ISSN: 1301 - 3971
Yıl: 18      Sayı: 1963
Şu an 28 müzisyen gazete okuyor
Müzik ON OFF

Günün Mesajları


♪ Kültür bakanlığı sınavında. Ankara thm koro şefi kızını aldı. Urfa korusu şefi kayın biraderini aldı. İstanbul korosu şefi oğlu ve yeğenini aldı. ilginizi çekerse detay verebilirim
ttnet arena - 09.07.2024


♪ Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anarken, ülkemiz Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılını en coşkun ifadelerle kutluyoruz.
Mavi Nota - 28.10.2023


♪ Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri Müzik Bölümlerinin Eğitim Programları Sorunları
Gülşah Sargın Kaptaş - 28.10.2023


♪ GEÇMİŞ OLSUN TÜRKİYE!
Mavi Nota - 07.02.2023


♪ 30 yıl sonra karşılaşmak çok güzel Kurtuluş, teveccüh etmişsin çok teşekkür ederim. Nerelerdesin? Bilgi verirsen sevinirim, selamlar, sevgiler.
M.Semih Baylan - 08.01.2023


♪ Değerli Müfit hocama en içten sevgi saygılarımı iletin lütfen .Üniversite yıllarımda özel radyo yayıncılığı yaptım.1994 yılında derginin bu daldaki ödülüne layık görülmüştüm evde yıllar sonra plaketi buldum hadi bir internetten arayayım dediğimde ikinci büyük şoku yaşadım 1994 de verdiği ödülü değerli hocam arşivinde fotoğraf larımız ile yayınlamaya devam ediyor.ne büyük bir emek emeği geçen herkese en derin saygılarımı sunarım.Ne olur hocamın ellerinden benim için öpün.
Kurtuluş Çelebi - 07.01.2023


♪ 18. yılımız kutlu olsun
Mavi Nota - 24.11.2022


♪ Biliyorum Cüneyt bey, yazımda da böyle bir şey demedim zaten.
editör - 20.11.2022


♪ sayın müfit bey bilgilerinizi kontrol edi 6440 sayılı cso kurulrş kanununda 4 b diye bir tanım yoktur
CÜNEYT BALKIZ - 15.11.2022


♪ Sayın Cüneyt Balkız, yazımda öncelikle bütün 4B’li sanatçıların kadroya alınmaları hususunu önemle belirtirken, bundan sonra orkestraları 6940 sayılı CSO kanunu kapsamında, DOB ve DT’de kendi kuruluş yasasına, diğer toplulukların da kendi yönetmeliklerine göre alımların gerçekleştirilmesi konusuna da önemle dikkat çektim!
editör - 13.11.2022


Tüm Mesajlar

Anket


DOB, DT ve GSGM'de 4B kadrosunda çalışanların 4A kadrosuna alınmaları için;

Sonuçları Gör

Geçmişteki Anketler

Tavsiye Et




Tavsiye etmek için sisteme girmeniz gerekmektedir.

Destekleyenlerimiz






 

Yazılar


Muammer Ketencoğlu ve Kadın Sesleri TopluluğuSayı: 306 - 11.04.2007


Düşü olmayan bir kişi nasıl birisidir diye bir soru sorsam kendime yanıtı hemen verebileceğimi biliyorum. Düşü olmayan bir kişi her şeyden önce. Benim kriterlerime göre “kişi” değildir. Yani dibine ışık vermeyen mum gibidir belki de.

Bu kısa girizgahtan sonra sözü şuraya getireceğim:

Muammer Ketencoğlu, uzun süredir kurduğu bir düşü gerçekleştirdi ve Anadolu’dan kadınlarca yakılmış türküleri seslendirmek üzere 17 kadın sesini bir araya getirdi.

Posta kutumuza haber ajanslarından düşen bilgilere göre sanatçı, 2005 sonundan bu yana, “Kadın Sesleri Topluluğu” adını verdiği koro ile kadınlara özgü çoğu zaman göz ardı edilmiş toplumsal kültürü yansıtan kadın ağzı türküleri ustalıkla sahneye taşıyor.

Topluluğun repertuarı, Anadolu’nun çeşitli yörelerinden kına havaları, ninniler ve  hüzünlü türkülerle birlikte kaşıklar ve ziller eşliğinde söylenen eğlenceli düğün havalarını içeriyor. Topluluk kadınlarca söylenmiş iş ve ev yaşamını anlatan türkülerle kadın duyarlılığını yansıtan sevda türkülerini yöresel şive ve ağızları da koruyarak seslendiriyor.

Bazı türküler yalın bir düzenleme anlayışıyla iki sesli olarak yorumlanıyor. Ağırlıklı olarak Türkçe türkülerin yer aldığı repertuarda Kürtçe, Rumca ve Ermenice  kadın ağzı türküler de  bulunuyor. Topluluk, kadın ağzı türküleri seslendirirken geleneğe saygıyı temel alıyor. Bugüne dek çeşitli televizyon programlarına katılan ve önemli konserler veren toplulukta yer alan koristler arasında mimar, avukat, biyolog, mühendis, öğretmen ve öğrenciler bulunuyor.  Anadolu’da kadınlardan türkü derlemenin halk müziğinde karşılaşılan en önemli zorluklardan biri olmasından yola çıkan Muammer Ketencoğlu ve Kadın Sesleri Topluluğu, türkülerin aynasında Anadolu kadınının kültürünü ve gerçekliğini günümüze taşıyor. 

Muammer Ketencoğlu (Sanat Yönetmeni, Akordeon
Mithat Arısoy (Keman, Bağlama)
Erdem Şentürk (Ud, Cümbüş)
Rahmi Göçmen (Darbuka, Bendir, Davul)
Kadın Sesleri Aslı Demir, Aslı Kurt, Aslıhan Özel, Aslıhan Umar, Ayşen Türkmen, Ayşenur Topçuoğlu Akman, Ceren Tügen, Çiğdem Üz, Delal Seven, Deniz Ketencoğlu, Hilal Ak, Işık Özdemir, Nesrin Ciniviz, Selda Koçak, Şule Kocaman, Ümran Serhan, Yasemin Yurduşen

Düşünü gerçekleştiren bir kişinin hangi doygun ve güzel duyguları yaşayabileceğini az çok tahmin edebiliyorum. Çünük bunu yaşamış birisim. Bu nedenle Sanatçı Muammer Ketencioğlu’na ülkemizin müzik hayatına böyle bir renklilik çeşni kattığı için tabii ki teşekkürlerimi sunuyorum.

Esen Kalın


Müfit Semih Baylan
Editör
 



Yazıyı Tavsiye Et

Yorumlar


Bu yazıya henüz yorum yapılmadı.

Yorumları okumak yada yorum yazmak için sisteme giriniz.