ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 27 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Kültür Sanat-Sen Başkanı Hülya Eryetli idarecilerin, “Siz mahkemeyi kazanıp işe dönseniz bile biz sizi bir şekilde atacağız, hiç boşuna uğraşmayın” dediğini aktardı. 02.08.2020


Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde çalışan 350’den fazla sanatçı ve teknik çalışanın sözleşmeleri hiçbir gerekçe gösterilmeden ocak ayında yenilenmedi ve sanatçılar pandeminin hemen öncesinde işsiz kaldı. Bakanlığın uygulamasına karşı yürütmeyi durdurma ve işlemin iptali için dava açan sanatçılar, mahkemelerin bu yönde verdiği kararlara rağmen görevlerine başlatılmadı. Yürütmeyi durdurma kararının ardından bazı sanatçılara da bir aylık sözleşme imzalatılmaya çalışıldı.

Gazeteduvar.com.tr’den Serkan Alan’ın özel haberine göre, mahkeme kararlarının hiçbir
şarta bağlı olmaksızın yerine getirilmesini talep eden Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) Başkanı Hülya Eryetli, “Bu insanlar çok mağdur. Pandemi sürecinde de bu insanlar aç kaldı, işsiz kaldı ve parasız kaldı” dedi. Mahkeme kararlarının uygulanmaması nedeniyle sanatçıların mağdur edildiğini ifade ederek konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuşİlgezdi ise, “Kültür ve Turizm Bakanlığının bir an önce mahkeme kararına uyması çağrısında bulunuyorum” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlı
ğı’na bağlı kuruluşlarda çalıştıkları sırada sözleşmeleri yenilenmeyerek işsizlikle karşı karşıya kalan, aralarında tiyatro oyuncularının da olduğu 350’nin üzerinde kişi Covid-19 sürecinde zor günler yaşadı. Sözleşmelerin yenilenmemesinin ardından yargıya başvuran sanatçılar idarenin işlemine karşı yürütmeyi durdurma kararları almalarına rağmen ya işe geri alınmadı ya da bir aylık geçici sözleşmeler yapılarak yeniden işsiz kaldı.

Mahkeme kararlarının hiçbir kayda ve
şarta bağlı olmaksızın yerine getirilmesi gerektiğini belirten Kültür Sanat-Sen Başkanı Hülya Eryetli, “Yürütmeyi durdurma kararı çıktıktan sonra bakanlık bunu uygulamaktan imtina ediyor ya da bir aylık sözleşmeler yapıyor. Hatta, ‘Siz mahkemeyi kazanıp işe dönseniz bile biz sizi bir şekilde işten atacağız, hiç boşuna uğraşmayın’ söylemlerini dile getiriyorlar. Bu hem hukuk bilmezlik hem vicdansızlıktır. Devleti yöneten idari kadroların böyle bir şey yapma lüksü yok” dedi.

Pandeminin hemen öncesinde gerçekle
şen işlemden sanatçıların olumsuz etkilendiğini ifade eden Eryetli, “Bu uygulama hukuktan ne kadar uzaklaşğımızın göstergesi. Devlet hukuk kararlarını uygulamazsa vatandaş ne yapsın?” diye konuştu.

Yürütmeyi durdurma ve iptal davası devam eden sanatçıların oldu
ğunu söyleyen Eryetli, yürütmeyi durdurma kararı veren mahkemelerin kararlarının emsal niteliğinde olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mahkemeye ba
şvuran arkadaşlarımızın kararlarının çoğunluğu olumlu sonuçlanıyor. Çalışanların atılmasının hiçbir dayanağının olmadığını belirten mahkeme kararları var. İdarenin ‘ben istediğim zaman atarım’ düşüncesine mahkemeler içtihat kararı gibi yazılar yazmış. Kanunu ve hukuksal başıboşluğu önleyecek ifadeler var. Mahkemeler idarelere, ‘Sizin takdir yetkiniz var ama bu sınırsız ve sonsuz değildir’ diye uyarı niteliğinde yanıtlar verdi. Olumsuz sonuçlanan kararlarda ise hiçbir gerekçe yok. ‘Hukuka uyarlılık bulunmamaktadır’ diye geçiştiriyor. Bu sözleşme sistemi yeni istihdam modeli olduğu için bu davalar çok önemli. Bu kadar keyfiyetle idareler davranacaksa, istediğini istediği zaman alıp beğenmediğini de kulağından tutup atabileceği anlamına geliyor ve burada liyakatin önemi ortadan kalkıyor.”

Sanatçıların mahkeme tarafından verilen geri dönü
ş kararlarına rağmen haklarının verilmemesini Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuşİlgezdi, “Yaşanan hukuksuzluklar ile ilgili dava açan kültür sanat emekçilerinin bir kısmı yürütmeyi durdurma kararı alarak işe dönmeye hak kazandılar. Ancak sanat kurumlarının başındaki yöneticiler mahkeme kararlarını uygulamamaya çalışmakta, hakları olan yıllık sözleşmeler yerine aylık ya da 6 aylık sözleşme yapılmaktadır. Bu hukuksuzluğa son verin” çağrısı yaptı.

Ocak ayında sözle
şmesi yenilenmeyerek işten atılan Devlet Tiyatrosu’nda 8 yıldır çalışan Lütfü Subaşıgülle’nin mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldığını belirten İlgezdi, “Devlet Tiyatrosu ise yıllık sözleşme yerine aylık sözleşme yaptı ve 1 ay sonra Subaşıgülle’yi tekrar işten çıkardı. Bakanlık ve bağlı kurumlar mahkeme kararlarına karşı geliyor. Yıllarca kurumlarına emek vermiş sanatçıları, çalışanları işten atarak neyi amaçlıyorlar” diye konuştu.

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren
İlgezdi şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Ocak 2020 tarihinden günümüze Bakanlı
ğınız, bağlı ve ilgili kuruluşlarınızda sözleşmeli kaç personelin sözleşmeleri iptal edilmiştir?

Sözle
şmeleri iptal edilen kaç çalışana başvurdukları mahkemelerce yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir?

Sözle
şmeleri iptal edilen kaç çalışana başvurdukları mahkemelerce işe iade kararı verilmiştir?

Yürütmeyi durdurma kararı verilen kaç çalı
şana yıllık, kaç çalışana altı aylık, kaç çalışana ise aylık sözleşme imzalanmıştır?

İşe iade kararı verilen kaç çalışana yıllık, kaç çalışana altı aylık, kaç çalışana ise aylık sözleşme imzalanmıştır?

Yıllık sözle
şme imzalanmak yerine 6 aylık ya da aylık sözleşme imzalanmasının gerekçesi nedir?

Anayasa Mahkemesinin iptal etti
ği güvenlik soruşturması gerekçesi ile sözleşmesi iptal edilen ve mahkeme kararı ile işe iade edilen çalışanlarınızı işten çıkaran yöneticileriniz hakkında idari bir soruşturma yapılmış mıdır?

Tüm Haberler