ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 99 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Çocuk ve MüzikSayı: - 12.02.2007


Müziğin çocuk psikolojisi üzerindeki etkisini vurgulamak için belki de söze ünlü düşünür Eflatun’dan başlamak gerekir. Eflatun’un yaşadığı dönemde ve halen bugün de anlamlı olan şu sözü müziğin çocuk üzerindeki etkisini özetlemektedir: "Müzik, terbiyenin esaslı vasıtasıdır. Müzik bir eğlence aracı değil, güzellik, iyilik ve eğitim aracıdır."

Böylesi önemli bir faktör olan müziğin çocukla arasındaki ilişkinin başlangıç noktası anne karnına dayanmaktadır. Bebekler anne karnında iken yüksek sese ve müziğe duyarlıdır. Özellikle annenin sesinin, bebek üzerinde önemli etkisi görülmüştür. Hamilelik döneminde annenin yaşadığı gerginlik veya rahatlığı sesine yansımakta, bu da bebeği etkilemektedir. Bebeğin doğumu sonrasında ise en çok tepki verdiği ses önce annesinin sesidir. Doğumundan itibaren özellikle kültürümüzde de yer alan ve oldukça çeşitli olan ninnilerimiz ile anneler bebeğin müziğe karşı duyarlılığını geliştirmektedir. Zaman içerisinde ise bebek duyduğu sesleri kendisi de çıkarmaya çalışmakta, annenin dudaklarını oynatmasını taklit edebilmektedir. Birçok bebek ninni ile şartlanmakta ve ninni uykuya geçişinde bebeğe huzur sağlamakta sonuç olarak daha kolay uykuya dalmasını sağlamaktadır.

Çocuklar her yaşta müziğe duyarlıdır. Bu duyarlılığın işlenmesi anne-baba ve eğitimcilerin görevidir. Özellikle okulöncesi dönemde duyusal ve ritmik sezgileri uyandırmak gerekmektedir. Çünkü birçok uzmana göre bu dönem, çocukların duyularının ve izlenimlerinin en yoğun olduğu dönemdir.  Dolayısıyla okul öncesi dönem, müzik eğitiminin ilk basamağı denilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus bu eğitimin planlanırken çocukların gelişim düzeyleri, ilgi ve isteklerinin dikkate alınmasıdır. Ayrıca bu eğitim çocuğun diğer ilgi alanlarını destekleyici nitelikte olmasına özen gösterilmelidir. Her çocuk ayrı etkileşimler içerisinde bulunabilir. Birine uygulanacak olan bir çalışmanın sonuçları, diğerinde aynı olmak durumunda değildir. Bu amaçlardan yola çıkarak müzik eğitimi verildiğinde çocuğun; zihinsel, duygusal, psikolojik gelişimler ile sanatsal yeteneğin gelişimine katkı sağlanmış olacaktır. Ayrıca çocuğun hoş vakit geçirmesi sağlanacak, bu ise çocuğa ruhsal dinginlik sağlayacaktır.

Okulda veya evde çocukla birlikte şarkı söylemek, şarkı oluşturmak, şarkı dinlemenin çocuğa katkılarını şöyle özetleyebiliriz;

Söylenen tekerleme, saymaca, şarkı ya da türküler çocuğun dil gelişimini olumlu katkı sağlar.
Çocuğun sözcük dağarcığı gelişir.
Akıcı ve güzel konuşmaya başlar.
Grupla birlikte yapılan müzik etkinliğinde çocuk arkadaşlarıyla uyum içerisinde şarkı söylemeyi öğrenir.
Herhangi bir müzik aletini çalarken enerjisini olumlu bir yönde harcar ve tartım duygusu gelişir.
Bir müzik aletini çalarken büyük ve küçük kas motor becerileri gelişir.
Şarkı söylerken soluk alıp vermesi, çocuğun akciğerlerini geliştirir. Ve soluğunu denetlemeyi öğrenir.
Müzik eşliğinde dans etmesi, bedensel ve psikomotor gelişimine destek olur.


Kaynak Gösterimi: Dilek EROL, ÇOCUK VE MÜZİK,
                               http://www.sokakcocuklari.net/ 
                               Vurursan Kırılır - 037, 2005
   

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.