ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1953
Şu an 158 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Flâmenko’nun Türkiye'deki gelişimi ve izlenimler…Sayı: - 29.03.2007


Türkiye'de Flâmenko daha çok yeni ve yükselen bir dans türü, danstan da öte bir kültür, zaman ilerledikçe de insanlar için yaşam biçimi olmaya başlayacak.
Hangi dans türü bir yaşam biçimi olabilir dersek en başta sanırım Flâmenko gelir çünkü özünde, gelişiminde bir yaşamın, kültürünün, acının, neşenin daha da öte bir toplumun değişiminin izlerini taşır. Flâmenko bu değerler ile büyümüş, gelişmiş ve yayılmıştır.

Yeri gelince çılgın ve sınır bilmemek, yeri gelince meydanı karşındakine bırakarak paylaşmak, yeri gelince karşındaki ile atışmak, cevap vermek, mücadele etmek ve birlikte ağlamak. Hepsi yaşamın parçaları ve kendimize dışarıdan baktığımızda gittikçe bizimle özdeşleşen bir dans. Ve ne kadar bu özdeşliğe yaklaşır isek sahnede o kadar dansın içine gireriz demektir.

Belki gündelik hayattan daha farklı olarak bugün ki toplum bencilliğinden öte, birlikteliği simgeleyen öğüt veren, tek yumruk olmayı mücadeleyi simgeleyen bir dans, çünkü zaten çingene toplumunun yaşadıkları zorluklar içerisinden doğmuştur.

Çevremize baktığımızda özellikle bu dans ile daha haşır neşir olan insanlara, özü gibi dans edenlere, normal yaşamlarında da bu yapıyı daha belirgin görebilirsiniz.



Nasıl yayarız? Geliştiririz?



Evet, bu işe gönül verenler olarak her zaman bunu kendimize ve çevremize sormalıyız diye düşünüyorum. Daha çok dans, sentez çalışma, eğitim noktası ve partiler olmalı tabiî ki ama bundan daha da öte insanlara bu dansı sevdirmek için daha çok ortak işler yapılmalı ve daha yüksek sesler çıkarılmalıdır. Bireysel faaliyetler bir yere kadar etki göstermektedir.

Türkiye olarak diğer bir eksiğimiz özellikle İstanbul'da Flâmenko severlerin gittiği zaman her daim Flâmenko müzik bulacakları, dans edebilecekleri rahat, özgür bir mekân maalesef yok. Hatta yeni yeni düzenli Flâmenko partileri yapılmaktadır ama tabi bunlarda sınırlı kalmaktadır. Artık lütfen aramızda ki mücadeleyi, kıskanma işini bırakalım ortak işler yapalım. Mesela bir festival!



Flamenko'nun bu topraklarda değişebilirliği



Flâmenko için bu dünyada bence en değişebilir ve gelişebilir topraklar burasıdır diye düşünüyorum. Topraklarımızda ki çeşitlilik, kültür ve tarih zaten en çok danslarımıza yansıdığı aşikârdır. Bunu yine zenginliğe haiz olan ve birbirine benzeyen Flâmenko ile birleştirdiğinizde çok güzel sentezlerin doğacağı aşikâr ki nitekim son aylarda bu tür çalışmalar daha su üstüne çıkmaktadır. Flamenco Turco, Flamenco Roman gibi bileşimleri duymaktayız.

Bu tür çalışmalar, artan katılımcı sayıları, yeni yeni hoca isimleri, yurtdışından gelen hocaların workshopları bize bu konuda umut vermektedir.



Camiada ki mücadele, Flâmenko.org misyonu



Artık hocalar ve okullar arası mücadeleyi unutup birlikte bir şeyler yapmalıyız.

Bunun örneği olarak bu gezdiğiniz site bu ortak amaçla kurulmuş, reklâm amacı gütmeyen, yetkili herkesin girerek güncelleme yapabileceği, tarafsız olarak her şeyi gerçekleri ile yansıtan bir sitedir. Yeri gelmişken bunu da belirtmek isterim. Umarım farklı ortak çalışmalara da imza atma imkânımız olur. Zaman zaman belki yazılan yazılar ile bu siteye küsenler olabilir ama şunu da belirtmek isterim ki herkese her zaman cevap hakkı vardır, yanlış yapılan bir şey var ise site editörlerini uyarabilirsiniz, yazı yazabilirsiniz. Yapılanları her şeyi ile siteye mal etmeyelim. Gelişimde zaten bu şekilde sağlanır. Bir olaya kızıp ambargo koymaya çalışmak, paylaşmamak ile olacağını sanmıyorum. Özellikle belirtmek isteriz ki site belirli hakaret ve dedikodu noktasına varmadıkça konan yazılara peşinen tavır koymaz ya da sansür uygulamaz. O bilginin doğruluğunu araştırır, eksik, yanlış bir nokta var ise uyarır.

Genel olarak konuşacak olursam samimiyet Flâmenko dansında olduğu gibi her şeyin özüdür ve Türk insanı bunu hisseder. Samimiyetten öte belirli amaçlar uğruna ticari mantık ile bir iş yapıldığı takdirde temelleri ne kadar sağlam olursa olsun bir süre sonra bu iş geri teper, bu tür faaliyetlerde gri ton yoktur ya siyah ya da beyaz, bizim bu sitede ki öz amacımızda budur renk değişse bile tek renk olmak. Kesinlikle yapılan tüm faaliyetlerde tüm kurum ve hocalara duyuru yapılarak ortak katılım sağlanacaktır, katılıp katılmamak tabiî ki o kurum ya da kişinin kararına bağlıdır.

Daha tabiî ki söyleyecek çok şey var belki ama bu işi zamana yaymak gerek, nasıl olsa herkes gibi benim de burada yazılar yazma imkânım var sağ olsunlar. Bu şekilde genel bir açılış yapmış olayım.

Lütfen katılmadığınız bir nokta ya da söylemek istediğiniz bir şey var ise benimle paylaşın. E-mail adresim ati_aydemir@yahoo.com 

Flamenco gibi canlı ve renkli kalın, sevgiler
  


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.