ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1974
Şu an 31 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


Müziğin Yaşamınızdaki Yeri Nedir?

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Barış Atay’dan Fazıl Say’a: O muhalefet etme şansını yitirdi. 14.02.2019


İzmir’de düzenlenen ‘Kültür ve Siyaset Söyleşisi’ etkinliğine katılan sanatçı ve milletvekili Barış Atay, gündemdeki sanat tartışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu. Atay, kimi isimlerin AKP’nin kültürel değişimine omuz vermesindeki temel nedenin, umutsuzluk olduğunu söyleyerek “Umutsuz insan sanat yapmaz, meta üretmeye başlar” dedi.

Sanatçı ve Türkiye
İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay’ın katılımıyla İzmir Fuar Gençlik Tiyatrosu’nda ‘Kültür ve Siyaset Söyleşisi’ düzenlendi.

İzmir’in Konak ilçesindeki ‘İzmir Fuar Gençlik Tiyatrosu’nda Nazım Hikmet Kültürevi’nin düzenlediği söyleşiye katılan sanatçı Barış Atay, sanatın ve sanaçının günümüzdeki durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konu
şmasına, TİP’in 58’inci, DİSK’in 52’inci kuruluş yıl dönümününü selamlayarak başlayan Atay, “Türkiye’de sanırım en çok karıştırılan şeylerden bir tanesi kültür ve sanat başlıkları; çünkü biz hemen hemen ikisini eşitliyoruz. Ne yazık ki aslında kültürün oluşmasında sanat bir aracı olabilir ama kültürü oluşturan birçok noktadan bahsetmek mümkün. Bir ülkenin ya da bir coğrafyanın barındırdığı diller, dinler, insani ilişkiler, sosyolojik yapı bunların tamamı bir kültürel iklim oluşturur” dedi.

Sanatla ilgilenen insanların ço
ğunun özü itibariyle sanattaki muhalif kimliği özümsenmiş, sol, sosyalist ya da sosyal demokrat kimliğe sahip insanlar olduğunu ifade eden Atay, ‘kültürel iktidar’ tartışmalarına dair şöyle konuştu:

‘KÜLTÜREL
İKTİDAR, SİYASETİN BİREBİR KONUSU’

“Etrafımızda çokça sol tandanslı sanatçı gördü
ğümüz zamanda bizde kültürel iktidarın solda olduğu yanılsamasıyla karşılaşıyoruz ama ne yazık ki durum öyle değil. Örneğin ‘Diriliş Ertuğrul’ dizisinden hepiniz haberdarsınızdır. Evinin salonunda çocuğunun oyuncak atının üzerinde oturup kafasında tencere ile Diriliş Ertuğrul dizisini izleyip orada gördüğü, Osmanlı’nın ilk dönemiyle gurur duyan kişi, aslında Türkiye’nin yeni kültürel iktidarının sahibidir. Aslında bize ait hiçbir şey yok ortada. Bu siyasetle birebir ilgili bir konu. İlk medeni topluluklardan bu yana toplumların yöneticilerinin tamamı, kültürel iktidarları, yaşadıkları toplumun içerisindeki bireylerin üzerinde birer hakimiyet kazanmak adına belirlemeye çalışırlar.”

Son dönemde ‘sansür yasası’ olarak bilinen yeni sinema kanunun imzalanmasında gündeme gelen tartı
şmalara da değinen Atay, “Yaşadığınız toplumla ilgili bir derdiniz varsa bu sanatsal üretiminizi etkiler. Derdiniz yoksa etkilemez. O zaman da yaptığınız sanat mıdır ticaret midir sorusunu sorarız” dedi. Atay, sözlerine şöyle devam etti:

‘UMUTSUZ
İNSAN SANAT YAPMAZ META ÜRETMEYE BAŞLAR’

“Mesela Yılmaz Erdo
ğan ilk çıktığında Kürt siyasi kimliğinin getirdiği birçok birikimi içine koyan, derdi olan bir sanat adamıydı. Şimdi tercih ettiği şey ise meta üretimidir. Yılmaz Erdoğan bir zamanlar solcu olduğunu unutmuş değil. Yılmaz Erdoğan ve onun gibilerin yaptığı bir tercihtir. AKP’nin yarattığı kültürel değişime omuz vermişlerdir. Ben buranın bir parçası olayım tercihinin sebebi umutsuzluktandır. Umutsuz insan sanat yapmaz meta üretmeye başlar”

Atay’ın, Erdo
ğan’ın Fazıl Say konserine gitmesiyle ilgili değerlendirmesi ise şöyle oldu:

‘ERDO
ĞAN, SAY’IN KONSERİNİİZLEMEYE GELEBİLİR AMA SİYASET ŞOVUNA DÖNÜŞTÜRME

“Biz Fazıl Say’dan ne bekliyoruz? Fazıl Say dünyaca ünlü bir piyanist. Ülkesinin cumhurba
şkanı da konserine gelmiş. Erdoğan hiçbir şeyi hesapsız yapmaz. Ülkesinin cumhurbaşkanı konserini gelip izleyebilir ama sadece izler, siyaset şovuna dönmez.  Fazıl Say muhalefet etme şansını yitirdi böylelikle. Erdoğan’ın onunla uzlaşmak istediğinden bahsetti. Bunu neden yaptığı tartışma dışı ama herkesten bir şey bekleyemeyiz. Bu bizi çöküntüye uğratır”

‘TEK BA
ŞINA VERDİĞİM MÜCADELENİN BİR ANLAMI YOK, SİZ OLMADAN, BEN OLMADAN BU MÜCADELENİN BİR SONUCU OLMAZ’

Örgütlü mücadelenin önemine de de
ğinen Atay, “Herkes kendince bir mücadele veriyor. Bu mücadele içerisinde herkesin kendince ödediği bedeller vardır. Bedel de yarıştırmıyoruz. Ama sonuç itibariyle bunun örgütlü bir mücadele gerektirdiğini biliyoruz. Ortak bir akılla mücadele etmenin öneminden defalarca bahsetmeye gerek yok. Nasıl yola çıkabiliyorsanız örgütlenmenizi naçizane tavsiye ederim. Bu size güçlü hissettirir. Sanatın politik gücünün mesleği seçmemde önemi büyük. O günden bugüne karşımızdakinin güçlenmesi üzücü. Cesaretle aptallık arasında fark olduğunu hayatınıza önemli şeyler girdiğinizde öğreniyorsunuz. Hayatım hep mücadeleyle geçti. Bir karakter şekillendi ve doğal olarak bugüne kadar geldik. Ama şunu biliyorum ki tek başıma verdiğim mücadelenin bir anlamı yok. Siz olmadan, ben olmadan bu mücadelenin hiçbir sonucu olmayacaktır” dedi.

ABC Gazetesi

Tüm Haberler