ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 227 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


The BeatlesSayı: - 02.04.2007


1967 yılının ilk gününde The Beatles, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band albümü için çalışmaya devam ediyordu. Bu albüm için kaydedilmiş olan iki şarkı; Penny Lane ve Strawberry Fields Forever, George Martin’in verdiği ani bir kararla 13 Şubat’ta ABD’de, 17 Şubat’ta da Birleşik Krallık’ta 45’lik olarak yayımlandı.

The Beatles’ın çift a yüzlü 45’liklerinden biri olan Penny Lane/Strawberry Fields Forever ABD’de bir haftası 1 numarada olmak üzere on hafta boyunca listelerde kalma başarısını gösterdi. İngiltere’de ise From Me to You’dan bu yana ilk defa bir The Beatles 45’liği 1 numaraya yükselememişti. Birinci sırada yer alan bir Engelbert Humperdinck şarkısının ardında kalıp, ancak ikinci sıraya kadar çıkabilmişti.

Bir Paul McCartney şarkısı olan Penny Lane, adını Liverpool’daki bir caddeden almaktaydı. Şarkıda, Penny Lane’de olanlar anlatılmakta, Liverpool’da yaşayan insanların hayatlarındaki bazen sıradan, bazen ilginç durumlar öykülenmekteydi. Bir John Lennon şarkısı olan Strawberry Fields Forever da adını Liverpool’dan almıştı, Liverpool’daki Strawberry Field isimli bir çocuk evinden... Strawberry Fields’ın bahçesinde verilen partilere küçükken John Lennon ve arkadaşları da katılmıştı. Ancak Strawberry Fields Forever, Penny Lane’in aksine “mistik” ve “felsefi” sözler içeren tamamen “içsel” bir şarkıydı. Lennon ve McCartney’in genel farkı da zaten buydu: John Lennon daha içe dönük, kendine dair sözler yazarken, Paul McCartney daha ziyade gözlemlerine dayanan, öykümsü şarkılar yaratmaktaydı. Müzikal açıdan ise Lennon’ın besteleri daha karanlık ve gizemliyken, Paul McCartney’inkiler daha aydınlık, neşeli ve parlaktılar.

Penny Lane/Strawberry Fields Forever 45’liği her ne kadar yayımlandığı yıllarda gereken ilgiyi göremediyse de yıllar sonra pek çok kişi tarafından rock tarihinin gelmiş geçmiş en önemli 45’liklerinden biri, hatta birincisi sayıldı.

Bu konuyu ünlü psikiyatri profesörü Tom Leland’ın özellikle bu 45’lik ve genel anlamda Sgt. Pepper albümü hakkında yaptığı yorumla kapatalım: “Mevcut gerçekliğin anlamsızlığı hakkında varoluşçu bir anlatım”.

***

11 Mart’ta The Beatles’ın elinde ilginç bir rapor vardı. Bu rapora göre yaklaşık 2 yıl önce yayımladıkları Help! albümünde yer alan bir şarkı olan Yesterday’i o tarihe kadar tamı tamına 446 müzisyen yorumlayıp, albümüne almıştı. Bu sayının bugün 5000’in üzerinde olduğu biliniyor.

3 Nisan 1967’de The Beatles ve George Martin, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band albümünün kayıtlarını tamamladı.

1 Mayıs’ta ise bir başka rekor duyurusu vardı. EMI tarafından yapılan duyuruda The Beatles’ın albüm ve 45’lik satışlarının 200 milyona ulaştığı belirtiliyordu. Bir not; bu rakam 1 milyarı aşalı yıllar oldu.

15 Mayıs 1967’de Paul McCartney ve Linda Eastman, Londra’nın meşhur “pub”ı Big O’Nails’de tanıştılar. İki yıl sonra evlenecek olan çift 1998 yılında Linda McCartney’in ölümüne kadar ayrılmayacaktı.

***

20 Mayıs’ta yeni The Beatles albümünün kopyaları BBC’ye gönderildi. BBC, içerdiği uyuşturucuya dair göndermelerden dolayı albümün kapanış şarkısı A Day in the Life’ın BBC radyo ve televizyonlarında çalınmasını yasakladı.

1 Haziran 1967’de Birleşik Krallık’ta, 2 Haziran 1967’de ise Birleşik Devletler’de rock tarihinin en mühim albümü Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band raflardaki yerini almıştı.

Albüm ilk olarak şekil itibariyle farklıydı. Albüm kapağı Elvis’ten Karl Marx’a, İsa’dan Hitler’e, Carl Gustav Jung’dan Edgar Allan Poe’ya, Bob Dylan’dan Laurel ve Hardy’ye, Oscar Wilde’dan Albert Einsten’a kadar pek çok ismin yüzlerinin cut-up tekniğiyle bir araya getirilmesinden oluşmaktaydı. Ayrıca plak kapağının içerisinde çeşitli “sticker”lar bulunmaktaydı; ve müzik tarihinde ilk kez şarkı sözleri plak kapağında yer alıyordu. Ancak asıl önemli olan albümün içeriğiydi…

Sgt. Pepper ilk konsept albümdü, Sgt. Pepper Psychedelic Rock’ın zirvesi, Progressive Rock’ın tohumuydu; en önemlisi Sgt. Pepper popüler müziğin bir “sanat” olarak kabul görmesine sebep olan albümdü. Sgt. Pepper bir devrimdi. Rock, artık bir sanat dalıydı.

Sgt. Pepper albümünde The Beatles hayali bir grup kurmuştu, adı da; Biber Çavuş’un Yalnız Kalpler Kulübü Orkestrası’ydı. Albümü, bu grubun verdiği bir konseri başlattığı tasarlanan Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band isimli şarkı açıyordu. The Beatles yalnızca hayali bir grup kurmakla kalmamış, bir düzine hayali kişilik yaratmıştı. Albümdeki bazı şarkılar bu kişilerin ağzından söyleniyor, bazı şarkılarda ise bu insanların hikâyeleri anlatılıyordu:

1. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
2. With a Little Help from My Friends [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
3. Lucy in the Sky with Diamonds [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
4. Getting Better [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
5. Fixing a Hole [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
6. She’s Leaving Home [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
7. Being for the Benefit of Mr. Kite [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
8. Within You Without You [Harrison]
9. When I’m 64 [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
10. Lovely Rita [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
11. Good Morning Good Morning [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon
12. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise) [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
13. A Day in the Life [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band albümü 20. yüzyıl popüler müzik tarihi içinde en önemli kilometre taşı olarak görülüyor. Onlarca farklı müzik dergisi tarafından yüzyılın en önemli albümü seçiliyor. İnsanlar halen Sgt. Pepper dinliyor; daha da ilginci Sgt. Pepper albümünü dinleyen herkes ilk dinlediği anı ayrıntılı bir şekilde hatırlıyor. Sgt. Pepper’dan daha “iyi” Beatles albümleri olduğu iddia edilebilir, ki muhtemelen doğrudur da; ancak Sgt. Pepper’ın tarihsel açıdan en “önemli” Beatles albümü olduğu da su götürmez. Bu albümle birlikte popüler müzikteki tüm kurallar yerle bir oldu; artık “izlenecek” bir kural yoktu, herkes her şeyi deneyebilirdi. Aslında bu albüm hakkında konuşmak değil, oturup albümü dinlemek gerek…

***

19 Haziran’da Paul McCartney basın karşısında o ana kadar 4 kez LSD aldığını açıklıyor ve ekliyordu: “LSD gözlerimi açtı. İnsanoğlu beyninin yalnızca onda birini kullanıyor, geri kalan kısmı da kullanabildiğimizi düşünsenize. Eğer politikacılar da LSD kullansa dünya çok farklı bir yer olabilir; dünyada savaş, yoksulluk, açlık… hiç biri kalmaz!” Paul, sözlerini şöyle tamamlıyordu: “Söylediklerim yüzünden pişman değilim, umarım hayranlarım beni anlar…”

21 Haziran’da ise Amerikalı meşhur evanjelist din adamı Billy Graham, Paul’a şu karşılığı veriyordu: “Paul'un aradığı şeyi bulabilmesi için dua ediyorum... Mesleğinde gelebileceği en yüksek noktaya geldi; şimdi de hayattaki gerçek gayesini arıyor. Ancak onu LSD'yle bulamayacak.”

***

On beşinci The Beatles 45’liği All You Need Is Love; 7 Temmuz’da İngiltere’de, 17 Temmuz’da ise ABD’de yayımlandı. Yaratıcısı John Lennon olan bu şarkı İngiltere’de 3 haftası 1 numarada olmak üzere 13 hafta boyunca, ABD’de ise 1 haftası 1 numarada olmak üzere 11 hafta boyunca listelerde kalma başarısını gösterdi. 1967 yılında son derece basit bir mesaj yolluyordu The Beatles dünyaya: “Sevgidir bütün ihtiyacın…” 45’liğin B yüzünde ise ilginç bir şarkı olan “Baby You’re a Rich Man” bulunuyordu.

***

24 Temmuz 1967’de İngiltere’nin The Times gazetesinde tam sayfa bir ilan göze çarpıyordu: “Marihuana’nın kanunen yasaklanması temelde ahlâki bir hareket olmayıp; pratikte de bir işe yaramayacaktır.” Bu yasağın marihuana kullanımını azaltmayacağını ve kullanımın tamamen kayıt dışında kalacağını savunan bu deklarasyonun altında The Beatles üyelerinin tamamı ve Brian Epstein’ın yanı sıra pek çok ünlü yazar, ressam ve politikacının da imzası bulunmaktaydı.

***
27 Ağustos’ta The Beatles için sonun başlangıcı denebilecek bir olay gerçekleşti. Menajerleri Brian Epstein evinde ölü bulundu; Carbitrol isimli uyku ilacından doz aşımına sebebiyet verecek kadar çok içmişti. Bu ölüm de diğer “rock ölümleri” gibi şüpheli bulundu; ancak resmi kayıtlara intihar olarak geçti. John Lennon bu konu hakkında yıllar sonra şöyle diyordu: “Brian öldüğünde The Beatles da bitmişti; hissediyordum bunu. Biz onsuz bir hiçtik.” Bu durumu Paul McCartney de hissetmiş olmalıydı ki aynı dönemde grubu bir arada tutabilmek için acilen bir proje yarattı: Magical Mystery Tour. Bir televizyon filmi projesi olan Magical Mystery Tour’un çekimlerine 11 Eylül’de başlandı.

***

Britanya listelerinde 7 haftası bir numarada olmak üzere 12 hafta, ABD listelerinde ise 3 haftası bir numarada olmak üzere 11 hafta boyunca tutunmayı başaran on altıncı The Beatles 45’liği Hello, Goodbye, B yüzündeki I Am the Walrus’la birlikte İngiltere’de 24 Kasım’da, ABD’de ise 27 Kasım’da yayımlandı. Aynı gün ABD’de bir de The Beatles albümü yayımlanıyordu: Magical Mystery Tour. Bu albümün İngiltere’de yayımlanan orijinal versiyonu yalnızca Magical Mystery Tour filminde kullanılan şarkılardan oluşan bir EP (extended player - albümden ufak, 45’likten büyük bir format) idi. Ancak Amerikalı uyanık plak şirketi Capitol, 6 şarkıdan oluşan bu EP’ye Beatles’ın 1967 yılı içerisinde 45’lik olarak yayımladığı 5 şarkıyı da ekleyerek çalışmayı LP (longplay) formatına getirmiş ve öyle yayımlamıştı:

1.Magical Mystery Tour [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
2.The Fool on the Hill [Lennon/Mccartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
3.Flying [Harrison/Lennon/McCartney/Starr]
4.Blue Jay Way [Harrison]
5.Your Mother Should Know [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
6.I Am the Walrus [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
7.Hello, Goodbye [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
8.Strawberry Fields Forever [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
9.Penny Lane [Lennon/McCartney] -asıl besteci: Paul McCartney-
10. Baby You’re a Rich Man [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-
11.All You Need Is Love [Lennon/McCartney] -asıl besteci: John Lennon-

Magical Mystery Tour, Sgt. Pepper gibi “tematik” bir albüm değil. Ancak Sgt. Pepper’a göre daha koyu bir “psychedelic” albüm sayılabilir. Lennon’ın “tuhaf” I Am the Walrus’u, Harrison’ın “gizemli” Blue Jay Way’i, McCartney’in “davetkâr” Magical Mystery Tour’u, grubun albümlerine koyduğu ilk enstrümantal olan Flying ve diğer şarkılarıyla tam anlamıyla psychedelic bir “trip”.

***

26 Aralık akşamı Magical Mystery Tour filmi İngiltere’de televizyonda yayımlandı. Yaklaşık 15 milyon Britanyalı’nın izlediği film hakkında ertesi gün gazetelerde yer alan yorumlar pek de iç açıcı değildi: “Çöplükten farksız”, “kaotik”, “rezalet”, “garabet”… Ancak bütün bunlar ABD’den bir televizyon kanalıyla milyon dolarlık bir anlaşma yapılmasını engelleyemedi.


 


Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.