ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 15 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Devlet sanat kurumlarında sözleşme yenilenirken yeniden sınav yapılacağı yolunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışma yaptığı söyleniyor! 01.12.2020


Devlet Sanat kurumları olan, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde 657 sayılı devlet memurları kanununa göre çalışan personel ile ssp denilen süreli sözleşmeli personelin sözleşme yenileme süresi içinde sınav ya da seçme yapılacağı ve bunun gerçekleşmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda çalışma yapıldığı yolunda ciddi kulis bilgileri gelmektedir.

Bu çalı
şmanın asıl amacının, sanat kurumlarında özellikle 657 sayılı devlet memurları kanununa göre kadro karşılığı sözleşmelilerin geçmiş sözleşme süresi içinde ne kadar çalışğı, işine/enstrümanına hâkimiyetinin yeniden tespiti vb konularle ilgili olduğu gelen kulis bilgileri arasında.  Aşağıda tam metni bulunan yönergenin ilgili maddelerinde belirtilen esaslar çerçevesinde oluşturulacak kurullarla yapılacak olan bu çalışma ile sanatçının sözleşmesinin yenilenip yenilenmeyeceği karar verileceği belirtiliyor. Yönerge açıkça bir sınavın yapılacağını ortaya koymasa da TÜSAK’ı uygulamak adına böyle bir seçme sınavının kaçınılmaz olduğu açıkça görülmektedir.

GÜZEL SANATLAR GENEL MÜDÜRLÜ
ĞÜ, DEVLET OPERA VE BALESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İLEDEVLET TİYATROLARIGENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDE06/06/1978 TARİHLİ VE 7/15754 SAYILI BAKANLAR KURULU KARARI EKİ

SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN ESASLAR’IN

EK-8 İNCİMADDESİ KAPSAMINDAGÖREV YAPAN SÖZLEŞMELİ

PERSONELİN SÖZLEŞME DÖNEMİNE İLİŞKİN

DEĞERLENDİRME USUL VE ESASLARI

 

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

 

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu usul ve esasların amacı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile bağlı Müdürlülerde, 06/06/1978 tarihli ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek-8 inci maddesi kapsamında sözleşmeli olarak çalışan personelin sözleşme dönemine ilişkin değerlendirme usul ve esaslarını belirlemektir.

 

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu usul ve esaslar, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile bağlı Müdürlüklerde,06/06/1978 tarihli ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Sözleşmeli Personel Çalıştırılasına  İlişkin Esasların Ek-8 inci maddesi kapsamında görev yapan yerli ve yabancı personeli kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu usul ve esaslar, 06/06/1978 tarihli ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek-8 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu usul ve esaslarda geçen;

a) Bakan: Kültür ve Turizm Bakanını,

b) Genel Müdür: Güzel Sanatlar Genel Müdürünü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürünü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürünü,

c) Genel Müdürlük: Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünü,

ç) Kurum: Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünü ve bağlı Müdürlüklerini,

d) Müdür: Orkestra, Koro ve Topluluk Müdürlerini, Devlet Opera ve Balesi Müdürlerini, Devlet Tiyatrosu Müdürlerini,

e) Müdürlük: Orkestra, Koro ve Topluluk Müdürlüklerini, Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerini, Devlet TiyatrosuMüdürlüklerini,

f) Personel: 06/06/1978 tarihli ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek-8 inci maddesi kapsamında istihdam edilen yerli ve yabancı sözleşmeli personeli,

g) Şef: Orkestra ve korolarda şefi, topluluklarda sanat yönetmenini,

ğ) Şef Yardımcısı: Orkestra ve korolarda şef yardımcısını, topluluklarda sanat yönetmen yardımcısını,

ifade eder.

 

 

 

İKİNCİ BÖLÜM

Sözleşme Dönemi Değerlendirme Esasları

 

Personel İhtiyacının Belirlenmesi

MADDE 5 – (1) Genel Müdürlük tarafındankurumun personel ihtiyaçları, çeşitli nedenlerle boşalması muhtemel pozisyonlargöz önünde tutularak ilgili Müdürlükler ile işbirliği yapmak suretiyle hazırlanan plan gereğince devamlı ve sistemli bir şekilde takip edilir.

(2) Her yıl bir sonraki yılın personel ihtiyaç planlaması personelin niteliği ve sayısını açıkça belirlemek sureti ile Genel Müdürlükçe yapılır. Planlama yapılırken bütçe imkanları, sanat sezonuna ilişkin iş planlaması ve oluşacak iş yükü dikkate alınır.

(3) İstihdam edilenpersonelile yapılmış olan sözleşmenin,Genel Müdürlüğün personel ihtiyacıdoğrultusunda ve değerlendirme komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucuna göre bir sonraki dönemde yenilenip yenilenmeyeceğine Genel Müdürlük tarafından karar verilir.

 

Değerlendirme Komisyonu

 

MADDE 6 – (1) Değerlendirme Komisyonu, Genel Müdürlüğün sanatsal faaliyetlerine göre;

a) Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünde Orkestra, Koro ve Topluluklar için; Genel Müdür veya görevlendireceği bir Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında, Stratejik Planlama ve Yönetim Hizmetleri Dairesi Başkanı, Müzik ve Sahne Sanatları Dairesi Başkanı, ilgili müdür ve şef, bulunmuyorsa şef yardımcısı olmak üzere toplam beş kişiden oluşur.

b) Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünde; Genel Müdür veya görevlendireceği bir Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında, Genel Müzik İşleri Yöneticisi, Başrejisör, Başkoreograf, Personel Daire Başkanı, ilgili Müdürlükten Müdür, Koro Temsilcisi, Solo Temsilcisi, Orkestra Temsilcisi, Bale Temsilcisi ve Sanat Teknik Müdürü olmak üzere toplam on bir kişiden oluşur.

c) Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde; Genel Müdür veya görevlendireceği bir Genel Müdürü Yardımcısı başkanlığında, Edebi Kurul Başkanı, Başrejisör, Sanat ve Yönetim Kurulunda görevli Sanatçı Üye ile Sanat Teknik Müdürü olmak üzere toplam beş kişiden oluşur. Lüzum görülmesi halinde ilgili meslek grubundan iki asil ve iki yedek olmak üzere dört kişi daha Komisyon üyesi olarak görevlendirilebilir.

(3) Değerlendirme Komisyonunun başkan ve üyeleri; boşanmış olsalar dahi eşlerinin, üçüncü dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kayın hısımları ile meslek dersleri öğreticiliği vermiş oldukları kişilerin değerlendirmesinin yapıldığı komisyonlarda görev alamazlar.

(4) Komisyon, salt çoğunlukla toplanır ve oy çokluğu ile karar alır.

(5) Değerlendirme Komisyonunun sekretarya işleri Genel Müdürlüğün personel işlerinden sorumlu birimi tarafından yerine getirilir.

 

Değerlendirme

 

MADDE 7 – (1) Değerlendirme komisyonu, her yıl bir sonraki yılın planlamasını dikkate alarak, mevcut sözleşmeli personelin idari, teknik ve sanatsal değerlendirmesini yapar. Komisyon aşağıdaki durumların varlığı halinde, personel ile yapılan sözleşmenin bir sonraki dönemde yenilenmemesine karar verir:

a) Bu usul ve esaslar kapsamında çalıştırılan personelin hizmetine ihtiyaç kalmaması,

b) Sözleşme hükümlerine aykırı davranılması,

c) Personelin 657 sayılı Kanunun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (4), (5), (6), ve (7) numaralı alt bentlerinde belirtilen şartlar ile hizmet gerekleri açısından kurumca belirlenen şartları kaybetmesi,

ç) Personelin siyasi partiye üye olması; herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunması; görevlerini yerine getirirken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapması; siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunması veya bu eylemlere katılması,

d) Personelin, Devletin menfaatlerini korumak mecburiyetinde olmasına rağmen Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve kanunlarına aykırı olan, Devletin bağımsızlığını ve bütünlüğünü bozan, Türkiye Cumhuriyetinin güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir faaliyette bulunması; aynı nitelikte faaliyet gösteren herhangi bir harekete, gruplaşmaya, teşekküle veya derneğe katılması, bunlara yardım etmesi,

e) Personelin görevin ifa edildiği yerin içindeki ve dışındaki davranışlarında, iş ilişkilerinde Kurumu temsil ettiği bilinciyle hareket etmemesi ve görevin gerektirdiği itibar ve güvene aykırı davranması, prova ve temsillere içkili, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanarak gelmesi,

f) Personelin sözleşme süresi içinde yetkili makamdan izin almadan özel veya resmi kurumların sanatsal etkinliklerinde görev alması,

g) Personelin yıl içerisinde görev aldığı her türlü çalışma, prova ve temsillerde devamlılığa riayet etmemesi,

ğ) Personelin aldığı görevlerde başarısız olması,

h) Personelin disipline riayet etmemesi.

(2) Yabancı uyruklu sözleşmeli personele ilişkin Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde çalışmasına engel herhangi bir durumun bulunup bulunmadığı ayrıca değerlendirilir.

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Sözleşme

 

Sözleşme

MADDE 8 – (1) Değerlendirme komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucu alınan karartutanağa bağlanır ve imzalanır. Değerlendirme komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucu olumlu olan ve ihtiyaç duyulan personel ile bir sonraki dönem için Genel Müdürlük kararıyla sözleşme imzalanır.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Yürürlük

MADDE 9 – Bu usul ve esaslarBakan tarafından onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

 

Yürütme

MADDE 10 – Bu usul ve esasları Bakan yürütür.

Tüm Haberler