ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1961
Şu an 14 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Portreler


Nuri Sami Koral

(Tekirdağ 1908 - İstanbul 1990)

Nuri Sami Koral 1908 yılında Tekirda
ğ'da doğdu. Babaannesinin ud ve klavsen çaldığı bir evde büyüdü. İlköğrenimini Tekirdağ'da yaptıktan sonra İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi. Cemal Reşit Rey ile armoni ve kontrpuan, Seyfettin Asal ile viyolonsel çalıştı. İlk beste çalışmalarına öğrencilik yıllarında başlayan Nuri Sami Koral, 1933'te ilk çok sesli yapıtı olan “İki Türkü” adlı bestesini yazdı. 1934 yılında konservatuardan mezun oldu. 


1937'de Bursa Belediye Müzikevi'ni kurmakla görevlendirilen besteci, Paul Hindemith'in de katıldı
ğı bir törenle açılan müzikevinde üç yıl müdürlük yaptı.

İstanbul'da ilk çoksesli çocuk korosunu kurdu ve uzun yıllar Şişli Terakki Lisesi'nde müzik öğretmenliği yaptı.

1940’tan ba
şlayarak orkestra eserleri Leipzig, Bükreş, Bari, Stockholm, Stuttgart radyolarında birkaç kez yayınlandı. Bursa'da “Uludağ” adlı bir film için orkestra müziği, 1944'te "Kızılırmak", "Sabah" ve "Dans" başlıklarından oluşan “Demet” adlı orkestra süitini yazdı. Nuri Sami Koral’ın bestelediği “Kızılırmak” adlı senfonik şiiri, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın efsane şefi Ernst Pretoriuss’un gösterdiği büyük ilgiyle bestelendiği yıl, CSO tarafından seslendirildi.

Senfonik bandolar için yazdı
ğı yapıtlar Armoni Mızıkası tarafından yorumlandı. İki senfoni, senfonik şiirler, oda müziği ve şan eserleri, viyola, çello, trompet ve korno konçertoları yanında armoni orkestrası için birçok marş yazan bestecimizin senfonik eserleri radyodan da yayınlandı.

Eserlerini, halk oyunlarındaki renk ve ritmik gücü yumu
şak bir armoni içinde dokumaya çalışğını belirten Nuri Sami Koral’ın 1954'te tamamladığı ”Beş Halk Dansı”, bir bankanın düzenlediği uluslararası yarışmada üçüncülük aldı.

Nuri Sami Koral 1959'da Libya kralının Türkiye'yi ziyareti nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Dı
şişleri Bakanlığı tarafından Libya Kralı’na armağan edilmek üzere Libya Ulusal Marşı'nı ve Kral Selam Marşı'nı besteledi.

Nuri Sami Koral, 25
Şubat 1990'da İstanbul’da vefat etti.

Nuri Sami Kural hakkında daha detaylı bilgilere ula
şmak isteyenler için resmi internet sitesinin adresi şöyle: http://www.nurisamikoral.com/

 

Portreler