ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 57 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


"Chopin'in 4. piyanosu bulundu!" Sayı: - 26.03.2007


Bir, iki gün önce bir gazete okumuştum. Haber, Poloyalı, ünlü piyano müziği bestecisi Frederic Chopin’le ilgiliydi.. Yazıma kullandığım başlığı taşıyordu söz konusu haberin içeriğini.

İlgimi çekti tabii, bu kısa haberi okumadan geçemedim. Zira ünlü bestecinin müze haline getirilen evini bir Varşova seyahatim sırasında gezmiş, evin tahta pervazları arasına gizlenmiş olan müziğini işitmeye daha doğrusu dinlemeye çalışmış, aynı evde korunan ve eşsiz bestelerini yaptığı piyanosuna bir an dahi olsa dokunma fırsatını yakalamıştım.

Gazetedeki haber ise bir hayli ilginç idi. Belki sizlerde okumuşsunuzdur ama haberi bir kez daha sizinle paylaşmak istedim:

Frederic Chopin'in dördüncü piyanosu İngiltere'de gün ışığına çıkarıldı. Müzik tarihinin gelmiş geçmiş en iyi piyano müziği bestecisi olarak kabul edilen Polonya asıllı Chopin'in (1810–1849) İngiltere'de verdiği son konserde kullandığı kuyruklu piyano, İngiliz koleksiyoncu Alec Cobbe'un 20 yıl önce aldığı bu eşsiz çalgı üzerindeki çabası ile Chopin uzmanı İsviçreli Prof. Dr. Jean-Jacques Eigeldinger'ın çabalarının birleşmesi sonucunda ortaya çıktı.

Fransız piyano yapımcısı Camille Pleyel'in kayıtları ve İngiliz koleksiyoncu Cobbe ile Prof. Eideldinger'in ortak çalışması, bu kuyruklu piyanonun Chopin'in 1848'de İngiltere'de verdiği son resitalde kullandığını gösterdi.

Cobbe, piyanoyu 20 yıl önce alarak bu büyük keşfe bugün ulaştığı için Reuters ajansına, "Tam manasıyla hiç umulmadık çok büyük sürpriz oldu. Batı müziğinin dünya şaheseri araçlarından birini elimizde tuttuğumuzu yeni anlamış bulunuyoruz" dedi.

Chopin, ölümünden az önce piyanoyu Lady Trotter'a satmış.

Piyano, gün yüzüne çıktığı yer olan Cobbe koleksiyonunun bulunduğu İngiltere'nin güneyinde Hatchlands'de, İngiliz Ulusal Vakfı tarafından muhafaza edildi. Piyanoyu Chopin'den alan Lady Trotter, hazineyi vasiyetle vakfa vermiş.

Chopin'in bugüne dek bilinen üç piyanosu, Varşova, Mayorka ve Paris'te korunuyor
.”

Şimdi bu kısacık haber üzerine çeşitli yorumlar getirebiliriz. En azında Rönesans ile birlikte uyanan batı toplumunun o günden bugüne değin değerlerine nasıl önem ve değer verdiğini ve bu değerbilirliğin altında yatan sistematiğin oluşması ve korunmasına dair gözlemlerimizi ortaya koyabiliriz. Yurt dışına her gidişimde bunları sıkça gözlemiş ve bazen hayret ifademi gizleyememişimdir.

En azından özel arşivciliğin gelişmiş sistematik uygulamalarını görünce tabii.

Naçizane ben de arşivciliğe meraklı bir insanım. En azından elimin altında on bin civarında plâk mevcuttur. Evde koyacak yer bulamadığımdan dolayı büyük bir kısmını sandıklar içinde bir depoda muhafaza etmekteyim. Ama bunun için bana “deli” gözüyle bakan ama bunu yüzüme karşı söylemeyen ya da söyleyemeyen birçok dostumu da bilirim.

Bundan sonra sözü şuraya bağlamak istiyorum. Yukarıdaki habere bazı internet gazetelerinde de rastladım. Ve bu haberin altındaki okur yorumlarını okuduğumda yapılan yorumların tamamı üç aşağı beş yukarı özetle şöyle yazılmıştı:

”Bir sevindim bir sevindim, anlatamam. Artık bol bol dinleriz.”

Hafif dalga geçmenin eşliğinde böyle kaleme almış değerli internet okuyucuları. Tabii bu arada koruma altına alınmış bir piyanonun öyle ulu orta kullanılamayacağının bilgi eksikliği içinde.

Oysa ülkemizde yıllardır hortlatılmaya çalışılan gerici kafalar, Türk Sanat Müziği eserlerine pek bayılırlarda müziğimiz üzerine yapılmış bir tek bu anlamda korumacılığa nedense hiç sahip çıkmazlar.

İlginç değil mi?

İyi bir hafta geçirmeniz dileğiyle esen kalın…


Müfit Semih Baylan
Editör


    

Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.