ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 23 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Sevda-Cenap And Müzik Vakfı 2022 Yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası Orkestra Şefi ve Eğitimci Rengim Gökmen’e Verildi. 22.11.2022


Vakıf Kurucularından Cevza And Başman’ın anısına 1988 yılında oluşturulan ve her yıl aramızdan ayrıldığı 6 Aralık tarihinde, ülkemizde çoksesli müziğin tanınmasında,  benimsenmesinde ve gelişmesinde olağanüstü katkıda bulunan bir Besteci ve/veya yorumcu, eğitimci, sanat yöneticisi-destekçisi ya da kuruma Vakfın ve müzikseverlerin şükranlarını sunmak üzere takdim ettiği  "Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası”nın 36’ıncısı sahibini buluyor.

Vakıf Yönetim Kurulu’nun oybirli
ği ile Sayın Rengim Gökmen “Türk bestecilerinin eserlerinin ilk seslendirilmelerine, kayıtlarına ve ülke genelinde icralarına katkısı, genç yorumcuların ve orkestra şeflerinin yetiştirilmesine, yeni orkestraların kuruluşuna, ulusal ve uluslararası Opera ve Bale Festivalleri ile yarışmaların oluşumlarına öncülüğü ve Türkiye’nin tanıtımına katkıları” göz önünde bulundurularak, 2022 yılı Vakıf Onur Ödülü Altın Madalyası’na layık görülmüştür.

Orkestra
Şefi Rengim Gökmen’in madalyası 6 Aralık 2022 Salı akşamı gerçekleşecek törenle tevdii edilecek.

İlk kez 1989 yılında Cevat Memduh Altar'a verilen ve bu güne kadar aralıksız takdim edilen bu ödüle ilerleyen yıllarda:  Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Necil Kazım Akses, İlhan Usmanbaş, Leyla Gencer, Cemal Reşit Rey, İdil Biret ve Suna Kan, Nevid Kodallı, Hasan Ferid Alnar, Ferhunde Erkin, Ferid Tüzün, Prof.Dr. Kamuran Gündemir, Hikmet Şimşek,  Faik Canselen, Ayhan Baran, Prof.Dr.İhsan Doğramacı, Ayla Erduran, Gülsin Onay, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İlhan Baran, Muammer Sun, Gürer Aykal, H.Ü.Ankara Devlet Konservatuvarı, Ertuğrul Oğuz Fırat, Ruşen Güneş, Yalçın Tura, Turgay Erdener,  Mehmet A.Başman, Ayşegül Sarıca, Güher&Süher Pekinel, Ersin Onay ve Cihat Aşkın layık görüldü.

Orkestra
şefi Rengim Gökmen 1955 yılında Ankara'da doğdu. Annesi opera sanatçısı Muazzez Gökmen, babası tiyatrocu Muzaffer Gökmen'dir. Ankara Devlet Konservatuvarında piyano ve kompozisyon eğitimi aldı. Ferhunde Erkin, Nimet Karatekin, İlhan Baran ve Ahmed Adnan Saygun'un öğrencisi oldu. Kendi ifadesi ile ona şef çubuğunu veren ilk kişi Sabahattin Kalender oldu.

Konservatuvar e
ğitimini 1985 yılında tamamladıktan sonra orkestra şefliği öğrenimi için devlet bursu ile İtalya'ya gönderildi. İtalya'da bulunduğu altı yılda Santa Cecilia Konservatuvarını (1977) ve Chigiana Akademisi şeflik bölümünü (1978) bitiren sanatçı, Santa Cacilia Müzik Akademisinin olgunlaşma devresinden Franco Ferrara’nın öğrencisi olarak 1979 yılında birincilikle mezun oldu. Türkiye'de başladığı keman ve yaylı çalgılar tekniği üzerine çalışmalarını bu yıllarda Vicari Orazio ile sürdürdü.

İtalya'daki eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'ye göndü. İlk defa 1980 yılında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nı yönetti. Aynı yıl, İtalyan şef Gino Marinuzzi adına düzenlenen San Remo Uluslararası Şeflik Yarışması'nı kazandı. 1982’de Madrid’de Mahler’in 1. Senfonisi ile başarı kazandı. Avrupa'nın hemen hemen bütün ülkelerinde, ABD'de ve Güney Amerika ülkelerinde konserler yönetti.

1984-1989 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müzik Direktörlü
ğünü üstlendi. Opera sanatının tanıtımına ve gelişimine katkılarından ötürü 1988 yılında İtalya hükûmeti tarafından "Cavalleria" nişanı ile ödüllendirildi.

Gökmen, 1992-1995 yılları arsında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni olarak görev yaptı. 1995'ten itibaren
şeflik kariyerine yoğunlaşarak İzmir Devlet Senfoni Orketrası'nın Müzik Direktörü olarak görev yaptı; birçok konser, kayıt, turne, kayıt gerçekleştirdi.

2006 yılında Cumhurba
şkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) birinci şefi olan Gökmen, yeniden Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmenliği'ne atanarak 2007-2014 arasında ikinci kez bu görevi üstlendi. Devlet Opera ve Balesi genel müdürü olduğu dönemlerde Aspendos Opera ve Bale Festivali, Ulusal Eskişehir Opera ve Bale Günleri, Uluslararası İstanbul Opera Festivali ve Uluslararası İstanbul Bale Yarışması'nı başlattı; Mersin ve Samsun Devlet Opera ve Balelerinin kuruluşu gerçekleştirdi. Gökmen ayrıca Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'nın ve Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası'nın kuruluşuna öncülük etti.

2014 yılında DOB ve CSO'daki görevlerinden alınan Gökmen, her iki kararla ilgili açtı
ğı davaları kazanarak 2016'da yeniden bu görevlere atandı. DOB Genel Müdürlüğü’ne iade edilme hakkında feragat eden Gökmen'in CSO'daki görevi 2020 yılında sona erdi.

Sanatçı, profesör unvanıyla Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı ö
ğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. (Wikipedia)

Tüm Haberler