ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 42 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), ilkbaharın güzel günlerine 20. yüzyılın en önemli klasik müzik yapıtlarından "Bahar Ayini" ile "merhaba" diyecek. 11.03.2009


Orkestranın 12 ve 13 Marttaki konserlerinde dünyaca ünlü Rus viyolonsel sanatçısı Natalia Gutman da sahne alacak.

Orkestrayı CSO Genel Müzik Direktörü ve Şef Rengim Gökmen’in yöneteceği konserlerde, Rus asıllı Amerikalı besteci Igor Stravinsky’nin "Bahar Ayini-Le Sacre du Printemps" isimli eseri yorumlanacak.

Konserlerde, tanınmış Rus viyolonsel sanatçısı Natalia Gutman da sahne alacak. Sanatçı, Dmitri Şostakoviç’in "viyolonsel konçertosu Nr.1 0p.107" ile izleyici karşısına çıkacak.

SAVAŞLA BERABER ÜLKE DEĞİŞTİRDİ-

Sanatı ve fikirleriyle tam bir 20. yüzyıl insanı olan Rus asıllı ABD’li sanatçı Igor Stravinsky, orijinal besteleriyle yaşadığı yüzyılda adeta çığır açtı.

1882 yılında dünyaya gelen sanatçı, babasının müzik yapmasını arzulamaması nedeniyle hukuk eğitimi gördü. Ancak St. Petersburg Üniversitesi’nde gördüğü bu eğitimin içindeki müzik ateşini söndürememesi üzerine Stravinsky, 24 yaşında St. Petersburg Konservatuvarı’na girdi.

İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden önce Fransa’ya yerleşen Stravinsky, ardından gittiği İsviçre’de savaşın sonuna kadar ikamet etti. Daha sonra yaşamında birbiri ardına trajediler meydana gelen sanatçı, 1938 yılında büyük kızını, 1939’da çok sevdiği annesini ve eşini kaybetti.

Savaş sırasında Harvard Üniversitesi’nde müzik konferansları vermek üzere ABD’ye giden dahi besteci, 1940 yılında yeniden evlenerek Hollywood’da satın aldığı eve yerleşti. Sanatçı, çeyrek yüz yıldan fazla eşiyle birlikte orada yaşadı ve ABD vatandaşlığına geçti.

Sanat alanında "kübist" anlayışı benimseyen Stravinsky, ünlü ressam Pablo Picasso’nun da en yakın dostları arasındaydı. Yaşamı boyunca pek çok yapıta imza atan ve eserlerinde farklı bir anlayışı ele alarak "kafalara da hitap etmeyi" hedefleyen besteci, "Bahar Ayini" adlı eserini yazdıktan sonra 29 Mayıs 1913 tarihinde Paris’teki Champs Elysees Tiyatrosu’nda "görücüye" çıkardı.

"GÜZEL BİR KARABASAN"

Açılış gecesinde eseri kötüleyenler ile beğenenlerin tartışmaları nedeniyle ortaya çıkan kargaşa, "Bahar Ayini"ne olan ilgiyi de artırdı. Eseri Diaghilev ve Ballets Russes ile işbirliği halinde hazırlayan Stravinsky, gördüğü tepkiler nedeniyle tümüyle geri çekilirken, Diaghilev yapıtın "efsaneleştiğini" belirterek bu tepkilerden hoşnut oldu.

Yapıtın ilk seslendirildiği yıllarda verilen tepki, genellikle "uyumsuz armoniler", "olay örgüsünün olmaması" ve "farklı müzik türleri arasındaki ani sıçramaların" bulunmasına odaklanıyordu. Zamanla bu durumun aslında "bir baş yapıtın yakıcılığı" olduğu ortaya çıktı ve eser büyük ilgi görmeye başladı.

Kimi eleştirmenler tarafından tıpkı Ludwig Van Beethoven’ın "Eroica" ya da Richard Wagner’in "Tristan ve Isolde" isimli yapıtları gibi "bir müziksel eserin ulaşabileceklerine" ilişkin inancı değiştiren eser, ünlü besteci Claude Debussy’den de  "(Bahar Ayini), beni güzel bir karabasan gibi sarıp sarmalıyor" övgüsünü aldı.

İlk otobiyografisinde eserin gördüğü bir rüyadan aldığı ilhamla ortaya çıktığını dile getiren Stravinsky, iki bölümden oluşan yapıtının "Yeryüzüne Tapış" başlıklı kısmında kadın ve genç erkeklerden oluşan topluluğa doğanın gizemini anlatıyor. Ardından onlara başka bir grubun katılmasıyla masum bir dans oyununun başladığı eserin "Kurban Ediliş" isimli ikinci bölümde ise şanslı kızlardan biri "kurban" seçilerek yapıt farklı bir boyuta ulaşıyor.

Bestecinin kalabalık bir orkestra için yazdığı eserin, "dört el piyano" için hazırlamış olduğu versiyonu ise piyano ikililerinin sıklıkla repertuarlarında yer aldı.

Birçok kez piyano ikilileri tarafından kaydedilen eser, Türkiye’de de yorumlandı. Eseri üst üste yapılan iki kayıtla seslendiren piyanist ve besteci Fazıl Say, geçen yıl da "Bahar Ayini"ni İstanbul’da bilgisayar endeksli konser piyanosu eşliğinde özel bir teknikle tek başına "dört elle" seslendirdi.

DHA
Tüm Haberler