♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Adana illerinde bulunan şehir orkestralarında çalıştırılmak üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesinin B fıkrası gereği 31 Aralık 2022 tarihine kadar görev yapacak olan sözleşmeli sanatçı alım sınavı 20 Aralık 2021 günü saat 10’dan itibaren gerçekleştirilmiş olup geçtiğimiz günlerde sonuçları açıklanmıştır.
Sınavın sonuçlanmasıyla birlikte sınavın gerçekleşme süreci içinde ciddi anlamda yasalara uyulmadığı ve yasa tanımazlıkla büyük bir skandala imza atıldığı, gazetemizin e-mail kutusuna gelen çok sayıda başvuru ve şikâyet mektupları ile anlaşılmıştır:
Sınava giren sanatçılardan gelen şikayet mektuplarına göre sınavda:
1- 6940 sayılı Cumhurbaşkanlığı Devlet Senfoni Orkestrası kanunu ilgi yönetmeliğinin 5.Bölüm, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Üyeliğine Giriş İmtihanlar Bölümü 87., 88., 91., 92.,93., 94., 95., 96., 97., 98., 99. ve 100. maddelerine aykırı olarak Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü keyfiyetiyle sadece orkestra şefleri ve komisyonda hiçbir şekilde bulunma yetki ve sorululukları bulunmayan orkestra müdürleri ile sınav gerçekleştirmiştir.
Örnek olarak yaylı çalgılar sınav komisyonunda 6940 sayılı CSO kanunu ilgi yönetmeliğinin 91. maddesi ile oluşturulmasını emrettiği Yaylı Çalgılar Kabul İmtihanları Komisyonu şu üyelerden oluşur;
a) Orkestra Şefi ve Muavinleri
b) 1., 2., 3. Konsertmaisterler, hiçbirisi bulunmadığı takdirde muavinleri
c) Çello Solisti ve Viyolonsel Grup Şefi
d) 2.Keman Viyola ve Kontrabas Grup Şefleri, Gurup Şefleri Bulunmadığı zaman Muavinleri
e) Yönetim Kurulunca seçilecek bir nefesli çalgılar temsilcisi...
demesine rağmen komisyonda kanunsuz hukuksuz ve yetkisiz olarak keyfiyetle aşağıdaki üyelerden oluşturulmuştur:
a) Orkestra Şefi ve yardımcıları.
b) Maddesindeki 1., 2., 3. Konsertmaisterler, konsertmaisterler bulunmadığı zaman yardımcıları
c) Viyolonsel Solisti ve Viyolonsel Gurup Şefi
d) 2. Keman Viyola ve Kontrabas Gurup şefleri ile
d) Yönetim kurulunun seçeceği bir nefesli çalgılar temsilcisi hazır bulunması gerekirken, sınavı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü 6940 sayılı CSO kanunu ve ilgili yönetmeliğinin 87., 88., 91., 92.,93. 94., 95., 96., 97., 98., 99. ve 100. maddelerine aykırı olarak, kanunsuz, hukuksuz ve keyfiyetle oluşturduğu aşağıdaki komisyonla gerçekleştirilmiştir.
6940 sayılı CSO kanununa muhalefet edilerek yönetmeliğe aykırı kanunsuz olarak Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce oluşturulan komisyonda; Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Şefi Orhan Şallıel, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Şef Yardımcısı Eray İnal, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Şefi Hakan Şensoy, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Müdürü Özge Tanrıver, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Şefi Oğuzhan Kavruk, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası Şefi Dağdan Doğu, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Müdürü Timuçin Abacı, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası Müdür Yardımcısı Evrim Güvemli ve Sınav komisyonu üyesi olduğu halde sınavı başlatıp (Sınav Videosu İzlediğinde görülecektir) sınavdan ayrılıp sınavı dinlemediği halde, sonra sınavı dinlemiş gibi dinlemeden not kullanan Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Berivanlı'dan oluşturulmuştur.
2- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 1. maddesi. (Değişik 19.2.1980-2261/5 maddesi )açıkça Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeleri kendi özel kanununa tabidir demesine; ayrıca 657 sayılı devlet memurları kanunu ek geçici 14. maddesi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının Özel Kanununa göre teknik kuruluşu dışında kalan personeli hakkında devlet memurları kanunun bütün hükümleri uygulanır. demesine ve ayrıca ek 30/5/1973-KHK -14.madde Bu madde hükümleri Devlet Senfoni Orkestraları personeli hakkında uygulanır. demesine rağmen, sınav bu komisyonla kanunsuz bir şekilde yapılmıştır.
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sınavı 6940 sayılı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Kanunu ve ilgi yönetmeliğinin 5. Bölümü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üyeliğine giriş ve imtihanlar bölümünün yönetmeliğinin 87., 88., 91., 92., 93., 94., 95., 96., 97., 98., 99. ve 100. maddelerine göre doğru yerde, doğru zamanda, doğru kişilerle ve kurullarla yapması gerekirken, keyfiyetle oluşturduğu kurullarla yaptırmış olup, sınav sonrası komisyon üyeleri şehirlerine giderek kurumlarını kazanan sanatçılara kazandıklarını sözlü olarak duyurarak tebrik etmişlerdir.
Fakat geçtiğimiz hafta genel müdürlüğe davet edilen komisyon üyelerinin önüne genel müdürlükçe ilk sınav sonuç tutanağından tamamen başka bir puanlama ile yeni listeler konarak ikinci bir tutanak daha konmuş ve büyük bir şokla karşılaşan komisyon onu da kanunsuz olarak imzalamıştır. İlk bildikleri ve sınav sonrası tutanak altına alarak imzaladıkları listenin dışında açıklanan liste ile kazandıkları sınavı masa başında kaybettiklerini anlayan sanatçılar şaşkınlıkla mahkemenin yolunu tutarak haklarını arama mücadelesine girmişlerdir. Komisyonda bulunduğu halde sınavları dinlemeyen, dinlemediği halde kanunsuz bir şekilde not kullanarak listeleri tamamen değiştiren güzel sanatlar genel müdürlüğü ve genel müdürü Ömer Berivanli, tam kanunsuzluk yaparak, sınav sonuç tutanağını değiştirerek komisyon üyelerine de tam kanunsuzluk suçu işletmiş ve hakkın, hak edene verilmemesini bütün komisyon üyeleri ile birlikte sağlamışlardır. Hatta örnek olarak Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve Adana Çukurova Senfoni Orkestrası tercihi yaparak, tek bir sınava girip tek performans sergilediği halde(ekte belgesini de sunduğumuz) sanatçıya iki ayrı sınav iki ayrı puan sonucu ulaştırılmıştır. Çukurova senfoniden 80 küsur puan, Bursa senfoniden 68 kusur puan. Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrasının Şefi Dağhan Doğu’nun ‘kazandın’ diyerek (*Edit Edilmiştir) tebrik ettiği kişinin yerine ne kadar ilginçtir ki Rus bir sanatçı notlar değiştirilerek kazandırılmıştır. Bu da hukuksuzluğa en açık bir örnek olarak sunulmaktadir. Kısaca sahnede kazanan sanatçılar masa başında kaybettirilmişlerdir.
Sınavlar videodan uzman bilirkişilerce dinlendiğinde yüce mahkemelerimiz adaleti şüphesiz yerine getirecektir. Tarafımıza ulaşan şikâyet mektuplarını yazan ve bilgisine başvurduğumuz sanatçılara göre burada suçlu,“6940 sayılı Kanunu ve ilgi yönetmeliğini çiğneyen kanunsuzluk adaletsizlik haksızlık yapan Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Genel Müdürü değil, kanunsuz emri bilerek yetkisiz bir şekilde sınavın altına imza atan bütün orkestra müdürleri ve şefleridir.”
657 sayılı Devlet memurları kanununun ek geçici 14. Maddesi "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının özel kanununa göre teknik kuruluşu dışında kalan personeli hakkında Devlet Memurları kanunun bütün hükümleri uygulanır" dediği halde!!
(Ek:30.5.1973-KHK-5/14.md) Bu madde hükümleri Devlet Senfoni Orkestrası personeli hakkında da uygulanır" dediği halde...
Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Kanunları ve Yönetmeliği bilerek çiğneyerek, ayrıca yönetmeliğin 87. maddesi adaylar aşağıdaki bilgileri bir dilekçeye ekleyerek sınavdan önce Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasına verir (yani sınav açılan orkestraya) demesine rağmen Genel Müdürlük müracaatları kendisi almış ve sınavı kendisi yürütmüştür.
Yine yönetmeliğin 88. Maddesi:
Kabul imtihanları kadro ve her çalgı gurubunun ihtiyacına göre orkestra teknik ve yönetim kurullarının kararıyla açılır. Bu imtihanlar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasında yapılır. Kabul İmtihanları 15 gün önceden büyük gazetelerde 15 gün süreyle ilan edilir...
demesine rağmen ilgili senfoni orkestralarının sınavla ilgili teknik ve yönetim kurul kararları alınmamış, sınavlar yönetmeliğe aykırı olarak orkestraların bulunduğu kentlerde yapılmamış ve merkezde yapılmış ve 15 gün önceden sınavlar büyük gazetelerde ilanen duyurulmamıştır.
*Edit - 26.04.2022/18.05: Bilgileri tarafımıza aktaran kişi(ler) tarafından BBDSO Şefi Dağhan Doğu ile böyle bir diyaloğun cereyan etmediği tarafımıza bildirilmiştir.
Sınav İlanı
6940 sayılı CSO Kanunu
CSO Yönetmeliği