ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 33 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Devlet Senfoni’de ‘etek’ baskısı 03.03.2009


AKM’nin kapanmasıyla birlikte konser sayısı düşen, mekân sıkıntısı yaşayan İDSO’nun gündemi çok farklı: Kadın müzisyenlerin pantolon-etek giymesi!

Dünyadaki orkestralarda ve Türkiye’deki diğer senfoni orkestralarında kadın üyeler, keman ve çello gibi enstrümanlara hâkim olabilmek için, şık ve bol pantolon-etekler giymekte serbest. Nitekim İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nı (İDSO) da bağlayan, 1970 tarihli Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Yönetmeliği’nin 55. maddesi de kadın üyelerin ‘siyah tuvalet, siyah ayakkabı’ giymesi gerektiğini belirtiyor ve etek zorunluluğu getirmiyor. Oysa bir süredir İDSO yönetiminin, kadın üyelere etek giymesi yönünde telkinde bulunduğu konuşuluyor.

Tuvalet tanımı tartışılıyor

Son olarak üç kadın üyeden etek yerine neden pantolon-etek giydiklerine dair savunma istendi. 3 üyenin, ünlü modacı Vural Gökçaylı’ya da referans yaparak tuvaletin illa etek anlamına gelmediğini ifade ettiği 26 Ocak tarihli savunmasına, 2 Şubat’ta İDSO Müdürü Murat Kirmanoğlu tarafından verilen cevap şöyle:  “Savunmanızda tuvalet kavramının pantolonu da kapsayabileceğinden bahsedilmektedir. Ancak yönetim kurulumuzca bayan üyelerin etekli tuvaletle sahneye çıkmaları uygun görülmüştür.”

Ardından, Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Ömer Bozoğlu imzalı ve 11 Şubat tarihli bir yazıyla duruma müdahale etti:  “Tuvalet tanımı doğrultusunda, konser salonunda gerçekleştirilen gece konserlerinde bazı bayan üyelerin pantolon giyerek sahnedeki birlik ve şıklığı bozmamaları için, bayan üyelerin pantolon giymesinin Genel Müdürlüğümüzce de uygun bulunmadığı mütalaa edilmiştir.”

Kirmanoğlu, Bozoğlu’nun açıklamasını 13 Şubat’ta bir yazıyla üyelere iletti. Görüşüne başvurduğumuz Kirmanoğlu, bu konuda görüş veremeyeceğini söyledi. İDSO’nun 6 ve 20 Şubat’taki iki konserinde, daha fazla sayıda kadın üyenin tepki olarak pantolon - etek giydiği belirtiliyor.

‘Yönetmelikler çağa uymalı’

CSO’nun eski şeflerinden Gürer Aykal, konuyla ilgili şunları söyledi:  “Dünyada orkestraların konser giysileriyle ilgili belirli kuralları vardır. Ancak evrensel dil olan müziğin giyim konusunda da evrensel olması gerekir. Özellikle bazı enstrümanların çalma pozisyonları göz önüne alınırsa, örneğin viyolonsel sanatçıları için kostümlerinin doğruluğu, partilerini hakkıyla seslendirebilmelerini etkiler. Yinelemek gerekirse evrensel olarak, orkestralarda bayan üyelerin en iyi şekilde performans göstermeleri, kostümlerinin rahat ve uygun olmasını gerektirir. Bu konuyu İDSO’nun yönetmeliği ile kısıtlayamazsınız. Yönetmelikler de çağa uymak, evrensel olmak zorundadır.”

CSO’nun ilk kadın çellisti olan, Müzikseverler Derneği kurucusu Gülören Cangal ise, “Çellistler daima pantolon-etek giymeyi tercih eder; bu da çellonun çalınma tarzından kaynaklanır. Keman sanatçıları da, elbette sokakta giyilecek bir pantolon değil, ama şık, abiye bir pantolon giyebilirler. Günümüzde bir kadın sanatçı sahnede şık bir pantolon giymekte serbest olmalı” diyor.

Milliyet
 
Tüm Haberler