ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 8 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasından’dan Brahms’a 175. yaş armağanı 24.03.2008


Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’ndaki konserde, orkestrayı konuk şef Alexander Schwinck yönetecek. Konserde, Brahms’ın 175. doğum yıldönümü anısına ünlü yapıtı “Serenad Nr.1 op.11” seslendirilecek.

Konserde, sanat yaşamını Almanya’da sürdüren Claudio Bohorquez de seyirciyle buluşacak. Sanatçı, konserde Anton Dvorak’ın “viyolonsel konçertosu”nu yorumlayacak.

“DÜNYADA KUTLANIYOR”

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Müdürü Çağatay Akyol, bu haftaki konserlerinde klasik müzik tarihine damgasını vuran Brahms’ın en önemli yapıtlarından “Serenad”a yer verdiklerini söyledi.

Brahms’ın 175. yaşgünü dolayısıyla Mart ayı programlarında sanatçının eserini seslendireceklerini anlatan Akyol, konserde sanat yaşamını Almanya’da sürdüren Bohorquez’i de ağırlayacaklarını ifade etti.

Konser programında daha önce viyolonsel sanatçısı Daniel Müller Schott’un yer aldığını aktaran Çağatay Akyol, sanatçının rahatsızlığı nedeniyle Bohorquez ile izleyici karşısına çıkacaklarını belirtti.

Gelecek hafta da seçkin bir programla seyirciyle buluşacaklarını anlatan Akyol, konserde keman sanatçısı Anna M. Staskiewicz’i konuk edeceklerini, şef J. Maria Florencio yönetimindeki orkestranın Rachmaninov’un “Ölüm Adası”, Anton Dvorak’ın “8. Senfoni”si ile ve Karol Szymanovski’nin “keman konçertosu”nun yorumlanacağını ifade etti.

FAKİR BİR AİLENİN OĞLU

Alman besteci ve piyanist Johannes Brahms, 7 Mayıs 1833 tarihinde fakir bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi.

Yoksulluklarına rağmen evlerinde müzik aletleri bulunan aile, Brahms’a keman ve viyola dersleri aldırdı. Brahms, piyanoda da uzmanlaştıktan sonra Eduard Marxen ile kompozisyon çalıştı.

Macar kemancı Remenyi ile 1853’te çıktığı Avrupa turnesinde ünlü kemancı Joachim ve Schumann ile tanışması Brahms için bir dönüm noktası oldu. Onun eserlerini inceleyen Schumann, genç bestecinin bir “deha” olduğu kanısına vardı. Oldukça prestijli bir eleştirmen olan Schumann, yazdığı yazılarla Brahms’ın tanınmasını sağladı.

Ailesinin ekonomik durumu iyi olmadığı için, 12 yaşında barlarda ve randevu evlerinde keman çalarak çalışmaya başlayan Brahms, hayatı boyunca aşka ve evliliğe soğuk baktı. Brahms’ın bilinen tek aşkı, Schumann’ın eşi, kendisinden 12 yaş büyük Clara idi. Ancak Brahms, bir besteci olarak Schumann’a hayrandı ve desteğinden dolayı ona minnet duyuyordu. Schumann’ın hastalığında hep yanında olan Brahms, o öldükten sonra da Clara’ya evlenme teklif etmedi. Çift ömür boyu arkadaş olarak yaşadı. Brahms, bestelerini herkesten önce Clara’ya göndererek yorumunu alırdı.

Brahms, 19. yüzyılda romantik akımın etkisinde yaşamasına rağmen, 18. yüzyıl klasik Dönemine hayran bir besteciydi. 18. yüzyılın formlarına ilgi duyan Brahms, Wagner ve Lizst’in “geleceğin müziği” olarak tanımladıkları eserlerden hiç hoşlanmıyordu. Brahms, romantik dönem armonik yapısını, klasik formlar ve barokla birleştirmeyi başarmıştı.

Sonbahar bestecisi olarak da tanınan Brahms’ın, neredeyse bütün eserlerinde hüzün ve melankolik duygular dikkati çekti. Çok ağır ve titiz çalışan bir besteci olan Brahms, ilk senfonisini ancak 43 yaşındayken tamamlayabildi.

Beğenmediği eseri hemen yırtıp atan Brahms’ın kalan besteleri, tüm yazdıklarının dörtte biri kadardı. Bu nedenle kötü bir eserine rastlamak neredeyse imkansız olan besteci, opera dışındaki her müzik formunda ustalığıyla tanındı.

Müzik tarihindeki en iyi oda müziği bestecilerden biri olan Brahms, bunun yanında, 4 senfoni, 2 piyano konçerto, 1 keman konçertosu, 1 keman ve viyolonsel için ikili konçertosu, piyano ve org için birçok bestesi ile Schubert’ten etkilenerek yazdığı 200’ü aşkın lied ve çeşitli koro müziği eserlerini bugünlere bıraktı.
 

 

Tüm Haberler