ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 145 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Nâzım için şiir gibi içtihat 26.12.2005


Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu, bir vatandaşın 'Nâzım Hikmet nüfustan silinemez' talebini reddeden kararı bozarak ders verdi: Büyük sanatçılara dair işlem herkesi ilgilendirir

Danıştay, Nâzım Hikmet'e vatandaşlık kapısını aralayabilecek davanın esastan görülmesini istedi ve onun vatandaşlıktan çıkarılması işlemine karşı herkesin dava açma hakkı olduğuna karar verdi.
Nâzım Hikmet'e kaybettirilen Türk vatandaşlığının iadesi talepleriyle örtüşen davayı İstanbul Barosu avukatlarından Kemal İnebolu açmıştı. İnebolu, Nâzım'ın vatandaşlıktan çıkarılmasına ilişkin 25 Temmuz 1951 günlü Bakanlar Kurulu kararının geçersiz kaldığı ve uygulanamayacağına karar verilmesi için Danıştay 10. Dairesi'ne başvurmuştu. İnebolu, nüfustan çıkarma işleminin 8 Mart 2002 tarihli olduğuna dikkat çekmiş ve bu işlemin iptalini istemişti.

10. Daire davayı reddetmişti
10. Daire, vatandaşlık hakkının şahsa bağlı haklardan olduğu, dolayısıyla söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı'na karşı dava açılamayacağına karar vererek, davayı, ehliyet yönünden reddetmişti. "Nâzım Hikmet Ran 1963'te ölmüştür, dolayısıyla Ran'ın şahsıyla ilgili sonradan tesis edilen hukuka aykırı işlemler yargı denetimine tabi olmaz. Çağına ve topluma karşı duyarlı ve sorumluluk duygusu taşıyan her aydın evrensel bir sanatçının ölümünden sonra gerçekleşen hukuk dışı bir uygulama karşısında duyarsız kalamaz" diyen Kemal İnebolu ise, 10. Daire'nin kararına itiraz etmişti.

Son sözü Genel Kurul söyledi
Bu itirazı Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu inceledi ve 10. Daire kararını oyçokluğuyla bozdu. Genel Kurul, vatandaşlıktan çıkarma işleminin her vatandaş tarafından dava konusu edilebileceğine karar verirken, şöyle dedi: "Taraf ilişkisinin kurulabilmesi için gerekli kişisel, meşru ve güncel bir menfaat alakasının varlığı, davanın niteliğine göre idari yargı yerlerince belirlenir.
Nazım Hikmet Ran, Türk dünyasının ve 20. yüzyıl dünya edebiyatının en büyük şairlerinden olup, milletlerarası bir kurum olan UNESCO'nun, şairin 100. doğum yılı anısına 2002 yılını Nâzım Hikmet yılı ilan etmesi bu gerçeğin bir tasdiki olmaktadır. Nâzım Hikmet, Türk ve Doğu halklarının şiirini etkilemiş, şiirde yeni yollar açmış, geçmiş ve gelecek yüzyılların ebediyen yaşayacak klasiği olması itibarıyla, hakkındaki vatandaşlıktan çıkarma kararının nüfus kütüğüne tescil işleminin iptali istemiyle açılan bu davada, davacının güncel menfaati bulunduğu gibi, adı geçen şairin, ulusal sınırları da aşarak dünya çapında kabul görmüş bir sanatçı olması nedeniyle bir vatandaş olarak davacının kişisel ve meşru menfaatinin de ihlal edildiği anlaşıldığından, bakılan davada, davacının sübjektif ehliyetinin varlığı kabul edilmek suretiyle davanın esasının incelenmesi gerekmektedir."

Bu karar bağlayıcı olduğu için 10. Daire, bu kez avukat Kemal İnebolu'nun talebini her yönüyle tartışmak zorunda.

Tüm Haberler