ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 28 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Âşık Veysel’siz 34 yıl geçti!Sayı: - 30.03.2007


Halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 34. yıl dönümünde İstanbul ve Sivas’ta anıldı. Âşık Veysel’in Gülhane Parkı’ndaki heykeli önünde ailesince düzenlenen anma töreni, Atatürk ve başta Âşık Veysel olmak üzere tüm ozanlar için yapılan saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 

Âşık Veysel’in torunu Çiğdem Özer de, Âşık Veysel’in, bağnazlığı, hoşgörüsüzlüğü ve kavgayı hiç onaylamadığını belirterek, “Sevgili dedem yüreği insan sevgisiyle dolu, çağdaş, demokrat, cumhuriyetçi ve araştırmacı kişiliğiyle çevresine örnek olmuştur” diye konuştu.

Törende ilköğretim okulu öğrencileri Âşık Veysel’den şiirler seslendirirken, halk ozanları da, Âşık Veysel için yazdıkları şiirleri saz eşliğinde okudu.

Törene, Âşık Veysel’in kızı Hayriye Özer, damadı Hüseyin Özer’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Büyük Halk Ozanı Âşık Veysel memleketi Sivas’ta da anıldı. Âşık Veysel, doğum yeri olan Sivas’ın Şarkışla ilçesi Sivrialan köyündeki mezarı başında da anıldı.

Törende konuşan Şarkışla Kaymakamı İsmail Çataklı, “Âşık Veysel daha hayattayken ünü taşmış, bütün dünya onu tanıyordu. Mühim olan bizim bundan ne anladığımız, arkasında bıraktıklarından ne anladığımız. Onun mesajlarından bir şeyler anlayıp, bunu hayata geçirmek önemli” derken; Belediye Başkanı Hacı Ömer Coşar ise Âşık Veysel’in sazı ve sözüyle hep güzeli öğütlediğini, insanları birlik ve beraberliğe davet ettiğini belirterek, “Âşık Veysel, ırk, din, dil, mezhep ayrımı yapmadan hep birlikten, beraberlikten yana oldu” dedi.

Öğrencilerin Veysel’in şiirlerini okuduğu törende, Âşık Veysel’in oğlu Bahri Şatıroğlu da babasının türkülerini saz eşliğinde seslendirdi.

Buradaki programın ardından Sivrialan köyüne geçen dostları, ozanı mezarı başında andı.

Veysel’in müzeye dönüştürülen evinin gezilmesiyle sona eren anma törenine ozanın diğer oğlu Ahmet Şatıroğlu ile ziyaret için Türkiye’ye gelen Reinhard Schrock da katıldı.
 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla İlçesi Sivrialan köyünde doğan Âşık Veysel Şatıroğlu, yakalandığı çiçek hastalığı yüzünden 7 yaşında bir gözünü kaybetti. Âşık Veysel çok geçmeden diğer gözünü de kaybedince babası Karaca Ahmet, oyalanması için bir saz aldı. Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından ders alan Veysel’in Cumhuriyet’in 10. yılı için 1933’te yazdığı destanın yayınlanması ve Sivas Âşıklar Bayramı’ndaki başarısı dikkat çekti.

Şiirlerinde daha çok yurt sevgisi, kardeşlik, birlik, dünyanın geçiciliği, ölüm, sevgi gibi temaları işleyen ve çeşitli köy enstitülerinde saz öğretmenliği yapan Âşık Veysel, 2 kez evlendi. 2 erkek ve 4 kız babası olan ozan, 21 Mart 1973 tarihinde, “sadık yârim” dediği kara toprağına kavuştu.

Evet, büyük ozan Âşık Veysel Şatıroğlu’nu anmaya çalıştığım bu yazımı okuduğunuz gibi gri tonda bir haber yazısı olarak kaleme aldım.

Pazartesi günü tekrar görüşmek üzere esen kalın…



Müfit Semih Baylan
Editör
 



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.