♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne bağlı; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elâzığ, Mersin, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun, Sivas ve Şanlıurfa illerinde bulunan sanat birimlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesinin (B) fıkrası kapsamında "Sözleşmeli" olarak çalışmak üzere yapılan başvurular neticesinde "Sanatçı Alım Sınavı"na girmeye hak kazanan 6.916 adayın girdiği, 18 Nisan 2024 tarihinden 28 Nisan 2024 tarihine kadar süren 4B Sanatçı alım sınavının sonuçları dün (6 Temmuz 2024) açıklanmıştı.
Sınav sonucunun açıklanış biçimiyle ilgili tartışmayla birlikte, “sınav kazananların ismi neden gizleniyor?” sorusu sorulmaya başladı. Bunun üzerine konuya vakıf olan kişilerce, “sonuçların saklandığı ve saklanma nedeninin görülmedik ölçüde usulsüzlük yapılmasının olduğu, bu nedenle çok sayıda dava açılabileceği” sosyal medya yorumlarında vurgulandı.
Adayların e-devlet hesapları üzerinden sınav sonuçlarının açıklanmasının üzerinden geçen 24 saat içinde sınavı kazananlar hakkında bilgiler de gelmeye başladı. Tanık olduklarımızın içinde en çarpıcı olanları, vitüözite derecesinde enstrümanlarını icra eden, katıldıkları uluslararası yarışmalarda onlarca derecesi bulunan tanıdığımız iki adayın sınavı kazanamamış olmasıydı. İsimlerinin yazılmasını istemeyen bu iki değerli genç sanatçı sınavı kaybederlerken, sosyal medyaya düşen paylaşımlardan ülkemizin güzide senfoni orkestralarına girdiklerini yani sınavı kazandıklarını açıklayan bir grup adayın ise icra ettikleri müzikten klasik müzik sanatı ile ilgilerinin olmayıp bilindik arabesk müzik icra ettiklerini gördük.
Konuyu başa sararsak; sınavda hemen her orkestradan gözlemci varken Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası Şefi Prof. Naci Özgüç’ün sınavı davet edilmemesinin nedeni; ‘sınavdaki olumsuzlukları görüp itiraz eder’ düşüncesi miydi? Gelen kulis bilgilerine göre hemen hepsi ‘unvansız’ olan jüri üyeleri sınav yasa ve yönetmeliklerine aykırı olarak neden sınavda görevlendirilmişlerdi?
Orkestra sınavında her biri ortalama 45 dakika olan repertuarın sadece 5 dakikalık kısmının adaya icra ettirilmesinin amacı, adaylar arasında icradaki farkın ortaya çıkmasını engellemek için miydi? Yine kulis bilgilerine göre örneğin arp sınavını yapan jürinin içinde neden arpçi yoktu? Diğer branşlarda da aynı hata yapıldı mı?
Bu olumsuzluklar karşısında gelen itirazlar üzerine jüri dışından ‘uzman’ olarak adlandırılan kişiler sınavı davet edildi mi? Davet edilmiş ise bu yasal olarak ‘suç’tur. Çünkü her ne ad altında olursa olsun dışarıdan hiç kimse sınava müdahalede bulunamaz.
Bugüne kadar yapılmış olan sanatçı alım sınavları içinde en çok yasa ve mevzuat ihlali olan sınav olduğu iddia edilen sınavın son derece vahim ve korkunç sonuçlar doğuracağı iddiası gelen kulis bilgileri arasında bulunuyor.
Tüm bu iddiaları içeren gelişmeler üzerine “4B’li olarak orkestralara ve diğer kurumlara, topluluklara alınan sanatçılar bir yıl sonra işarı olabilirler” iddiası konuşulmaya başlandı.
Oysa bu iddia boş bir iddia. İşarı edilenler yasa ve yönetmeliklere göre mahkemeye gidip tekrar işlerine geri döndüler. Yani işten atılamazlar. İşarı olamazlar.
Ancak gelen kulis bilgilerine göre bunu; "batıcı burjuva seçkinciler, beyaz Türkler, halkın sevdiği müziği çalan gençlere arabeskçi diye düşman oldular" zeminine çekecekleri iddia ediliyor. Bunda amacın ise orkestralarda ayrı sınıfsal bir iç çatışma olarak gösterileceği…
Özetle, gelen kulis bilgilerinden öyle anlaşılıyor ki, senfoni orkestralarımız ve benzer sair klasik müzik topluluklarımızı çok zor günleri beklediğidir.
Tüm bu gelen kulis bilgilerine dayanan iddialar ışığında, Gölge Kabinenin Kültür ve Turizm Bakanı Gülşah Deniz Atalar’a konuyu araştırması için Mavi Nota e-Müzik Gazetesi olarak çağrıda bulunuyoruz.
Fotoğraf: Gülşah Deniz Atalar