ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 41 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Usmanbaş çifti, mal varlıklarını Darüşşafaka’ya bağışlayarak, ‘Bizi sıfırdan yetiştirdi’ dedikleri Cumhuriyet’e vefa borçlarını ödemek istediklerini söyledi... 03.04.2021


Hürriyet Gazetesi’nden Nuran Çakmakçı, gazetenin bugünkü sayısında  çağdaş Türk müziğinin 100 yıllık çınarı Prof. Dr. İlhan Usmanpaş ve eşi 98 yaşındaki opera sanatçısı Atıfet Usmanbaşı konuk etti.

1921 yılında
İstanbul’da doğan ve 26 Eylül’de 100’üncü yaşına girecek olan İlhan Usmanbaş, 2011’den bu yana Türkiye’nin en önemli opera sanatçılarından biri olan eşi Atifet Usmanbaş’la birlikte Darüşşafaka Maltepe Rezidans’ta yaşıyor. Darüşşafaka da bu yıl kendisine 100’üncü yaş günü için özel bir organizasyon yapacak.

80 yıllık evliliklerini ve 100 yıllık ya
şamının sırrını “Ters giden durum olduğunda hadi bunu unutalım, yan yana gelmenin güzelliğini yaşayalım. Bundan daha güzel bir şey olmaz” diyerek veren İlhan Usmanbaş, “Sürekli hareket halinde olun” önerisinde bulunuyor.

‘B
İNLERCE ÇOCUĞUMUZ VAR’

Çocukları olmayan Usmanba
ş çifti, “Çocuğumuz yok, yetiştirdiğimiz binlerce profesör öğrencimiz çocuklarımız oldu” diyor. Ayvalık’taki bir köşkü ve İstanbul Selamiçeşme’deki evi Darüşşafaka’ya bağışlayan İlhan Usmanbaş, “Bazı arkadaşlarımızı erken kaybettik. Türkiye’nin her halini gördük. Sağlıklı beslenmeye dikkat ediyoruz. Hayatımızın önemli bir kısmı Ayvalık’taki köşkümüzde geçti. Yazın birkaç ayda aldığımız deniz ve o güzel rüzgarlı hava bizi tüm kış boyunca ayakta tuttu“ diye konuşuyor.

B
İR ZAMANLAR AYVALIK...

Prof.Dr.
İlhan Usmanbaş, 1921’de İstanbul’da doğdu. Ailesi, o iki yaşındayken Ayvalık’a göçtü. Avukat olan babası mübadeleyi en yoğun yaşayan yörelerin başında gelen Ayvalık’ta çalışırken, “O yıllar Ayvalık müthiş hareketli, adeta kendi içinde yaşayan bir kentti. Herkes farklı yerlerden bir şeyler getirmişti. Kimisi Girit’ten kimisi Makedonya’dan kimisi Midilli’den kimisi İstanbul’dan... Son derece müthiş, besleyici ve çok güzel bir kültür çorbasıydı… Elbette, böyle bir ortamda büyümek beni müthiş etkiledi” diyor. İlkokul ve ortaokulu Ayvalık’ta bitiren Usmanbaş, müziğe çok küçük yaşta İstanbul’da okuyan ağabeyinin armağan ettiği viyolonseli kendi kendine çalmasıyla başlıyor. Ardından Galatasaray Lisesi’nde bu yönünü geliştiriyor. Liseden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’ne devam eden Usmanbaş, aynı zamanda İstanbul Belediyesi Devlet Konservatuvarı’nda Sezai Asal’dan viyolonsel ve Cemal Reşit Rey’den armoni dersleri alıyor. Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olduğunda Atifet Hanım’la evleniyor.

‘O BEBE
Ğİ BIRAKAMAZDIK’

Usmanba
ş çifti, 1957’de Rockefeller Bursu ile ABD’ye gidiyor. Atifet Usmanbaş, New York’ta eşinin bestelerinden oluşan sekiz konser veriyor. Orada kalmaları için yapılan tüm ısrarlara karşın Usmanbaş çifti bir yılın sonunda Türkiye’ye geri dönerken, “Türkiye’de bize ihtiyaç vardı ama orada kalmayı seçen arkadaşlarımızı da kınamıyorum. Hatta keşke biz de kalsaydık dediğimiz zamanlar da oldu. Çünkü orada yetişme ve ilerleme imkânları çok farklıydı. Ama bu ülke bizi sıfırdan yetiştirdikten sonra o bebeği orada yalnız bırakmak içimizden gelmedi” diye anlatıyor.

'OPERA B
İR TUTKU'

Türkiye’nin önemli opera sanatçılarından olan Atifet Usmanba
ş, “1940’lı yıllarda opera tutkusunun peşinden gittim. 32 yıl boyunca pek çok operada rol aldım. Kariyerimin zirvesinde operayı bıraktım” diyor.

'DARÜ
ŞŞAFAKA GÜZEL İNSANLAR YETİŞTİRDİ'

Darü
şşafaka’nın hem vasiyet hem de rezidans bağışçısı olan Usmanbaş çifti, bu bağışın nedenini şöyle açıklıyor: “İkimiz de yıllar boyu ülkemizin gelecek kuşaklarını yetiştirmek için çalıştık ve hep şunu gördük: Milletimizin okumaya çok ihtiyacı var. Eşimle düşündük taşındık. Bu kadar güzel, bilgili, kültürlü insanı kim yetiştirdi? Darüşşafaka. Onun için Darüşşafaka’yı seçtik. Diğer bir noktada devlet konservatuvarı yatılı öğrencisi olarak biz de bir çeşit Darüşşafaka hizmeti almış sayılırız. Aksi halde ikimizin de ailesi yıllarca bizi Ankara’da okutmaya cesaret edemezdi.”

FAZIL SAY'DAN 100. YA
Ş ALBÜMÜ

Türkiye’de ça
ğdaş müzik deyince akla gelen en önemli isimlerden biri olan İlhan Usmanbaş’a 100’üncü yaşı için Fazıl Say da özel bir albüm yaptı. Say, hazırladığı kaydı kendisine hediye etti.

Ö
ĞRENCİYKEN MÜDÜR OLDU

1942’de girdi
ği Ankara Devlet Konservatuvarı’na 1964’te müdür olan İlhan Usmanbaş, 1974’te de İstanbul Devlet Konservatuvarı’na müdür olarak atanıyor. Daha sonra Mimar Sinan Üniversitesi’ne bağlanan bu kurumda Kompozisyon Ana Sanat Dalı Başkanı olarak 1999 yılına kadar görev yapıyor. Ardından İTÜ’ye bağlı MİAM’da ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda kompozisyon ve çağdaş müzikler dersleri veriyor. Bilgi Üniversitesi öğretim üyeliğinden 2011’de ayrılıyor. Altmış yılı aşkın süre hocalık yapıyor. Mühendis olmayı planlarken müzik tutkusunun peşinden giden İlhan Usmanbaş, yaptığı bestelerle sadece Türkiye’de değil dünyada takdir topluyor. Besteleriyle birçok ödül alan ve “devlet sanatçısı” unvanı verilen Prof. Dr. Usmanbaş, 2011 yılına kadar öğretim üyesi olarak genç kuşakları yetiştirmeye devam etti.

ONLAR B
İZİM BAŞ TACIMIZ

Tayfun Öktem (Darü
şşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı): “İçimizdeki cevherleri, yarınları değiştirecek değerlere dönüştürüyoruz. Bunu da 158 yıldır hayırseverlerin bağışlarıyla yapıyoruz. Prof. Dr. İlhan Usmanbaş ve kıymetli eşi opera sanatçısı Atifet Usmanbaş da cemiyetimize yaptıkları bağışla bu çabamıza büyük güç kattı ve katmaya devam ediyorlar. Hayatlarının ikinci baharında yaşamlarını Darüşşafaka Rezidansları’nın çatısı altında sürdürmeleri bizler için tarifsiz bir gurur kaynağı. Rezidanslarımızda yaşayan bağışçılarımız bizler için ailemizin büyükleridir. Atifet Hanım ve İlhan Bey de Darüşşafaka ailesinin baş tacı büyükleridir.”

Hürriyet  /  Nuran Çakmakçı

Tüm Haberler