ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1962
Şu an 22 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


AKM'yi Ne Yapmalı?Sayı: - 23.03.2007


AKM kentin müzik ve sahne sanatları gereksinimine yeterince cevap vermeyen bir binadır. Ama var olan binayı yenilemek varken eldekini yıkmak neden? İngilizler kiliselerini bile konser salonuna çeviriyor...

Çoktandır Londra’ya gitmeye fırsatım olmadı. Seksenli yıllarda Londra’da geçirdiğim bir yıl boyunca kentin sunduğu müzik zenginliğini doya doya tatmış, tadı da damağımda kalmıştı. İnternet sağ olsun, Londra konser salonlarında, operada neler oluyor izlemek mümkün. The Guardian gazetesinin hafta sonu ekinde daha önce nedense gözümden kaçmış olan ve bana göre “yeni” bir konser salonunun varlığını görünce hemen araştırmaya koyuldum.

Aslında benim yeni keşfettiğim Cadogan Hall adlı bu konser salonu 2004’te açılmış. İlgimi çeken iki özelliği var Cadogan Hall’un. İlki 100 yıllık bir kilise olması. Bu 100 yıllık kilise, Bizans mimarisi ile Art Deco sanat anlayışının karışımı bir binaymış. Kelt motifleri içeren vitrayları varmış. Konser salonuna dönüşen binanın akustiği harikaymış. 900 kişilik salonu at nalı biçiminde bir balkon çevreliyormuş.
İkinci özelliği daha önemli, o da adresi. Cadogan Hall, Londra’nın en şık yerlerinden Chelsea ve Kensington semtleri arasındaki Sloane Meydanı’nda: 5 Sloane Terrace. Londra’da daha şık bir adres olamaz. Kilisenin üstüne oturduğu toprak parçası üzerinde Harrods mağazasının sahibi Muhammed El Fayed ile Lord Cadogan hak iddia etmişler ama sonunda kültür galip gelmiş ve Cadogan Hall, Kraliyet Filarmoni Orkestrası’nın Londra karargâhı olmuş.

Londra’daki bir konser salonu beni neden bu kadar ilgilendiriyor diye düşünürken, buldum. Bir süredir basında Atatürk Kültür Merkezi’nin yıkılıp, yerine yenisinin yapılması konusunda yazılıp çizilenlerden çok rahatsız olmuşum anlaşılan. 15 milyonu aşkın nüfusu ile aslında Yunanistan’dan daha kalabalık bir kent olan İstanbul’da sadece bir (sayı ile 1) adet doğru dürüst çok amaçlı opera, bale, tiyatro ve konser salonu var. Binayı yıllardır devletin operası, balesi, senfonik orkestrası ve tiyatrosu, bin türlü başka etkinlikle paylaşıyor.

AKM binasını hiçbir zaman el sürülmez, dokunulmaz bir mimari anıt olarak görmemekle birlikte yıkılması gerektiğini de hiç düşünmedim. Şimdi devlet madem bu binayı eskimiş buluyor ve yıkmayı düşünüyor, o zaman kendi bünyesindeki bu kurumlara aynı nitelikte bir başka yer gösterebilecek mi? Örneğin Bomonti Bira Fabrikası ya da artık kullanılamayan ve çürümeye terk edilen bir sürü mekân kültür merkezine dönüşecek mi?  Ne olacak peki ? Bu kurumlar sokakta mı kalacak? Yoksa zaten “gâvur icadı” olan konser, opera, bale, tiyatro acaba Kültür Bakanlığının sırtında kambur mu?

Pekineller konser verecek

Aslına bakarsanız, Atatürk Kültür Merkezi koca kentimizin müzik ve sahne sanatları gereksinimine yeterince cevap vermeyen bir binadır. Ama var olan binayı yenilemek, sahne teknolojisini güncellemek, hatta birkaç yeni konser ve opera salonu yapmak varken eldekini yıkmak neden? Bakın, el âlem kendi ibadet yeri olan kilisesini bile konser salonuna dönüştürüyor globalleşmiş dünyamızda.
Neyse ben yazıyı yine de güzel bir haberle bitireyim. Eğer içinizde Mayıs ayının sonuna doğru yolu Londra’ya düşen olursa, 23 Mayıs akşamı Cadogan Hall’da Güher ve Süher Pekinel’in, Sir Colin Davis’in yöneteceği İngiliz Oda Orkestrası eşliğinde verecekleri konseri kaçırmamalarını tavsiye ederim. Hem güzel olacağı garanti bir konser dinler hem de yeni salonu görmüş olursunuz.



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.