♪
Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024
♪
Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023
♪
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023
♪
GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023
♪
30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023
♪
Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023
♪
18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022
♪
Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022
♪
sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022
♪
Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022
MEB Orta Öğretim Genel Müdürlüğünün katılımları ile Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı, Gazi Üniversitesi Türk Müzik Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Merkezi ( TÜMARGEM) ve Müzik Eğitimcileri Derneği (MÜZED) tarafından, 10 Nisan 2009 tarihinde Gazi Üniversitesi Gazi Konser Salonu’nda “Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri’nde Kurumsal Yapılanma Sorunları” konulu bir panel düzenlenmiştir.
Panel, Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Selmin Tufan’ın yönetiminde, konuşmacı olarak Prof. Dr. Ali Uçan (Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi), Prof. Dr. Zafer Gençaydın (Hacettepe Üniversitesi Resim Bölümü), Prof. Dr. Fehmi Tuncer ( Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor), Yrd. Doç. Dr. Salih Aydoğan (Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi- TÜMARGEM), Refik Saydam (MÜZED Genel Başkanı), Siracettin Şimşek ( Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Öğretmeni), Mahir Akarca (Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Rasim Öğretmeni) ve MEB Orta Öğretim Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Ethem Yaman’ın katılımları ile gerçekleştirilmiştir.
Millî Eğitim Bakanlığı 18–19 Ağustos 2008 tarihinde Ankara Başkent Öğretmen Evi’nde bu yeni yapılandırma ile ilgili bir çalıştay düzenlenmiştir. Ancak çalıştay kitabı üzerinde yapılan incelemede, bu çalıştayda güzel sanatlar ve spor alanlarından hiçbir öğretim elemanının yer almadığı görülmüştür.
Gazi Üniversitesi’nde yapılan panelde böyle bir yapılandırmanın birbirinden çok farklı birer alan olan sanat ve spor eğitimine beklenen yararı sağlamayacağını ifade eden uzman ve uygulayıcıların konuşmalar ve tartışmalar sonucunda ortaya çıkan görüş ve önerileri kısaca özetlenerek ekte Rapor halinde sunulmuştur.
Bilgilerinizi ve gereğini saygılarımla arz ederim.
RAPOR
Bilindiği gibi Millî Eğitim Temel Kanunu, “Güzel Sanatlar Alanında özel ilgi ve yetenekleri belirlenen çocukları yetiştirmek üzere temel eğitim ve orta öğretim seviyesinde ayrı okullar açabileceği”ni hükme bağlamıştır (Madde 33). Bu amacı gerçekleştirebilmek için “Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri” kurulmuştur.
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri’nin amaçları;
- Güzel sanatlar dallarında yetenekli öğrencilerin yaratıcı, yapıcı ve yorumcu yeteneklerini geliştirmek,
- Öğrencileri araştırıcı ve geliştirici çalışmalara yöneltmek,
- Yetenekleri doğrultusunda bağımsız, doğru ve seçenekli yorumlar, uygulamalar yapabilecek yaratıcı bireyler olarak yetiştirmek,
- Öğrencilerin ulusal, evrensel, tarihi ve yeni sanat eserlerini tanımaları ve anlamalarına yardımcı olmaktır.
Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri yönetmeliğinde de ifade edildiği gibi;
- Güzel Sanatlar alanında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim- öğretim görmeleri,
- Özel yetenek gerektiren yüksek öğretim programlarına hazırlanmaları,
- Alanlarında araştırmacılığa yönelmelerini, yetenekleri doğrultusunda yorum ve uygulamalar yapabilen, yaratıcı ve üretken kişiler olarak yetişmelerini,
- Milli ve milletlerarası sanat eserlerini tanımalarını, yorumlamalarını sağlamak amacı ile kurulmuş okullardır.
İlk olarak 1989 yılında İstanbul’da kurulan bu okulların sayısı bugün 57’yi bulmuştur.
Spor Liseleri’nde yine yönetmeliklerinde ifade edildiği gibi;
- Beden eğitimi ve Spor alanlarında temel bilgi ve becerileri kazanmaları için ilgi ve yetenekleri doğrultusunda eğitim- öğretim görmelerini ve başarılı sporcular olarak yetişmelerini,
- Alan ile ilgili dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak Türk Sporunu geliştirecek ve temsil edebilecek gençler olarak yetişmelerini,
- İşbirliği içinde çalışma ve dayanışma alışkanlığı kazanarak takım ruhu ile hareket etmelerini,
- Spor disiplinini ve centilmenliğini özümsemiş örnek bireyler olarak yetişmelerini,
- Beden eğitimi ve sporla ilgili yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını,
- Spor alanında araştırmaya yönelmelerini bu alanda yetenekleri doğrultusunda uygulama yapabilecek kişiler olarak yetişmelerini sağlamak amacı ile kurulmuş okullardır.
Bu iki okul kuruldukları günden bu yana ayrı kurumlar olarak doğru bir yapılanma ile çalışmalarını sürdürmektedir. Ancak 4 Aralık 2008 tarih ve 2008/81 sayılı “ Orta Öğretimde okul çeşitliliğinin azaltılması” konulu MEB genelgesiyle bu doğru yapılanma bozulmuş, bu iki okul “Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri” adı altında birleştirilmiştir.
Millî Eğitim Bakanlığının Ortaöğretimde fiziki mekânların en verimli biçimde kullanılması, kaynak israfının önlenmesi, eğitim kalitesinin ve işlevselliğinin arttırılması gerekçesi ile oluşturduğu bu yeni yapılanma her iki kurum açısından ele alınmış yapılan değerlendirmeler ve ortaya konulan öneriler aşağıda ifade edilmiştir.
- Bu okulların her birinin doğaları, yapıları, işlevleri, işleyişleri, tasarlanışları, gerçekleştirilişleri, yönelişleri, yöntemleri, süreçleri ve ürünleri birbirinden çok farklıdır. Bu kadar çok farklılığı olan bu okulların tek bir okul olarak çalışması için gerçekleştirilen bu yapılanma çok yanlıştır. Ayrıca, bu yapılanma yukarıda belirtilen Millî Eğitim Temel Kanunu 33. maddesinin “Güzel sanatlar alanında… ayrı okullar açılabileceği” hükmüne aykırıdır. Bu kurumlar bir an önce şimdiye kadar olduğu gibi ayrı kurumlar olarak çalışmaya devam etmelidir.
- Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi statü olarak yeniden Anadolu liseleri kapsamına alınmalıdır.
- Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri’nde görev yapacak olan alan öğretmenlerinden alanlarında yüksek lisansını bitirmiş olma şartı aranmalıdır.
- Okullara alınacak öğrencilerden eskiden olduğu gibi ilköğretim okulu diploma notunun 5 üzerinden en az 3 olması istenmelidir.
- Birbirinden çok farklı olan bu iki disiplinin yeni yapılanması sonucunda Güzel Sanatların sporun gölgesinde veya sporun güzel sanatların gölgesinde kalacağı endişesi duyulmaktadır.
- Konu ile ilgili geniş çerçeveli temellendirme ve gerekçelendirmeye dayalı doğru yapılanma için konu- durum- sorun ve çözüm hakkında Prof. Dr. Ali UÇAN tarafından yapılmış olan ayrıntılı bir çalışma da ekte sunulmuştur.
Bilgilerinize gereği arz olunur.