ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1954
Şu an 13 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Folklorcu Halil Bedii Yönetken doğup büyüdüğü şehirde anılıyor! 22.11.2018


50. Ölüm yıldönümünde Halil Bedii Yönetken'i müzik yazarı, halkbilimci, eğitimci kimliklerinin yanı sıra, özellikle Ankara Devlet Konservatuvarı'nın gerçekleştirdiği derleme çalışmalarında Muzaffer Sarısözen ile birlikte memleketi karış karış gezip kültürel belleğe dair kültürel unsurları kayda geçiren bilim insanını doğduğu ve büyüdüğü Bursa’da Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı tarafından 30 Kasım 2018 günü saat 17.30’da Merinos AKKM Hüdavendigar salonunda anılıyor.

Halil Bedii Yönetken’in ku
şağıyla kesişen ve sonrasında derlemeci, eğitimci kimliğiyle önemli bir temsilci olan Yücel Paşmakçı ve Halil Bedii Yönetken'in yakın öğrencilerinden, Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarımızın kurucularından olan Koral Çalgan’ın katılımlarıyla gelçekleşecek olan anma toplantısına, Süleyman Şenel, Arzu Öztürkmen, Cansevil Tebiş sunumlarıyla panel ve Antalya Devlet Konservatuvarı’ndan Sevilay Gök Akyıldız, Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndan Ozan Sari ve Üçleme Topluluğu üyelerinin dinletileri anma toplantısı gerçekleşmiş olacak.

Halil Bediî  Yönetken 1899 yılında Bursa' da do
ğdu. İlk ve orta öğrenimini Bursa'da, yüksek öğrenimini İstanbul' da tamamladıktan sonra, yurdumuzun çeşitli yörelerindeki okullarda müzik öğretmenliği yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1928 yılında pedagoji öğrenimi yapmak üzere Çekoslovakya'ya gönderildi. Prag'da Devlet Konservatuarını bitirdikten sonra Almanya ve Fransa'ya giderek oralarda çalışmalarını sürdürdü. Yurt dışındaki öğrenimini tamamladıktan sonra yurda döndü Ankara Devlet Konservatuarı ve Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümünde öğretmenlik, Milli Eğitim Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde şube müdürlüğü yaptı.

Halil Bedii Yönetken, 1935 yılından, ölümüne kadar geçen zamanı folklor ara
ştırmalarıyla değerlendirdi. Ankara Devlet Konservatuarının 1937-1951 yılları arasında yaptığı bütün derleme çalışmalarına katıldı. Daha sonra İstanbul Belediye konservatuarı folklor uzmanı oldu emekli olduktan sonra da TRT İstanbul Radyosu müzik danışmanlığına getirildi. Yapı ve Kredi Bankası'nın kurmuş olduğu, ''Türk Halk Oyunları Yaşatma ve Yayma Tesisi''nin kurucu üyelerinden olan Halil Bedii Yönetken'in çalışkan ve çok yönlü oluşunu birçok dergideki yazılarından ve kitaplarından anlamaktayız.

Yurdumuzda Cumhuriyetten önce ve sonra birçok de
ğerli folklor derlemeleri yapılmıştır. En son yapılan derlemelerden biri de rahmetli Yönetken'in önderliğinde, TRT'nin 1967 yılında yapmış olduğu derleme çalışmasıdır. Bu derlemeye Yönetken'le birlikte, birçok değerli folklorcumuz katılmış ve bine yakın halk ezgisi derlenmiştir. Üzülerek belirtelim ki; bu ezgilerin, türkülerin henüz hiç biri değerlendirilememiştir.

Halil Bedii Yönetken 1968 yılında
İstanbul'da vefat etmiştir.

Yönetken'in bu kadarcık hayat öyküsünü daha da derinle
ştirecek olursak, 50 yıllık görev süresinin ne yönlü çabalarla dolu olduğunu göreceğiz. Şunu iyi bilmeliyiz ki, o yalnız bir eğitimci değil; aynı zamanda güçlü bir yazar, eleştirici, sanatçı ve ünlü bir folklor bilginimizdi. Ele aldığı her konuda kişisel çıkarlarını aklının ucundan bile geçirmeden tüm gücünü yurt yararına harcamış; yazılarıyla, eserleriyle, çalışmalarıyla, genç Türk kuşaklarına batılı ve milli düşünceyi köklü bir şekilde işlemiştir.

Tüm Haberler