ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Türkiye'nin İlk Yeşil Festivali 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali 17 Ağustos’ta Başlıyor 12.08.2020


Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu ile birlikte Türkiye'nin ilk yeşil festivalini 17 Ağustos-17 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleştiriyor. Festivalin tüm enerjisi Hollandalı enerji firması Volta Energy’nin güneş panelleri vasıtasıyla sağlanacak. Festival, dünyada az sayıda örneğine rastlanan ve Türkiye’de ilk defa yenilenebilir kaynaklardan üretilen yeşil enerji ile festivali gerçekleştiriyor olmanın heyecanını yaşıyor.

 
İlk defa 2004 yılında Bodrum’da festivale ismini veren balıkçı kasabası Gümüşlük’te düzenlenen Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kontrollü normalleşme sürecinde belirtilen tüm sağlık önlemlerini alarak, kapılarını 17 Ağustos Pazartesi akşamı gerçekleştireceği Hollandalı Rosanne Philippens & Michail Lifits konseriyle bir kez daha Bodrumlu sanatseverler için açıyor. 

17 yıldır dünyaca bilinen klasik müzik ve caz sanatçılarına Bodrum’un e
şsiz mekanlarında ev sahipliği yapan, aynı zamandaGümüşlük Festival Akademisi kapsamında genç müzisyenlere eğitim fırsatları sunan festival, bu sene kapsamını ilk defa genişleterek Başka Sinema projeler direktörü Azize Tan’ın küratörlüğünde müzik, çocuk ve çevre temalarına odaklanan film seçkisini programına dahil ediyor. 

Pandemi süresince Bodrum’da üretimlerine odaklanan sanatçılar için hazırladı
ğı“Gümüşlük, Müzisyenler ve Kadın” temalı sergi programıyla dikkat çeken festivalde,Civan Canova’nın  “Gümüş lük” resim sergisi, Herodot Üçüncü Yaş Akademisi ortaklığıyla gerçekleşen JakKohen anısına “Müzisyenler” fotoğraf sergisi ve Yiğit Uygur’unfotoğraf sergisi yer alacak.  Festival kapsamında gerçekleşecek konser, film gösterimleri ve sergilere paralel olarak  çevresel sorunlara ve sosyo-kültürel yerel değerlere dikkat çeken paralel etkinlikler          gerçekleşecek. 

Çevreye her zaman duyarlı yakla
şan ve bu konuda tepkisini açıkça ortaya koyan Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, bu yıl yaşanan tüm olumsuzlukların içinden farkındalıkla çıkarak dünyada ve Türkiye’de pek çok etkinlik ertelenirken bu yıl vurguladığı sürdürülebilir yaşam mesajıyla sanatseverleriyle buluşuyor. Konuyla ilgili olarak festivalinSanat YönetmeniEren Levendoğlu “Başlangıcından bu yana festivalimiz çevresel sorunlara de ğ inen ve bu konuda farkındalık yaratan örnek bir platform olmaya çalı ş tı. Böylesi hassas bir dönemde bütün dünya KOVID-19 salgını etkisi altında kalmı ş ken Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul  Ba ş konsolosluğu’nun desteği ile ihtiyacımız olan enerjiyi kendimiz üreterek festivali  gerçekleştirme ayrıcalığına sahip olduk. 

Bundan sonra da sürdürülebilir ya
ş am sözümüzle pek çok ülkede var olan çevre dostu festivaller ağını Türkiye’de de yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Ayrıca birçok kurumun  desteklerini çektiği, kültür ve sanata ayrılan bütçelerin minimuma indirildi ğ i bu dönemde, festivalin ana sponsoru Bosfor Turi zm, pandemi döneminden en çok etkilenen sektörler arasında olmasına ra ğ men özellikle bu dönemde genç sanatçılara destek olmak isteyerek sanata duydu ğ u saygıyı açık bir ş ekilde göstermi ş tir.” Açılış Konseri: Rosanne Philippens & Michail Lifits Festival kapsamında dünya çapında tanınan klasik müzik ve caz sanatçılarının katılımlarıyla  gerçekleşecek konser programının açılış konseri dünyanın önde gelen sahnelerinde ayakta alkışlanan Hollandalı kemancı Rosanne Philippens ve yorum ustalığı ile dinleyenleri büyüleyen Özbek asıllı Alman piyanist Michail Lifits performansı ile 17 Ağustos Pazartesi, Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek. 

Festival açılı
ş konserinin ardından dünyanın önde gelen festivallerinde yer almış ve aynı  zamanda Ecole Normale de Musique de Paris ’de müzik profesörü olan Fransız piyanist  Jean-Marc Luisada konseri, Azerbaycanlı çellist Jamal Aliyev ile birlikte Türkiye’nin en başarılı genc piyanistlerdenCan Çakmur ve kemancıDeniz Şensoy konseri, Hollanda’nın en önemli saksafoncularından biri olan Yuri Honing ve akustik dörtlüsünün konserleri dinleyiciler ile buluşacak. 

Pandemi süreci nedeniyle programına dahil etti
ği dijital çözümlerle de öne çıkan festival, saksafoncu ve şarkıcı İsrailli Daniel Zamir konseri ve saksafoncu ve besteci İsrailli Abate Berihun 'un kurduğu Abate Berihun & Addis Ken Project konserlerinin festival özel kayıtlarını Yeşil  Perde’den dinleyiciler ile buluşturacak. 

Festival kapsamında gerçekle
şen konser serisinin son etkinliği ise 15 Eylül Salı akşamı dünyaca ünlü devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay, keman sanatçısı Erkin Onay ve Türkiye’nin önde gelen cellistlerden Çağ Erçağ​’ın performansı ile Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek. 10 yıl önce festivalde Tchaikovsky Trio eserini Gülsin Onay ve Erkin Onay ile birlikte canlandıran genç ÇellistBenyamin Sönmezanısına düzenlenecek kapanış konseri ile erken yaşta kaybedilen genç sanatçı anılırken Tchaikovsky Trio eseri bir kez daha dinleyiciler  ile buluşacak. 

Ye
şil Perde - Açık Hava Film Gösterimleri:  Taşta ve Kumda Bu yıl ilk defa festival programına dahil olan, “Yeşil Perde” açık hava film gösterimleri, Hollanda Kraliyet Başkonsolosluğu Kültür Başşaviri Ipek van Dijk ve festival ile birlikte yaratılan, enerjisini yeşil enerjiden alan sinema projesi, müzik, çocuk ve çevre temalarına odaklanan filmlerin yanı sıra, Bodrum’da yaşayan kadın yönetmenlerin filmleri ve Bodrum’un sosyo-kültürel özelliklerine değinen kısa belgeselleri kapsıyor. Başka Sinema projeler direktörü Azize Tan’ın küratörlüğünde bir araya getirilen seçkinin ilk filmi 2019 yapımı, yönetmen Levan Akın’ın kendini Gürcü halk danslarına adamış Merab karakterinin başından geçenleri anlattığı And Then We Danced/Ve Sonra Dans Ettik, 19 Ağustos  Çarşambaakşamı Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek gösterimle sanatseverlerle buluşuyor. Festival kapsamında çocuklar için de ücretsiz film gösterimleri gerçekleşecek.

Festivalin ana mekanı olan 25 asırlık Antik Ta
ş Ocağı, Toprak Ev ve Gümüşlük sahilindeki festival alanında gerçekleşecek olan açık hava film programının tamamına  www.gumuslukfestival.org adresinden ulaşılabilir. Biletler Biletix internet sitesinden temin edilebilir. 

Gümü
şlük Festival Akademisi (GFA) Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından organize edilen Piyanist Eren Levendoğlu’nun sanat yönetmenliğinde ve Piyanist Gülsin Onay’ın sanat danışmanlığında sürdürülen Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali bünyesinde 15 yıldır piyano, keman, viyola, viyolonsel, flüt, obua, arp, orkestra şefliği, şan, kompozisyon ve gitar dahil olmak üzere birçok farklı dallarda düzenlenen Gümüşlük Festival Akademisi pandemi sürecinin yarattığı tüm fiziksel zorluklara rağmen kaldığı yerden devam ediyor ve gençler için benzersiz bir eğitim platformu oluyor. Piyano alanında gerçekleşecek ustalık sınıfına katılan 11 öğrenci, eğitmenlerinden aldıkları bilgi ve tecrübelerini ustalık sınıfının son gününde, Toprak Ev’de sergileyecek.(Bilet gelirleri her yıl oldu ğ u gibi bir sene sonraki GFA burs fonuna aktarılacaktır.)

Akademi, geçti
ğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de yurt dışında okuyan müzik öğrencileri için fon oluşturarak genç müzisyenlere destek sağlamaya devam ediyor. Festival kapsamında düzenlenen ustalık sınıfı serisi bu sene dijital ortamda gerçekleşerek daha geniş coğrafyalara da ulaşabilecek. 

Konser Programı 17 A
ğustos 2020 Rosanne Philippens & Michail Lifits  25 Ağustos 2020 Jean-Marc Luisada 25 Ağustos 2020 Kumda Piyano  31 Ağustos 2020 Can Çakmur - Deniz Şensoy - Jamal Aliyev 

6 Eylül 2020  Yuri Honing Acoustic Quartet 8 Eylül 2020 Daniel Zamir (Özel Kayıt Gösterimi)  12 Eylül 2020 Abate Berihun & ADDIS KEN Project (Özel Kayıt Gösterimi) 15 Eylül 2020  Ça
ğ Erçağ - Erkin Onay - Gülsin Onay

Film Programı  19 A
ğustos 2020 Ve Sonra Dans Ettik 20 Ağustos 2020 Parazit 21 Ağustos 2020 Florence 22 Ağustos 2020 Son Konser 23 Ağustos 2020 Whitney 24 Ağustos 2020 Kutiman-Wachaga & Sayende Prenses 27 Ağustos 2020 Cennet Sineması 28 Ağustos 2020 Küçük Deniz Kızı Ponyo 29 Ağustos 2020 Türkiye'de Caz 1 Eylül 2020 Bir Şarkının Peşinde  2 Eylül 2020  Bal Ülkesi 3 Eylül 2020 2040 4 Eylül 2020 Yeşil Şehir Hikayeleri  5 Eylül 2020 Maradona 7 Eylül 2020 Buena Vista Social Club 9 Eylül 2020 Şimdiki Zaman 10 Eylül 2020 Bağlar 11 Eylül 2020 Dudu Tassa & the Kuwaitis 14 Eylül 2020 Kadın 16 Eylül 2020 Koş Lola Koş  17 Eylül 2020 Jim’le Tanışmak .

Rosanne Philippens & Michail Lifits (17 A
ğustos 2020) Tüm dünyada beğeni ile takip edilen Rosanne Philippens, dünyaca ünlü salonlarda ve konser serilerinde solist ve oda müzisyeni olarak düzenli olarak sahne alıyor. Klasik müzikteki engelleri yıkmaya güçlü bir şekilde inanan sanatçı, samimi bir salon atmosferinde özenle aranan ve alışılmadık  yerlerde yüksek kaliteli konserler sunan kendi konser serisi "The Amsterdam Salon Pop-Up" ı yönetiyor. Kemancı, son zamanlarda Orchester National de Lyon 'da The Seasons by Vivaldi ve Piazzola performansları ile alkışları üzerinde topladı. 

"Olgun sesi" (Süddeutsche Zeitung) ile seyirciyi ve basını etkilemeyi ba
şaran Michail Lifits,  Hanover'deki Hochschule für Musik und Theatre 'da Bernd Goetzke ve Karl-Heinz Kämmerling'in  yanında ve İtalya'nın Imola kentindeki Incontri col Maestro Academy 'de Boris Petrushansky yönetiminde eğitim aldı. Liftis, New York'taki Carnegie Hall, Paris'teki Salle Cortot, Londra'daki Wigmore Hall ve Zürih'teki Tonhalle gibi birçok prestijli mekanda sahne aldı.

Jean-Marc Luisada (25 A
ğustos 2020) Jean-Marc Luisada piyanoya altı yaşında başladı ve 16 yaşında Paris Konservatuarı'nda Dominique Merlet ve Marcel Ciampi (piyano) ve Geneviève Joy-Dutilleux (oda müziği) ile çalışmalarına başladı. Ayrıca Nikita Magaloff ve Paul Badura-Skoda ile çalışan piyanist 29 yaşında Avrupa, Amerika Birleşik  Devletleri ve Asya'da performans sergiledi ve "olağanüstü parlak" bir sanatçı olarak nam saldı.

Can Çakmur - Deniz
Şensoy - Jamal Aliyev Trio (31 Ağustos 2020) 1997 yılında doğan Can Çakmur, piyanoya Leyla Bekensir ve Ayşe Kaptan ile başladı. 2012 yılında, Ankara’da sürdürdüğü lise eğitiminin yanında Paris’te Schola Cantorum okuluna kabul edildi ve burada Marcella Crudeli ile çalıştı. 2014 yılında bu okuldan en yüksek not ile "Diplôme de Virtuosite" aldı. Çakmur, 2012 yılından itibaren aralarında Alan Weiss, Arie Vardi, Claudio Martinez-Mehner, Leslie Howard ve Robert Levin’in de bulunduğu pek çok değerli sanatçıyla çalışma imkânı buldu.

2000 yılında Adana’da do
ğan Deniz Şensoy, 2006 yılında girdiği Çukurova Üniversitesi Devlet  Konservatuvarı’nda keman eğitimi gördü. 2014 yılında Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi’ne tam burslu olarak kabul edildi. Cihat Aşkın, Midori Goto, Lutsia Ibragimova, Çiğdem İyicil, Ellen Jewett, Sergei Kravcenko, David Lucas gibi isimlerle ustalık sınıflarına katıldı. Türkiye’de birçok  farklı şehir orkestrası eşliğinde konserler veren Şensoy, yurtdışında 32. Morges Müzik Akademisi (2017), Lindau’daki Forumam See (2018) ile Hannover Müzik, Drama ve Medya Üniversitesi’nde (2019) konserler verdi.

Jamal Aliyev 1993 yılında do
ğdu. 2017 yılında Aliyev, dünyaca ünlü BBC Proms Festivalinde BBC Konser orkestrası ile birlikte Londra’daki 8 bin kişilik Royal Albert Hall’da ilk defa sahne aldı.  Performans BBC radyo ve televizyonundan canlı yayınlandı. Sanatçı, Sibirya’da keman sanatçısı Vadim Repin’s Trans-Siberian Festivali açılış konserinde Elgar’s Çello Konçertosunu Tomsk Senfoni ile  radyo canlı yayınında seslendirdi. Dünyaca ünlü Türk besteci ve piyanist Fazıl Say ile resitaller verdi. Londra’da üç bin kişilik Royal Festival Hall salonunda Philharmonia Orkestrası eşliğinde sahne aldı.

Yuri Honing Acoustic Quartet

(6 Eylül 2020) Hollanda’nın en önemli saksafoncularından biri olan
Yuri Honing, bugüne kadar doksanın üzerinde ülkede konserler verdi ve zengin bir diskografiye imza attı. Pat Metheny, Charlie Haden, Kurt Rosenwinkel, Ibrahim Maalouf, Craig Taborn ve Paul Bley gibi isimlerle çalışmalar gerçekleştiren Honing, 2001 yılında Edison Caz Ödülü’nün yanı sıra 2012’de Hollanda’nın en saygın ödüllerinden biri olan Boy Edgar Ödülü’nün de sahibi oldu. Caz, pop ve Batılı olmayan müzikal geleneklere dayalı, benzersiz bir tarz yaratan sanatçı, son yıllarda kendi adını taşıyan dörtlüsüyle (Wolfert Brederode-piyano, Gulli Gudmundsson -bas, Joost Lijbaart -davul) birlikte Avrupa, Asya ve Güney Amerika’nın prestijli festivallerinde yer alıyor.

Daniel Zamir  (8 Eylül 2020) Soprano saksafon çalmasıyla tanınan saksafoncu ve
şarkıcı İsrailli Daniel Zamir on bir yaşında saksafon çalmaya başladı. Lise eğitiminden sonra gittiği New York'ta Yahudi, Hasidik ve Doğu Avrupa müziğinin yanı sıra Batı Hint ritmik yaklaşımlarına ilgi göstermeye başladı. Birçok festivalde yer alan Zamir, üç albümünde de bas ve davullardan oluşan ritim bölümlerinde solist olarak sahne alıyor.

Abate Berihun & ADDIS KEN Project  (12 Eylül 2020) Etiyopya kökenli ünlü
İsrailli şarkıcı, saksafoncu ve besteci Abate Berihun'un kurduğuAbate Berihun & Addis Ken Project, piyanist Roy Mor, basçı David Michaeli ve davulcu Nitzan Birnbaum ile birlikte Etiyopya-Yahudi soul müziği ve cazını, yüreğimizin derinliklerine dokunan zengin armoniler ve blues kullanarak birleştiriyor.

Ça
ğ Erçağ - Erkin Onay - Gülsin Onay Trio (15 Eylül 2020)  1986 yılında girdiği Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda, Jozsef Györfy ve Prof. Doğan Cangal'dan eğitim alanÇağ Erçağ​, 1996 yılında pekiyi derece ile mezun oldu. Gürer Aykal, Fazıl Say, Ayla Erduran, Ayşegül Sarıca, Robert Cohen, Aleksander Rudin ve Daniel Grosgurin gibi birçok ünlü sanatçıyla konserler verdi. Birçok müzik festivalinde solist olarak yer alan ve konserler veren Erçağ, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nda solo viyolonsel olarak görevini sürdürüyor. Şişli Belediye Orkestrası'nın sanat direktörlüğünü yapan sanatçı ayrıca, 2002 yılında kurdukları dört viyolonselden oluşan Çellistanbul ve 2005'de kurulan Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü üyesidir.

1976 Yılında
İstanbul’da doğan Erkin Onay, Türkiye'de devlet sanatçısı Prof. Suna Kan ile çalışarak  2005 yılında Sanatta Yeterlilik derecesini aldı. Yurt içi ve yurt dışı pek çok konseri bulunan Erkin Onay; Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul, İzmir, Antalya, Cukurova, Bursa Devlet Senfoni Orkestraları, Eskişehir Senfoni Orkestrası, DESSO ve BASSO ile Gürer Aykal, Rengim Gökmen, İbrahim Yazıcı, Antonio Pirolli, Naci Özgüç, Vladimir Altschuler ve Emil Tabakov tarafından yönetilen  orkestralarda solist olarak katıldı. Türkiye, Ukrayna, Hindistan İngiltere, Almanya'da çeşitli resital ve oda müziği konserleri verdi. Sanatçı 2007 yılından bu yana Ankara Devlet Opera ve Balesi Orkestrasında Başkemancı olarak görevini yapmaktadır.

"Harika çocuk" olarak ba
şladığı müzik yaşamını dünyanın önemli orkestraları ve şefleriyle çalışmalar yaparak sürdüren Gülsin Onay, Uluslararası alanda istisnai bir Chopin icracısı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca besteci Ahmed Adnan Saygun'un dünya çapında en güçlü yorumcusu olarak tanınır ve Saygun'un eserlerinin dünyaya tanıtılmasına ve sevilmesine öncülük etmektedir. Türkiye tarafından verilen Devlet Sanatçısı unvanının sahibi olan Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solistidir ve Bilkent Üniversitesi'nin de sürekli sanatçısıdır. 2003 yılından beri UNICEF  Türkiye İyi Niyet Elçisi olan Onay aynı zamanda 2004 yılından beri Uluslararası Gümüşlük Müzik  Festivali’nin sanat danışmanlığını üstleniyor.

Tüm Haberler