ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 59 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Haberler


Antalya Devlet Opera ve Balesi’nden Sezonun Son prömiyeri; RİGOLETTO 14.05.2009


Antalya Devlet Opera ve Balesi sezonun son yeni prodüksiyonu İtalyan besteci Verdi’nin Rigoletto eserinin prömiyerini 16 Mayıs Cumartesi günü saat 20.00’da Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde gerçekleştirecek. Verdi’nin “benim en iyi eserim Rigoletto” diye belirttiği eser bestecinin olgunluk dönemi operalarına ait. Verdiana Üçlüsü’nden olan Rigoletto eserini ANTDOB genel müzik direktörü Alexandru Samoila yönetecek. Eserin rejisi Fransız sanatçı Patricia Panton’a, dekor tasarımı İsmail Dede’ye, kostüm tasarımı Şanda Zıpçı’ya ait. Krastin Nastev’in koro şefliğini, Esra Taner’in koreografisini, Mustafa Eski’nin ışık tasarımını üstlendiği eser Mayıs ayında prömiyer, gala ve bir temsil olmak üzere üç defa Antalyalı sanatseverlerle buluşuyor.

Sansüre Karşı Verilen Çaba

Verdi, büyük, görkemli ve yürekli konuları eserlerinde işlemek isteği duyan bir besteci olarak Victor Hugo’nun Kral Eğleniyor tragedyasını okuduktan sonra bu metni bestelemeye karar verdi. Librettosunu ünlü libretist Francesco Maria Piave hazırlar. Metin yazarı Verdi’yi konu ile ilgili uyarır. Çünkü eserin konusu o dönem Venedik’e hakim olan Avusturya Krallığı’nı tedirgin edebilir hatta bu nedenle oyun yasaklanabilirdi. Konuyu sakıncalı bulan Avusturya sansürü eserin ana karakterlerinden I. François’yı ve Triboulet’i sahneye çıkarmak istemez. Bunun üzerine Verdi ve Piave Fransa Kralı’nı hayali bir Duka ile değiştirir. Triboulet’in adı ise Rigoletto olarak değişir. Sansüre karşı verilen zorlu çaba sonucunda opera repertuarının seçkin örneklerinden biri olan Rigoletto eseri ortaya çıkar.

Dünyaca Ünlü Aryalar Rigoletto’dan

Bestecinin 40 gün gibi kısa bir zamanda bestelediği eserde çok güçlü, canlı ve etkili sahneler vardır. Merak ve heyecan uyandıran olayları aşk, baba sevgisi, lanet gibi konular izler. Çapkın Mantova Dükü olaylara eylemleriyle heyecan ve merak katar, Rigoletto’nun korkuları, yüreğindeki baba sevgisi hüzünlendirir, Gilda’nın aşkı ve aşkı için gösterdiği saf özveri dramatik etkiyi arttırır.

Esere adını veren Rigoletto’nun partisi üstün ses yetenekleri yanında güçlü bir sahne yeteneği de gerektiriyor. Dünyanın en ünlü lirik- koloratur soprano partilerinden biri olan Gilda rolü de oyunculuk bakımından da seyirciyi derinden etkileyen karakterlerden biridir.

Günümüzde de tüm büyük tenorların repertuvarlarının vazgeçilmezlerinden biri olan son sahnede Montova Dükü’nün söylediği “La Donna E'mobille” aryası kıvrak melodisiyle daha ilk notasından dinleyeni kavrayan bir aryadır. Bu arya operayla ilgisi olmayan kişilerin bile diline dolanan yapısıyla oldukça popüler bir hale gelmiştir.

Eserin konusu kısa şöyledir : Kambur saray soytarısı Rigoletto'nun herkesten sakındığı ve hayatta tek varlığı olan kızı Gilda, çapkın Mantua Dükü'ne âşık olur. Bunu fırsat bilen dük Gilda'ya sahip olur. Rigoletto, bunu kabullenemez ve öç almaya karar verir. Gilda, sevgilisinin hayatını kurtarmak için kendisini kurban eder ve dükü öldürmeye karar veren babasının kolları arasında can verir.

Eserde Mantua Dükü’nü Göksay Yaran, Rigolletto’yu Sedat Öztoprak ve Tamer Peker, Gilda’yı Aslı Ayan, Nuran Küçükekmekçi Aydın; Kont Monterone de Emre Akyurt ve Muhtar Malikov; Sparafucile’yi Can Kocaay ve Engin Suna; Marullo’yu Bora Baran ve Kenan Şahin; Borsa’yı Oben Bostancı ve Fatih Şanal; Kont Ceprano’yu Toygarhan Altuner; Usciere Di Corte’yi Murat Özbek; Giovanna’yı Medine Tuganova ve Seda Uzmen; Maddelena’yı Ebru Kaptan, Arzu Mecidova canlandıracak.


Tarih:

16 Mayıs 2009 Cumartesi
Zaman:20:00 - 23:00
Yer:Haşim İşcan Kültür Merkezi
 Antalya, Turkey


Telefon:

02422442441
E-posta:info@antdob.gov.tr
Tüm Haberler