♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Siyasi iktidarın din görevlileri, öğretmenler, hemşireler ve polisler için getirmeyi planladığı 3600 ek gösterge uygulamasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Bilgin’in dün yaptığı açıklama sonucunda Mayıs 2022 ayının sonuna kaldığını öğrendik. Bu durumda üzücü olan konunun esas önemli yönü 6400 ek gösterge sorununun tüm bu süreç içinde kaybolup gitmesidir. Aşağıda konuyu çok anlamlı örnekler vererek yeniden ele alıp işleyeceğiz. Bazı sektörlerde alınan maaş ve yapılan iş ilişkisinin ne derece dengeli kurulup kurulmadığı sorusunu da yeniden gündeme taşımış olacağız.
Şunu çok iyi biliyoruz ki, önemli haber/yorum içeren Mavi Nota e-Müzik Gazetesi gibi müzik portallarının ve yayınlarının sayısı ülkemizde ne yazık ki bir elin parmağından bile az. Her zaman başarılı gazetecilik örneklerine imza atan ve hitap ettiği kesimden takdir kazanan Mavi Nota e-Müzik Gazetesi olarak; bu siyasi iktidarın iktidardan gitmesi durumunda dahi sorunları hemen çözülmeyeceği gerçeğini ortadayken, siyaseten yıpranmamamız çok önemli. Herkes için anlamlı bir iş çıkardığımız; düşüncelerine, duruşlarına değer verdiğimiz gazeteci dostlarımız tarafından özellikle belirtiliyor!
Şimdi gelelim şu 6400 ek gösterge meselesine:
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak, Bakanlar Kurulunun 7. Mayıs. 1987 tarih ve 87/11782 kararnamesi kapsamında çalışan sanatçıların, ülkemizin gerileyen ekonomik koşulları içinde özlük haklar açısından emsal kuruluşların sanatçıları karşısında geride kaldıkları günümüzün kocaman bir gerçeğidir.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan sanatçılara uygulanmakta olan özlük ve emeklilik haklarının eş değerinin Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı sanat kurumlarında çalışan üç bin sanatçı ve teknik personele de uygulanabilmesi için siyasi iktidarın gerekli önlemleri alması, bu yolda ilgili yasalarda Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları lehine değişiklikleri yapması gerektiği elzem bir durumdur!
Ünlü Bodrumlu tarihçi Heredot “Kentlerin tarihini şairler ve müzisyenler yaratır, tarihçiler ise sadece onları kaleme alır, kayda geçirirler”; Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 64. maddesi; “Devlet sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur, sanat eserlerinin ve sanatın korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır” der.
Kültür, bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan gelenek durumundaki her türlü arayış, düşünce ve sanat varlıklarının bütünü olarak tanımlanırken; sanat ise, en genel anlamı ile yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır ve toplumun moral değerlerini, hayal ve düşünce dünyalarını, estetik ve beğeni düzeylerini geliştirir ve yükseltir.
4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığının teşkilat ve görevleri hakkındaki kanunun 1. maddesi ise; “Bu kanunun amacı kültürel değerleri yaşatmak, geliştirmek, yaymak, tanıtmak değerlendirmek ve benimsetmektir.” der!
Ülkeleri ve şehirleri birbirinden ayıran onlara tüm dünyada kişilik ve kimlik kazandıran en önemli ölçüt, kültürel ve sanatsal gelişmişlik düzeyidir. Kültür ve sanat alanında yakalanacak daha üstün seviyeler diğer tüm alanların toplam kalitesini de etkileyecek ve yükseltecektir.
Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı; Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü ve Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan üç bin sanatçı ve teknik personelin ''temininde güçlük çekilen eleman'' olarak tanımlanmalarına rağmen, bugün 3600 ek gösterge ve 100 puan üzerinden 9.725 TL maaş alıyor olmaları ve bu şekilde birçok meslek gurubundan geride kalmaları üzücü ve düşündürücüdür.
Oysa halen yürürlükteki yasalar çerçevesinde, 1987 yılında milletvekilleri ile aynı maaşı alan Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları, şu an itibari ile bürokraside görev yapan şube müdürleri ile aynı ek gösterge ve maaşa kadar gerilemiş bulunmaktadırlar. Bu bahiste söz konusu olan kişiler toplumun sanat değerleri olarak yaşam gailesinden kurtularak sanatlarını geçim sıkıntısı gibi düşüncelerden arınmış olarak, sanat yapma çabalarının artırma istek ve haklarının sağlanması hükümetin asli görevlerindendir.
Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçıların da anayasamızın sanat ve sanatçı tarifi içerisinde bulunan TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) sanatçıları gibi “emsal değer üzerinden” değerlendirilerek TRT sanatçılarına uygulanan 6400 ek göstergenin, anayasamızın eşit işe eşit ücret ya da fırsat eşitliği ilkesinden yararlandırılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bulunan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatrosu Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne tabi olarak çalışan yaklaşık üç bin sanatçı ve teknik personele de uygulanabilmesi siyasi iktidarın sorumluluğu ve görevidir.
Bu nedenle Mayıs 2022 ayı sonuna bırakıldığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan, dört meslek gurubu için çalışması yapılan 3600 ek gösterge bakanlık çalışmasına Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçılarının 6400 ek gösterge talebi de dâhil edilmelidir. Bu konunun gerçekleştirilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını görev çağırıyoruz!
Mavi Nota e-Müzik Gazetesi
www.mavi-nota.com
Not: 5 Mayıs 2022 tarihinde “Sanatçılarımızdan Cumhurbaşkanımıza Açık Mektup” başlığı ile yayınladığımız haberimiz kullanılan dil ve üslup açısından sanatçı camiasında tepkiyle karşılanmış ve söz konusu haberimiz tarafımızca geri çekilmiş ve bir saat içinde yayından kaldırılmıştır. Haberde kullandığımız görsel İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın artık kamuya mal olmuş bir afişinden alınmış olup, her ne kadar grafiksel bir tasarım içerse de görseldeki sanatçılar gerçek kişiler olduğu için söz konusu metin ile aralarında bir ilişki olabileceği izlenimi doğduğunu da gazetecilik tekniği açısından kabul etmiş bulunuyoruz. Bu nedenle arzu etmediğimiz anlamlandırmalara mahal verdiğimiz için bu değerli sanatçılarımızdan “Özür Diliyoruz!”