ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1959
Şu an 24 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Tanrıların çalgısı Ege’de yeniden üretildi 02.02.2009


 Eski Yunan tanrılarından Apollon ile özdeşleşen lir, Ege Üniversitesi’nde aslına uygun olarak yapıldı

Ege Üniversitesi (EÜ) Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Öğretim Görevlisi Dr. Serkan Çelik liri, İzmir il sınırları içinde bulunan Klaros Antik Kenti kazılarında ortaya çıkan figürlerden esinlenerek üretti. Klaros, Antikçağ’da müzik, güzel sanatlar ve kehanet tanrısı Apollon’a adanmış önemli bir kehanet merkeziydi. Lir, Apollon’la özdeşleşmiş bir enstrüman olduğu için de Klaros’da lir motifleriyle süslenmiş sanat eserlerine rastlanıyor.

EÜ’den yapılan açıklamada, Dr. Serkan Çelik’in Hellenlere özgü telli bir saz olan Hermes Lyrasını, EÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün çatısı altında yürüttüğü doktora çalışması kapsamında ürettiği söylendi.

Çelik, EÜ Edebiyat Fakültesi Eski Eserler Salonu’nda Hermes lyrasını tanıttı ve enstrüman ile Güneşe İlahi isimli eseri icra etti. Akademisyen, bu enstrümandan dünyada sadece iki tane bulunduğunu ve lir ile Fransa’da bir konser vereceğini belirtti.

Lirin Klaros kazılarında ortaya çıkarılan çok sayıdaki Apollon Klarios pişmiş toprak figüründe görüldüğünü ifade eden Çelik, enstrümanın yapımının dört ay sürdüğünü ifade ettikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyada iki tane olan bu antik çalgıyı aslına uygun olarak ilk kez biz yaptık. Diğeri Fransız Müzikolog Belis tarafından yapıldı. Fakat Belis, ses kutusunu kaplumbağa kabuğu yerine ağaçtan yaptığı için aslına en yakın  modelleme bizim ürettiğimiz çalgı oldu. Yapım aşamasında antik heykel, pişmiş toprak ve seramikler üzerindeki arkeolojik betimlemelerden yararlandık. Bazı betimlemelerin yeterince ayrıntılı olmaması, bazı ayrıntıların ise ne kadar gerçekçi olduklarının kestirilememesi  nedeniyle sorunlar yaşadık. Çalgıyı yeniden yaparken tamamen doğal materyallerden  faydalanarak, arkeolojik veriler ışığında yeniden hayata döndürdük. Ses kutusu  kaplumbağa kabuğundan, telleri ise bağırsaktan yapıldı.”   
  
Tüm Haberler