♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Yeniden yapılanma kisvesi altında yönetmelikler değiştirildi ve ücretli köle sanatçı sistemi getirildi. Tüm sanatçılarımızın ve sanatçı adaylarının gözleri aydın olsun.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 15 Mayıs 2009 tarih ve 30775 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nde 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 26. Maddesi Kapsamında görev yapan sözleşmeli personel hakkında yönetmelik; 15 Mayıs 2009 tarih ve 30775 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 26. Maddesi Kapsamında görev yapan sözleşmeli personel hakkında yönetmelik ve 21 Haziran 2009 tarih ve 30808 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 26. Maddesi Kapsamında görev yapan sözleşmeli personel hakkında yönetmelikle, yıllardır sözü edilen performansa dayalı maaş yöntemi ve geçmişte TÜSAK olarak bilinen yasa hükümlerinin bir çoğu sanat kurumlarına getirilerek “ücretli köle sanatçı” olarak niteleyebileceğimiz çalışma sistemi başlatılmış oldu.
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Devlet Senfoni Orkestralarında yaklaşık 20 yıldır sanatçı alım sınavı açılmadığı için bir çok branşlarda eksik bulunurken, Devlet Tiyatrosu ve Devlet Opera ve Balesi gibi önemli sanat kurumlarında da uzun süredir sınav açılmaması sonucu gerek sanat gerekse sahne uygulatıcılarında ciddi açık bulunmakta ve bu açık “mezun sanatçı” olarak nitelendirilen kadrosuz, prova ya da temsil başı ücretle çalışan okul bitirmiş sanatçılar ile geçici sözleşme yapılarak kapatılmakta idi.
Yürürlüğe giren bu yeni yönetmeliklerle geçmişin birikmiş sorunlarına bir çözüm getirilmemekte ve bu sorunların üzerine yeni sorunları çözecek önlemlerin alınmadığı gözlemlenmektedir.
Böylelikle sanat kurumlarında “ücretli köle sanatçı” olarak tanımlayabileceğimiz yeni bir çalışma sistemi oluşturulmaktadır.
Önceden DOB ve DT’de Genel Sanat Yönetmenleri ya da Genel Müdürlerin, Orkestralarda ve korolarda şeflerin yetkisinde olan sanatçı alımı bu yeni yönetmeliklerle bu yetkileri bertaraf ederek direkt Kültür ve Turizm Bakanlığını birinci elden yetkili kılmıştır. Teknik Kurul olarak bilinen ve öte yandan Sanat Teknik olarak da adlandırılan kurul tamamen devre dışı bırakılmıştır.
Eskiden sanatçıların sözleşmeleri kadro karşılığı ve bir yıl üzerinden yapılırken, yeniden düzenlenen yönetmelikle kadro konusu bir muamma olmuş ama öte yandan sözleşme süresi temsil ya da proje başına belirtilmiştir.
Asgari ücretin 2.020 TL olduğu ülkemizde bu şekilde çalıştırılan sanatçının alacağı aylık kimi zaman asgari ücret kadar olmayacağı açıktır. Bu şekilde sanatçı, zaten ağır olan işine kendini nasıl verebilecek rahatlıkla çalışacaktır?
Bu yönetmeliklere göre mali yıl içinde sözleşmeli olarak çalışan sanatçı ve personelin akıbeti bakanlık üzerinden dolaylı olarak genel müdürlerin ya da genel sanat yönetmenlerinin iki dudağı arasına bırakılmıştır.
Anahatları ile aktardığımız yönetmeliklere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Yönetmelik
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Yönetmelik
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Yönetmelik