ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 44 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatları için sanatçı alım sınavı… 12.03.2024


Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elâzığ, Mersin, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun, Sivas ve Şanlıurfa illerinde bulunan sanat birimlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4. maddesinin (B) fıkrası kapsamında "Sözleşmeli" olarak çalışmak üzere yapılan başvurular neticesinde "Sanatçı Alım Sınavı"na girmeye hak kazanan adaylara ilişkin isim listesi, sınav tarihi ve saatleri Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yayımlandı. Söz konusu listeler haber metnimizin altındaki linklerde yer almaktadır.

Söz konusu sınav 18 Mart 2024 Pazartesi günü saat 10:00’da CSO Ada Ankara yerle
şkesinde başlayacaktır. Bu nedenle sınava girecek adayların sınav saatinden yarım saat önce belirtilen yerde hazır bulunmaları gerekmektedir. Adaylar, sınava aday numarası sırasına göre kabul edilecek olup adaylar sınava girecek belgeleri yanlarında hazır bulunduracaktır. 

Adayların sınava piyano, vurmalı çalgılar ve arp dı
şında kendi enstrümanları ile gelmeleri; piyano branşında sınava girecekler haricinde, piyano ile eser icra edecek adayların sınava kendi piyanistleri ile gelmeleri zorunludur. Yapılacak sınavlarda korepetitör desteği sağlanacağı genel müdürlükçe belirtilmiştir.

Sınava girenlerin listesi:
-Orkestralar
-Çok Sesli Müzik Korosu
-Koro ve Topluluklar (Ses)
-Koro ve Topluluklar (Ses)
-Koro ve Topluluklar (Saz)
-Koro ve Topluluklar (Saz)
-Dans Toplulukları (Ses ve Saz)
-Dans Toplulukları (Dansçı)
-Topluluklar (Konya Türk Tasavvuf Müzi
ği, İstanbul Tarihi Türk Müziği, Tasavvuf İrfan ve Meydan Meşkleri Topluluğu)

Açıklanan listeler incelendi
ğinde çok geniş kapsamlı bir sınav yapılacağı görülüyor. Orkestra sınavlarına 523 kişi, Çoksesli Koro sınavına 264 kişi, Geleneksel Müzikler Toplulukları sınavlarına toplamda 4.070 kişi, Modern Dans sınavına 732 kişi, dansçı sınavına 583 kişi, Tasavvuf Müziği ve sair geleneksel müzik topluklarına 543 kişi olmak üzere genel toplamda 6.724 kişi sanatçı alım sınavına girmeyi hak kazanmış.

Bu çerçevede 18 Mart 2024 Pazartesi günü CSO Ada Ankara yerle
şkesinde başlayacak olan sınav 28 Nisan 2024 Pazar gününe kadar devam edecek.

Şimdi gelelim tabloları inceledikten sonra edindiğimiz izlenimle oluşan sorularımıza:

1- Listelere göre 42 gün devam edece
ği görülen sanatçı alım sınavına girecek olan 6.724 kişi nasıl bir performansla sınava tabii tutulacak?

2- Sınav süresi ve sınava girecek ki
şi sayısı orantılandığında gün başına 160 kişinin sınava tabi tutulacağı gerçeği ortaya çıkıyor. Bu seçici kurulun sabah saat 10.00da başlayıp 10 saat sürüceği planlanmış bir sınav süresinde 160 adayı nasıl dinleyecek? Saat başına hiç ara vermeden 16 aday dinlese bu bir adayın ortalama üç buçuk dakika dinleneceği anlamına geliyor ki, bu nasıl bir hakkaniyettir?

3- Türüne göre 10 dakikadan 45 dakikaya kadar olan seslendirilecek eser süresinin üç buçuk dakikaya nasıl sı
ğdırılıp değerlendirileceği ise geçmişte benzer sınavların mahkeme kararı ile iptal edilmesine neden olan bilirkişi raporlarına göre asla mümkün değildir!

4- Sınavı de
ğerlendirecek olan seçiciler kurulu aynı zamanda toplulukların yasalarda belirtilen teknik kurullarından olması gerçeğine mutlaka önem verilecek midir?

5-Toplulukların kurulu
ş yasa ve yönetmeliklerinde (örneğin CSOnun kuruluş yasası 6940 gibi) belirtilen esaslara uyularak 6.724 kişi Ankarada toplamak yerine seçiciler kurullarını toplulukların ait olduğu merkezlerde bulundurarak sınavın bu şekilde adil biçimde yapılması düşünülemez miydi?

6- Geçmi
şte CSO ve diğer bölge orkestra sınavlarında yaşanan yasa tanımazlık ve nepotist ilişkiler yüzünden çok sayıda dava açılmış ve bu davalar Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne karşı kazanılmıştır. Yeniden aynı sürecin yaşanmaması için yapılması gereken toplulukların kuruluş yasalarını çalıştırmak yönetmeliklerini uygulamaktır.

7- Sanatçı alım sınavının adı “4B Sanatçı Alım Sınavı” olmamalı, Kültür ve Turizm Bakanlı
ğı’nın bağlı kuruluşları olan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü sınavlarında uygulanan Stajyer Sanatçı Alım Sınavı” şeklinde olmalıdır. Çünkü, “Stajyer Sanatçıların” başarılı bir stajyerlik sürecinin ardından kadroya alınmaları yeniden bir olağan sınavla mümkün olmakta ve kadroya alınmaktadırlar. Oysa 4B ‘li sanatçıların böyle bir hakları yoktur!

Tüm Haberler