ettiği başarılar, aldığı ödüllerle ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmuş olması, örnek kişiliği ve yetiştirdiği öğrencilerle Türkiye’de ve uluslararası alanda klasik müziğin gelişimine sağladığı yararlar” göz önünde bulundurularak,

2018 yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası’na layık görülmü
ştür.

Tören 6 Aralık'ta...

De
ğerli piyanistimiz Ayşegül Sarıca’nın madalyası  6 Aralık 2018,  Perşembe akşamı saat 20.00'da Ankara MEB Şura Salonu'nda yapılacak törenle tevdii edilecek.

Ay
şegül Sarıca’nın solist olarak yer alacağı  bir konserle devam edecek olan törene, tüm sanatseverler ile basın mensupları davetlidir.

"Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası” Sahipleri
İlk kez 1989 yılında Cevat Memduh Altar'a verilen bu ödüle ilerleyen yıllarda Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Necil Kazım Akses, İlhan Usmanbaş, Leyla Gencer, Cemal Reşit Rey, İdil Biret ve Suna Kan, Nevid Kodallı, Hasan Ferid Alnar, Ferhunde Erkin, Ferid Tüzün, Prof.Dr. Kamuran Gündemir, Hikmet Şimşek, Faik Canselen, Ayhan Baran, Prof.Dr. İhsan Doğramacı, Ayla Erduran, Gülsin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İlhan Baran, Muammer Sun, Gürer Aykal, H.Ü.Ankara Devlet Konservatuvarı, Ertuğrul Oğuz Fırat, Ruşen Güneş, Yalçın Tura, Turgay Erdener ve Mehmet A.Başman layık görüldü.


Ayşegül Sarıca Özgeçmiş

1935 yılında Istanbul’da do
ğmuştur. Sarıcazadeler olarak da anılan Sarıca ailesi, Eğriboz Adası’ndan göç ederek Istanbul’da, Moda’ya yerleşmiş olan asker kökenli bir ailedir. Anne tarafından Sadrazam Ahmed İzzet Paşa’nın, baba tarafından Yıldız Sarayı’nın doktoru Arif Paşa’nın torunudur.

II. Dünya Sava
şı sırasında Almanya‘dan İstanbul’a gelen Gertrud Isaac ile 5 yaşında piyanoya başladı. Ondaki yeteneği gördüklerinde Istanbul Belediye Konservatuarı’nda piyano bölümüne yönlendirdiler.  İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda  1945 yılında Avusturya asıllı Türk piyanist  Prof. Ferdi Ştatzer‘in öğrencisi oldu. ilk solo konserini Kadıköy Halkevi’nde 9 yaşında iken verdi.

Mezun olduktan sonra 1951 yılında Paris‘e giderek Paris Ulusal Konservatuvarı’nda Lucette Descaves ile piyano, Pierre Pasquier ile oda müzi
ği çalıştı. 1953 yılında Paris Ulusal Konservatuvarı Piyano Bölümü’nden, 1954 yılında ise, oda müziği bölümünden birincilikle mezun oldu. Aynı yıl, Marguerite Long Müzik Akademisi’ne başladı ve Marguerite Long ile çalışma fırsatını buldu.  1955 yılında Uluslararası Münih Piyano Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü’nü, 1959 yılında ise Marguerite Long-Jacques Thibaud Uluslararası Yarışması’nda “Paris Şehri” Ödülü’nü aldı.

Ay
şegül Sarıca,  Avrupa, İskandinav ülkeleri, Sovyetler Birliği, Uzak Doğu, Avustralya ve Ortadoğu  ülkelerinde sayısız konserler verdi.

1968 yılından itibaren Cumhurba
şkanlığı Senfoni Orkestrası’nın solistliğini yapan Ayşegül Sarıca’ya 1971 yılında Devlet Sanatçısı unvanı, 1974 yılında ise Fransa Kültür Bakanlığı tarafından “Chevalier de I’Ordre des Arts et Lettres” madalyası verildi.

1991 yılında Hungaroton firması için Cemal Re
şit Rey'in Katibim Çeşitlemeleri’ni Hikmet Şimşek yönetiminde Macar Devlet Senfoni Orkestrası ile kaydeten Sarıca’nın albümleri arasında Gürer Aykal yönetiminde CSO ile Beethoven'ın 3 ve 4 numaralı Piyano Konçertoları, Bilkent Senfoni Orkestrası ile Schumann'ın La minör Piyano Konçertosu, Ankara Oda Orkestrası ile de Mozart'ın 15 ve 20 numaralı Piyano Konçertoları yer almakta,  Ayla Erduran ile de Grieg, Debussy ve Franck'ın keman-piyano sonatlarının CD kayıtlarının yanısıra solo piyano repertuvarı olarak da Schubert ve Rahmaninov'un  Moments Musicaux'ları bulunmaktadır.

Yurt dı
şında verdiği resitallerinde bir Türk eseri seslendirmeyi önemseyen Sarıca,  Ulvi Cemal Erkin Piyano Konçertosu ve Senfoni Konçertant'ını, Cemal Reşit Rey'in Kâtibim Çeşitlemeleri'ni ve Adnan Saygun'un 1. Piyano Konçertosu'nu defalarca yorumladı.

Çetin I
şıközlü'nün  Ordu Senfonisi'nin, Ali Darmar'ın Piyano Konçerto ve Sonatı’nın ilk seslendirilişlerini gerçekleştirdi.

Yabancı bestecilerden de 1975 yılında Dohnányi, Bir Çocuk
Şarkısı Üzerine Çeşitlemeler'nin; 1986 yılında Rahmaninov'un 4. Piyano Konçertosu’nun ve 1999 yılında, Dvořák'ın Sol minör Piyano Konçertosu’nun Türkiye'deki ilk seslendirilişlerini gerçekleştirdi.  

2006 yılında,
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Müzik Onur Ödülü’ne layık görülen Sarıca’ya, D-Marin Turgut Reis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’nin 10. Yılında “Onur Ödülü” ve 2016 yılında da, Andante dergisi tarafından Donizetti Klasik Müzik ödülleri “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verilmiştir.

1991 ve 2000 yılları arasında Bilkent Üniversitesi  Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde Master ve Sanatta Yeterlilik sınıflarında ö
ğretim görevlisi olarak bulunan Sarıca, 1999 yılından beri, İstanbul Teknik Üniversitesi, Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MIAM) yüksek lisans ve doktora programlarında piyano dersleri vermektedir. Sanatçı birçok Uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği de yapmaktadır.

1963 yılında 28 ya
şındayken sanat tarihçisi  Prof. Nejat Diyarbekirli ile evlenen Ayşegül Sarıca’nın  Osman ve Zeynep adında iki çocuğu var.

Tüm Haberler